thonik

thonik e колектив от дизайнери, базиран в Амстердам и воден от Nikki Gonnissen и Thomas Widdershoven. thonik има отличителен визуален език, а основите му са стабилно позиционирани в обществото. Мисията на екипа е активното включване в диалога за това какво е правилно и справедливо чрез средствата на дизайна. „Ние се стремим да променим света. Един дизайн наведнъж.“

Студиото е международно признато, работи успешно на няколко континента и събира заслужени овации за своята устойчива и принципна работа. Силата на thonik e в изграждането на визуална комуникация, графична идентичност, интерактивен дизайн и моушън графикс.

Горди сме да приветстваме Simpson Tse – дизайнер от екипа им – по повод лекцията му на 24 октомври/вторник в поредицата Design Is#2 в Generator*.

07_Amsterdam Gemeente

Опишете работата си в три думи:

Референтна. Непрекъсната. Автономна.

Какви проекти ви вълнуват най-силно

Проектите ни се фокусират главно върху културния и публичния сектор, но се стараем да не си поставяме граници.  Харесва ни да работим с клиенти и партньори, които имат афинитет към модерния графичен дизайн.

00-thonik-Boijmans_van_Beuningen_Museum-website-04-723x1024

Какви очаквания имате от предстоящото ви посещение в София?

ОпределеноИзточна Европа ни е интересна. Мислим, че ще е страхотно да представим част от нашата работа тук, а защо не и да работим по проекти в този регион. Миналата година Ники Гонисен беше поканен да води курс по дизайн на знамена в университета по изящни изкуства “Мимар Синан” в Истанбул.  

Това ще бъде първото ни посещение в София и ще ни е много интересно да разгледаме съвременни места, културни събития, както и да проследим някоя социална инициатива.

Запознати сме с българското съвременно изкуство в лицето на Недко Солаков и изпитваме огромни адмирации към начина, по който играе със семиотика и текст.

01_Boijmans

София в момента е в процес на създаване на своя нова визуална идентичност. Какво може да споделите по темата след опита ви по тази на Амстердам? 

Бихме искали да научим повече за контекста и ситуацията, преди да изказваме каквото и да е мнение. Винаги се опитваме да разберем, преди всичко, съобщението и мотивацията, седящи зад всеки проект.

 

02_PSA

 

Screen Shot 2017-10-17 at 12.08.51 PM

Какъв ще бъде фокусът на вашата презентация в София? Какъв полезен опит от вашата работа  бихте искали да предадете на публиката тук?

Ще говорим основно за скорошните проекти на thonik. Целта ни е да покажем чрез нашата работа, графичния дизайн в различните му лица и важността му в съвременния свят.

 

Thonik_Cover-FB-Page

Симсън Це от thonik е в София по покана на Студио Комплект и Прототип на 24 октомври, вторник. Повече информация за предстоящето посещение – тук.

~

*ДИЗАЙНЪТ Е е серия от публични срещи с уважавани международни имена – новатори в дизайна. Форматът на ГЕНЕРАТОР има за цел да разкрие разнообразните аспекти на дисциплината и тяхното приложение за по-качествен живот. Чрез лекции, изложби и работилници публиката ще има възможността да се запознае с важни етапи от развитието на дизайна, неговите забележителни революционери, съвременни приложения, смели и предизвикващи въображението експерименти, етични и устойчиви тенденции, предстоящи нововъведения и други.
Събитията от серията ДИЗАЙНЪТ Е се случват с подкрепата на Prototype SGEB, платформа на Сосиете Женерал Експресбанк за култура и иновация.

КНУТ И МАРИАНЕ ХАГБЕРГ

Дизайнерското дуо Кнут и Мариане Хагберг, брат и сестра, са част от духа на ИКЕА и неразделен стълб от продуктовия профил на компанията, с която работят вече 38 години. Те са автори на над 1 600 продукта, без да броим тези, които не са влезли в производство. Ако направим бърза статистика, това означава, че всяка седмица са проектирали средно по един предмет. Много от тях са се превърнали в абсолютни символи за шведския мебелен производител, а миналата година бюрото LISABO получи престижната награда Red Dot Design Award за висококачествен продуктов дизайн.

Screen Shot 2017-10-13 at 12.39.07 PM

Тяхното впечатляващо портфолио е придружено с още толкова интересна история на пътешествия, посещения на фабрики в най-невероятни места и тестване на технологии и материали. Те са свидетели на развитието на ИКЕА като марка, но и на развитието на световната мебелна индустрия като възможности и подходи изобщо. Кнут и Мариане Хагберг са респектиращ пример за това как качественото производство, добре помисления и в услуга на потребителя дизайн и красиво реализираните идеи остават актуални и устойчиви във времето.

