BIG-GAME

 

Студиото за продуктов дизайн BIG-GAME е основано през 2004 г. като колаборация между Огустин Скот дьо Мартинвий (Франция, 1980г.), Елрик Пти (Белгия, 1978г.) и Грегоар Жанмоно (Швейцария, 1978г.). Тримата се срещат по време на следването си в ECAL (Ecole cantonale d’art de Lausanne) – учебно заведение с неподвежащо висока репутация и благотворно влияние върху образователната система. Впоследствие те остават да работят в Лозана. С годините студиото развива репутация за чист и опростен дизайн със силни графични акценти и тих финес. BIG-GAME поемат разнообразни като задания проекти и с лекота проектират както часовник, стол, дъска за гладене, така и изложбена сценография, чук или интериор за дома. Сред клиентите им са марки и галерии като Moustache, Karimoku New Standard, Praxis, HAY, Galerie Kreo, а творенията им са част от колекциите на МоМА, Музея на дизайна в Цюрих, Центъра Жорж Помпиду, Френския национален фонд за съвременно изкуство и много други.

Тримата намират огромен репертоар от идеи и ги поставят в неочаквани контексти, мотивирани най-вече от целта да създават фунадаментално необходим дизайн за масова употреба и ежедневно удоволствие. Без да настояват за непременна провокативност или подход извън нормата, BIG-GAME утвърждава функцията, която предметите изпълняват, и дава гъвкава представа за ежедневния диалог със средата чрез важната добавка на игра и утилитарно разбираем почерк с уникални хрумки.

BIG-GAME Portrait

Как започна вашата съвместна работа?

Започнахме да работим заедно, защото бяхме приятели. След 14 години сътрудничество, все още сме приятели и за нас това е едно от важните ни постижения.

Коя бе искрата, която ви доведе до обща практика?

Срещнахме се, докато изучавахме индустриален дизайн в ECAL в Лозана, и забелязахме, че споделяме същото желание да проектираме предмети, които правят живота по-приятен. Решихме да изложим заедно в Salone del Mobile в Милано през 2005 г. и оттогава винаги работим тримата.

Какъв е балансът, който сте постигнали в екипа?

Трима сътрудници начело на едно дизайнерско студио не е лесна задача, но през годините сме изградили дискусионен работен метод, който е както ефективен, така и приятен.

Дали всеки от вас има определена роля?

Ролите ни не са предварително дефинирани. Ние всички сме промишлени дизайнери с еквивалентни умения и нашият творчески процес се основава на обмен. В студиото споделяме обща голяма маса и всички работим по заданието, което получаваме. Има постоянен обмен на идеи: проектите на BIG-GAME са колективно създадени.

CASTOR collection for Karimoku New Standard

Каква е визията ви за дизайна на продукти? Какъв е вашият етос и как той еволюира с годините?

Ние описваме своя дизайн като семпъл, функционален и оптимистичен.

Нашата цел е да проектираме обекти, които могат да бъдат използвани в ежедневието, което означава, че те са доста функционални, но винаги се стремим да допринесем с още нещо към дизайна, така че резултатът да има своя собствена индивидуалност и в крайна сметка да е по-приятен за използване.

Какво влияние и промяна търсите да упражните в сферата на продуктовия дизайн – както на концептуално, така и на потребителско ниво?

Харесва ни идеята да пуснем на пазара полезни, очарователни и достъпни продукти за възможно най-голямата аудитория. Също така за нас е важно да работим с клиенти в различни области на дизайна. Убедени сме, че учим много от обмяната на експертиза и познания на технологиите от различните индустрии. Ние проектираме мебели, интериори, електронни продукти, часовници, съдове за готвене, принадлежности за плавателни средства и т.н. Винаги научаваме нещо от всяко ново преживяване – и това прави работата постоянно вълнуваща.

BEAM coatrack for HAY 2 BOLD chair for Moustache

Какви са някои от вашите влияния – визуални, исторически, образователни и др.?

Вълнува ни модерната архитектура, геометричното изкуство, „Ligne Claire“ на Hergé, рационализмът от училището за дизайн Улм, народното изкуство и много други…

Какво представлява мечтаният проект? По отношение на идеята, изпълнението и крайните потребители?

Дизайнът често е въпрос на добра среща и правилно време. За нас мечтаният проект е, когато се срещнем с един индустриален партньор, който иска да започне иновативен продукт в съзвучие с реалния свят, с амбицията да докосне широка аудитория.

CARGO box for AlessiКаква е ролята ви в процеса на създаване на един нов продукт от ежедневието?

Чрез изживяването и наблюдението на поведението на хората, поставяме под въпрос използването на материал, преформулираме линиите и търсим цветове, които ще подобрят взаимодействието с продукта.

Смятате ли, че вашият стил е провокация или по-скоро – ненатрапчив комплимент? Какви са неговите качества?

