ЕЛИЦА БОНЕВА В DEZEEN

Каква приятна изненада да открием в ежедневния бюлетин на най-четената медия за дизайн – DEZEEN – представяне на Елица Бонева, млад продуктов дизайнер от България, чиято идея за подвижна настолна лампа попада във финалната селекция на конкурса TalentLab на британския мебелен производител Made.com.

TalentLab е платформа за идеи, която предоставя реален шанс в последствие част от подадените проекти да бъдат произведени за известния бранд. Посетителите на сайта могат да гласуват за любимите си продукти, а най-популярните и с потенциал такива влизат в продуктовата гама на Made.com. На дизайнерите се плащат възнаграждения в съответствие с процента, който Made.com плаща на всички свои ангажирани дизайнери.

video-elitsa-boneva-made.com-talentlab-lamp-lighting-design-movie_dezeen_2364_col_6-1704x2268

Dezeen публикува специално видео с Елица, в което тя разказва повече за нейната лампа:

Лампата на Елица се казва Ellieday и впечатлява със своята стилна, стабилна, но и гъвкава конструкция, която предоставя свобода и удобство при употреба.

video-elitsa-boneva-made.com-talentlab-lamp-lighting-design-movie_dezeen_2364_col_25-1704x1855

 

„Исках да съчетая традиционни техники и материали в съвременен продукт“, уточнява Елица. Настолната лампа е  изработена от традиционни материали като стомана и месинг.

 

video-elitsa-boneva-made.com-talentlab-lamp-lighting-design-movie_dezeen_2364_col_15-1704x1103

Елица Бонева наскоро завършва университета Нортумбрия и специализира в студиото на Лий Бруум. В бъдеще Елица иска да има собствена мебелна компания.

Желаем й успех както с конкурса TalentLab, така и в осъществяването на професионалната си мечта.

БУДНА КРЕАТИВНОСТ С ВИКИ КНИШ

Вики Книш е сред най-разпознаваемите ярки дизайнери и илюстратори, които познаваме и следим с безкраен интерес. Характерните й рисунки оживяват в различни ситуации и формати – картини, кратки анимации, моушън графикс, мобилни апликации, витрини и разнообразни продукти. Minushka – личният бранд на Книш – олицетворява нейният шарен и пълен с добри герои свят. 

В момента Вики живее и работи в Дъблин, където професионално балансира между илюстрация, анимация и комерсиален дизайн. За нас е огромна чест и радост да ви поканим да участвате в еднодневен дизайн клас, който организираме с нея за началото на април в Генератор. Може да прочетете повече за темите, да следите информация за деня с Вики и нейните специални гости  Ася Колева (Бяла лодка) и Мила Лозанова в линка тук.

Междувременно, Вики отговаря по някои лични и професионални теми:

Ireland_Minushka.com

Как обичаш да започва и свършва всеки ден?  Обичам деня ми да започва бавно, с малко йога и планиране на задачите. Но в действителност сутрините ми не се никак тихи. Йогата обаче се случва.

Какъв е твоя възглед за дизайна и илюстрацията?  Възгледът ми върху дизайна тотално се промени с преместването ми в Дъблин. Разликата между България и Ирландия е огромна. Това, на което все още се уча тук, е че дизайнът не е просто нещо красиво, а решава проблеми. Илюстрацията има неограничени възможности и е много гъвкаво средство за работа. С усъвършенстването на дигиталните медии тя ще има все повече живот и тъпърва предстои да се развива в нови посоки.

Кои са някои от най-силните ти влияния (професионално)?  Трудните проекти, които реализирах и от които ми трепереха краката, но все пак успях да ги направя. Моето семейство и приятели, както и живеенето в 3 различни държави.

Имаш чудесно куриран и поддържан профил в Instagram. Каква е връзката ти със социалните медии и твоята аудитория?  Много обичам Инстаграм и го намирам за перфектната платформа за един креативен човек. Социалните медии са супер инструмент, но както и със захарта, трябва да се внимава. Моята аудитория са креативни хора, които работят като такива или просто търсят вдъхновение.