Независимо от възрастта им и богатия опит, двамата са верни на принципите си да пътуват и общуват на място във фабриката, където се произвеждат прототипите им, за да тестват лично материали и машини. Любопитни и отворени за нови идеи, те са експериментатори и новатори по дух. Визитките им са двуезични – английски и китайски, а двамата са се напаснали до перфектност в общуването и при разговор естествено се допълват и  продължават мислите си.

Имахме честта да поговорим с тях един променлив шведски ден през юни в родното място на ИКЕА – Елмхулт, разположени удобно върху проектираната от тях колекция VASSAD, първата изцяло произведена в България. “Това одеяло и стол, върху който сме седнали, съвсем скоро ще бъдат налични из целия свят,” започва разговора ни с известната двойка дизайнери.

 

Кога бяхте за първи път в България?

Мариане Хагберг: Може би преди 20 или 15 години.

Кнут Хагберг: Имахме подготвени скици за нов стол, който бяхме разработили с наш колега. Стол само с един винт. Искахме да улесним потребителите, които понякога изпадат в затруднение, сглабяйки мебелите. Оттам и идеята за стол само с един винт за сглобка. За съжаление въпреки добрия модел, който бяхме подготвили, нашата концепция не успя да премине филтъра на ИКЕА и да влезе в производство. Но пък бяхме много горди с прототипа и с експеримента.

За да стигнем до България и фабриката в Русе, минахме през Румъния. Имаше изключително строг митнически контрол – трябваше да предлагаме цигари и какво ли още не, за да минем по-бързо.

 

Можете ли да направите сравнение на производствената база в България преди прехода и сега по отношение на умения и наличност?

К: Такова сравнение е невъзможно. Преди 10 години се върнахме отново в България – този път си сътрудничихме с голяма фабрика за метал, която произвеждаше релси. Искахме да експериментираме с производството на специфична кухненска врата, но беше много сложно. Така че първите два проекта в България бяха провал. Днес производствената база е по-подходяща за нас. Но хората винаги са били фантастични – толкова гостоприемни.

М: При посещението ни преди две години по повод VASSAD, когато влязохме за първи път във фабриката, хората ни поздравиха с питка и мед. Имаме само добри спомени от България.

К: Също така, фабриките, в които сме работили – имат различен мащаб на промишлена мощ, но поради силната конкуренция те са бързи и гъвкави и инвестират в ново оборудване и машини, ако някои им липсват.

Screen Shot 2017-10-13 at 12.38.24 PM Screen Shot 2017-10-13 at 12.38.33 PM

Какъв бе процесът при създаването на колекцията VASSAD?

К: Имахме няколко набързо скицирани концепции, някои съвсем първоначални идеи. Но основната ни цел бе да работим на място във фабриката. Това е най-интересната част за дизайнера.

М: За нас бе много важно да работим с производствена база, където се предлагат различни материали. И е трудно да се открие фабрика, която борави еднакво добре с пластмаса, дърво и метал.

K: Bonana е работила с ИКЕА и преди. Това е много добра компания с технически възможности да работи с различни материали и тяхната организация може да отговори на изискванията на ИКЕА. Когато пристигнахме там за първи път, ни направиха разходка из комплекса, за да видим оборудването и възможностите и т.н. Още тогава си знаехме, че трябва да създадем колекция с индустриално излъчване и с видими сглобки и винтове.

M: Искахме също така да запазим естествената грубоватост на повърхността при дървото, за да се усети материала.

K: И когато се разхождахме из завода, видяхме тези пластмасови щайги. Обикновено ги ползваме по пазарите – за риба, плодове, зелечуци… Те са фантастични и ни хрумна, че ще е идеално да направим нещо около идеята да ги приложим в колекцията. Ето как стигнахме до рафтовата система.

M: Може да я поставиш, където и да решиш – в кухнята, коридора, офиса…

Screen Shot 2017-10-13 at 12.39.18 PM

Разкажете за някои от предизвикателствата по време на работата ви?

K: Масата и пейката от колекцията изискват да са много стабилни конструкции, но едновременно с това и лесно преносими. В началото имахме затруднения – доставчикът на метални сглобки трябваше да открие правилните размери като пропорция. В първата си версия, особено масата, бе много по-тежка. Но успяхме да постигнем баланс по отношение на стил, стабилност и преместваемост.

В самия завод открихме и още един предмет, който е бил в производствения им цикъл в миналото и който много ни допадна – металните кутии, които ние разработихме в различни цветове. И тъй като колекцията се подготвя за Коледа, трябваше да добавим и един свещник или полилей. Bonana вече имаше готов поцинкован такъв от тяхната производствена серия от 1980те. Те ни го дадоха и ние само надградихме с цвят.