В училище ни научиха да правим всичко сериозно, но никога да не се взимаме твърде на сериозно. Ние имаме сериозен професионален ангажимент – дизайнът като решение на проблеми – но също така имаме резултат, който се надяваме да носи неочакван чар и привлекателност.

Дефинирайте успешен дизайн?

Функционален и ефективен обект, който подобрява качеството на живота на хората с нещо малко допълнително, което му придава емоционална стойност. Употреба в реалния живот – особено ако продуктът старее добре с течение на времето.

Какво смятате за смислено и добре изпълнено сътрудничество?

Доброто сътрудничество е, когато всички партньори завършат с резултат, който надхвърля очакванията им. Ние твърдо вярваме в екипната работа, а когато работим заедно с добри партньори, можем да отидем по-далеч, отколкото ако работим сами.

Какъв тип професионално приключение сте готови да предприемете в близко бъдеще?

Наскоро стартирахме компания в Хонг Конг, която проектира и доставя аксесоари за самолети. Много интересен бизнес, защото можете да промените преживяването на пътниците, а оттам и на поведението на авиокомпанията в посока закупуване на по-добро оборудване.

В бъдеще бихме искали да задълбаем повече в подобни бизнес проекти, подкрепящи дизайн в различните му сфери.

Кои са някои от любимите ви събития за дизайн?

Vienna Design Week, Salone del Mobile, Orgatech…

Четете ли критика за дизайна? Бихте ли препоръчали автор / книга / медии …

Стараем се да сме в крак с дизайнерската преса, която върши добра работа – особено списание INTRAMUROS във Франция или DISEGNO във Великобритания. Но като цяло ни влече реалния живот като Walden от Хенри Дейвид Торо (Henry David Thoreau), Пътуването на еретика от Ален Бомбар (Alain Bombard) или писанията на Фернанд Пуйон (Fernand Pouillon).

SUNDAY cutlery for HAY

> Част от това интервю се появи в списание Bravacasa брой ноември 2017г.

> Елрик Пти от BIG-GAME пристига в София за лекция в поредицата Design Is по покана на Студио Комплект и платформата Прототип.

> Вторник, 28 ноември 2017г., от 19:00 ч. в Генератор (бул. Черни връх 47, София). Повече информация – тук.

SEE IT BE IT

Защо е необходимо и важно да говорим за жените в рекламата? Отговор с различни разклонения търсим в програмата See It Be It, която обръща внимание на дисбаланса мъже-жени в рекламната индустрия и стереотипизирането на възприятията по тази тема – както в разпределението на ръководните позиции, така и в рекламните кампании. Зад инициативата стои международният престижен фестивал Cannes Lions, който валидира нейната сериозност и повдига очакванията за положителен и дълготраен отзвук.

Наскоро излезе и вълнуващата новина, че рекламната агенция Noble Graphics осъществява българското домакинство на See It Be It в началото на декември в София. До голяма степен това се дължи на факта, че за първи път тази година в Кан имаше и българско участие – творческият директор на Noble Graphics Мария Милушева. Тя бе избрана за една от 15-те участнички от цял свят в See It Be It на Cannes Lions 2017г. Освен със сериозна доза споделени познания от професионалистките в рекламния бранш от цял свят и с безплатен вход, първото издание на See It Be It Bulgaria ни привлича и с куп други любопитни неизвестни, за част от които говорим с Мария Милушева.

 

За всички по-малко запознати със събитието SEE IT BE IT, моля да пресъздадеш в няколко изречения целта му на съществуване. Кое го прави уникално и важно?

See It Be It е програма на международния фестивал Cannes Lions, която е създадена като отговор на липсата на жени на високи позиции в рекламния бизнес. Всяка година организаторите селектират 10-15 имена сред стотици кандидати от цял свят и им предоставят ексклузивен достъп до фестивала, лекциите, журирането, легендите от индустрията. Реално програмата е напускала Кан само за няколко отворени срещи в Ню Йорк, Лондон и Торонто, и това е първият път, в който се случва в такъв мащаб. See It Be It Bulgaria е уникално пилотно събитие и се надявам скоро да видим формата и в други държави.

Какъв е потенциала на подобни събития да пре-дефинират статуквото?

Количествените натрупвания водят до качествени изменения Колкото по-голям достъп имаме до информация, различни гледни точки и нови практики, толкова повече въпроси ще си задаваме и ще намираме по-добри решения.

Би ли споделила някои успешни примери за осъществяване на горното?

Въпреки че темата за половете не е нова, промяната на статуквото през последните 10 години е незначителна. Разбира се, има и добри примери – кампанията #WomenNotObjects на изумителната Мадона Баджър, насочена към рекламните агенции, както и инициативата Free The Bid, която се стреми да наложи системното включване на жени режисьори, когато се стигне до прословутото „дайте ни 3 варианта кой ще снима клипа“.

Какви са твоите лични амбиции за SIBI в София?

Бих се радвала да видя залата пълна, но далеч по-важно е какво ще последва. Даже отварянето на темата само по себе си би си струвало всички усилия.

Какво да очакваме от SIBI – твоите непременни препоръки и любими лектори?

Ще има представители нa Cannes Lions, както и творчески директори от цял свят. Нямам търпение да видя отново Лизи Хамър, Шахназ Ахмед, Атия Зайди и Барбара Джиканович, с които имах честта да се запозная по-рано тази година. Лекторите от България също са изключително интересни, опитали сме се да поднесем възможно най-различни гледни точки и да покрием много, много теми, които стоят сметени под килима.

Screen Shot 2017-11-14 at 1.30.24 PM

<Визията на See It Be It Bulgaria е дело на българския илюстратор Борислава Караджова.>

Какво се надяваш да “отнесат” като изводи и прозрения посетителите на събитието?

Аз не вярвам в готови отговори и „10 начина да“. Целта на See It Be It е да отключи разговор и да постави някакви факти и цифри на масата. Когато човек знае повече за средата, в която живее и работи, за стереотипите, клишетата и  предразсъдъците, които движат и формират тази среда, тогава може да си даде по-точна представа за пътя, който иска да измине, както и да развие по-добър радар за реалните проблеми и техният произход.

Като успешно реализраща се жена в рекламата в България, какво те мотивира да се занимаваш със SIBI?

Освен че ме срещна с невероятни и много ценни хора, за което съм изключително признателна, See It Be It ми даде нова перспектива върху работата ми и ми позволи да осъзная корена на много от трудностите, които съм имала, както и щастливото натрупване на исторически, културни и лични обстоятелства, които са ме довели до тук. Когато се върнах в България, осъзнах, че трябва на всяка цена да задържа тази врата отворена и за други хора.

Кое те тревожи най-силно понастоящем в българската реклама / ако изобщо? Как би искала то да се промени?

Българската реклама все още не е осъзнала напълно потенциала си да решава проблеми и да променя за добро света около себе си. Добрата новина е, че индустрията разполага с инструментите това да се случи, и най-вече с талантливи, мислещи и креативни хора, от които да тръгне тази промяна.

Как “поддържаш” професионалните си умения и знания?

Чета, слушам, гледам.

Последните ти любими открития за споделяне:

  • Книга – Sapiens, The Good Immigrant, Да четеш Лолита в Техеран;
  • Реклама – Сред фаворитите ми за миналата година са We’re the Superhumans, The Refugee Nation и KENZO World на Спайк Джоунз. 
  • Урок или прозрение – Урокът за 2017: Better done than  perfect. Промени ми живота, честно.
  • Удоволствие от нещо… – Планина и тишина.

Screen Shot 2017-11-17 at 5.37.33 PM

Повече за See It Be It Bulgaria и как да присъствате на събитието на 2 декември – тук.

<Портретът на Мария Милушева е от Радина Ефремова.>

 

ЛЮКА БОФОР

„Аз съм зодия Близнаци, роден в Кан … Обичам живота, добрата храна, нощта и историите от първия ми ден на Земята, което беше през 1981 г. Обичам всички видове паста … и филми на ужасите, особено тези на Сам Рeми и Уес Крейвън… Харесвам синьо, зелено, жълто, червено, бяло и виолетово. Обичам да заспивам върху котката си, докато слушам «Hooves» на Bowerbirds… Харесва ми да стоя пред стената и да си представя какво мога да нарисувам, ако жена ми ми позволи да го направя. Харесват ми щастливите и тъжни хора, нацупените устни и девствените красавици, тези, които имат да разкажат история. Обичам меланхолията… и усещането на Фабер Кастел по листа ми … Харесва ми да спя по корем и да усещам краката си извън леглото. Харесва ми да си лягам късно и да ставам късно. Харесват ми оживените дискусии, ударите в устата, усмивките, които казват много…“

 

20171101-DSC_1379

 

Така поетично и искрено представя себе си Люка Бофор на своя уеб сайт. По същия щедър и открит начин той комуникира своята работа чрез думи, илюстрации, колажи и филми. Французинът обвързва изкуството си изцяло със скейтборд културата. Познат е сред своите последователи най-вече със стилизираното множество от черно бели фигури, зад които се крият странни и неразгадаеми истории, или със странните цветни същества, които като независими наблюдатели на средата, стоят небрежно в някоя снимка или корица на списание.

 

20171101-DSC_1405

Люка Бофор си сътрудничи с марки като Vans, Converse и Dakine. Негова страст са скейтборд списанията, които той колекционира от години. Именно на тази тема посвещава и документалния филм DEVOTED. Бофор признава, че гледа с носталгия към 90-те и че изкуството му е тясно свързано с този период.

 

lb

 

Люка Бофор е в София по покана на Stinky Socks, The Kontakt и Генератор, където води майсторски клас и лекция. Прожекцията на неговия документален филм „DEVOTED“ е на филмовия фестивал So Independent.

Ако ви е интересно да разберете повече за Люка Бофор, препоръчваме да прочетете интервютата с него в Under The Line и в Програмата.

<фотография Виктор Бобчев>