VASSAD носи белезите на индустриалния и минималистичен стил, но в същото време е по домашно уютна – как успяхте да постигнете тази комбинация?

M: От самото начало идеята бе да смесим метала и сглобките с по-уютни материали като дървото и вълната. Един ден забелязахме особена сянка на пода, светлина, преминала през големите правоъгълни прозорци. Тази светлина оформяше красив модел на пода.

K: И си казахме “Трябва непременно да създадем килим от този мотив”. Интересното е, че килимът ни има две лица, все едно са два килима в един.

M: Получаваш друг килим, когато го обърнеш от другата страна.

Screen Shot 2017-10-13 at 12.38.13 PM

И така се свързахте с друга българска компания за производството на текстилната част от колекцията?

K: Да, фабриката е в южната част на страната и е по-малка като продукционна база, но пък с добри плетачни машини. Там започнахме нашите експерименти с текстил.

M: Ако пипнете одеялото, например, то е много пухкаво и е от чиста вълна. Моделите са интерпретирани от нас типични родопски одеяла.

K: Запознахме се с традицията, че всеки българин има родопско одеяло за цял живот.

Така е. Вашите одеяла за колекцията VASSAD напомнят на цветовете на родопските, но са по-стилизирани.

M: Искахме да съответсват на килима и да запазим мотивите много графични и семпли.  

K: Ние направихме рисунките и след това процесът включваше напред-назад прехвърляне между нас и фабриката на това какво е възможно и какво не. Но екипът им бе изключително отзивчив.

Имаше ли някакви други предмети, които искахте да включите във VASSAD, но нямаше как?

K: Да, да. Но не бе възможно поради няколко причини. Това е лимитирана колекция и като такава тя се състои винаги от определен брой обекти. Другата причина е, че колекцията трябваше да е готова за Коледа 2017 и това бе ограничаващо време за нас. Имахме като идея да предложим двойна като размер пейка, още една етажерка, както и още един килим, но в друг цвят. Продукционно обаче нямаше да се справим с времето и нужните количества. По-добре е да имаме по-малко готови и в идеално състояние обекти, отколкото добра, но закъсняла идея.

Пътуването и посещението в завода е доста важна част от вашата работа. Как комуникирате с местни производители, тъй като не всеки говори английски?

M: Като дизайнер, не е необходимо да говориш английски или определен език, защото имаш твоя език – рисунката, чертежа. Ние сме пътували много и сме открили, че посочването по картинка комуникира идеята ни идеално.

K: Когато трябваше да пътуваме за първи път до Азия – беше през 1981г., а оттогава малко или много сме били там поне два пъти в годината, станахме свидетели на цялото това развитие, което китайската култура и сцена претърпя. Удивително е, какво пътуване сме направили, мога да ви кажа. Първият път нямаше коли, само политическите фигури можеха да притежават такава. Таксито беше употребявана кола от Хонг Конг и тя беше развалена. Нямаше асфалт на улицата – без инфраструктура.

М: Всички бяха вегетарианци.

К: Веднага след като влезем в Китай, видяхме тези парчета месо, които бяха сложени по улиците наравно с комари, кучета и котки … Тогава станахме вегетарианци.

М: И това беше малко извън Хон Конг (Шенжен) и всички ходехме до тоалетна в Хонг Конг. И сега – не можете да разпознаете мястото.

К: Но да се върнем към въпроса: най-добрият начин за нас е да работим с фабриките – да комуникираме лице в лице и да вземем проби за нас, за да изградим идеите си.

М: И ако не можете да обясните – винаги можете да го намерите във фабриката като пример.

VASSAD е лимитирана колекция. Т.е. никой от тези предмети няма да бъде повторен?

М: Никога не се знае. Някои от тях може да отидат в основната линия. Зависи от това как хората реагират към предметите.

Вие сте проектирали за ИКЕА повече от 38 години. Откъде знаете какво ще издържи теста на времето?

К: Наистина се надявам от колекцията VASSAD, че столът, масата, одеялата и пейката ще останат в основната гама на ИКЕА. Надявам се, защото нямаме подобни в настоящето предлагане.

M: И също така сме постигнали изключително добро качество.

Това интервю е публикувано в Bravacasa, брой октомври 2017г.

Screen Shot 2017-10-13 at 2.10.22 PM

 

Кнут и Мариане Хагберг са в София по повод специалното представяне на колекцията VASSAD в Генератор и водено като разговор от нас, Студио Комплект. Повече информация – тук.