Имаш ли философия или мото, с които ти е по-приятно и смислено да живееш?  Вярвам, че е важно да пазиш вътрешното си дете будно, защото през него можеш да твориш.

Понастоящем слушаш / четеш / гледаш:  Слушам подкасти, чета „Two caravans“ by Marina Lewycka, гледам много анимации.

Имаш ли любими инструменти за работа?  Напоследък рисувам все повече с Procreate на iPad, направо съм пристрастена.

Какво те кара да се смееш?  Децата и ирландците, когато си пийнат

Какви ценни неща откри през 2017 г. и какво очакваш най-много през 2018 г.?  През 2017-та работих в рекламна агенция и всеки ден си напомнях, че искам да намеря начин да съм на свободна практика. Също, че за да твориш, нямаш нужда от много техника и схеми, трябва да използваш каквото имаш налично и да действаш. През 2018-та очаквам да проведа първия си дизайн клас и да се срещна с много нови прекрасни хора.

Вики Книш е в Instagram тук.
Това е нейният уеб сайт.
А в събитието във Фейсбук ще разберете повече как да се запишете за еднодневния клас за будна креативност, воден от нея.
Geshka_Minushka.com
download

Kukeri_Mug_Minushka.com

ПЛОВДИВ ЗА ВКЪЩИ

Темата за сувенирите и изваждането им от контекста на масово разпространеното възприятие за тях като евтина комерсиализирана носталгия без художествена стойност или функционална устойчивост, ни вълнува от няколко години. Посредством различни самоинициирани дейности търсим алтернатива на неизменното безхарактерно и некачествено излъчване в асортимента на туристическите магазини, като включваме съвременни български визуални творци в темата, за да добавят добър дизайн и смислена интерпретация. 

ТАС 2016

<осемте прототипа от София за вкъщи – фотография Мисирков/Богданов>

Така през 2016г. реализирахме СОФИЯ ЗА ВКЪЩИ. В него осем български дизайнери и колективи създадоха прототип за сувенир за столицата. След представянето на идеите в изложба в Прага, по време на международния фестивал за дизайн DesignBlok, и в София със серия от публични и отворени срещи по темата за изграждането на визуална идентичност, проектът се премества в Пловдив с амбицията да обогати адекватно представянето на българския град като Европейска столица на културата 2019.  

Screen Shot 2018-02-28 at 10.38.27 AM

<настоящи примери за български национални сувенири: снимката в ляво е от Фейсбук профила на Недко Солаков>

ПЛОВДИВ ЗА ВКЪЩИ има за цел да разчупи всеобхватното клише за типологията на сувенира и ролята му на преносител на образа на града, заключен в повърхностните, колективно възприети и първосигнално очертани история, бит и култура. Поканените творци имат свободата да преосмислят ценности и референтни изображения, като предложат авторските си разбирания за сувенир. Тяхно ограничение е форматът – той трябва да е подканващ за спонтанна покупка, финансово достъпен, глобално преносим и лесно асоциативен с Пловдив.

Участници в проекта са както утвърдени, така и млади стартиращи имена.

Screen Shot 2018-02-28 at 10.37.01 AM

<фотография – личен архив Артелие>

По темата за текстил работи АРТЕЛИЕ – българската марка, водена от завършилата в Германия моден дизайн Елена Владимирова, се отличава с висококачествени и направени в ограничен брой уникални модели шалове, поли, рокли, връхни дрехи и аксесоари.

Screen Shot 2018-02-28 at 10.37.13 AM

<фотография – личен архив Нева Балникова>

По темата за бижу и унисекс аксесоар е поканена Нева Балникова. С нейните отчетливи като излъчване и неповторимост произведения тя може да интерпретира изящно и смело с разнообразен арсенал от материали от седалка за велосипед, през ключодържател до гривна, колие и пръстен.

Screen Shot 2018-02-28 at 10.37.20 AM

<фотография и илюстрация – личен архив Теодор Георгиев>

Теодор Георгиев е най-младия участник в проекта, на когото е поверена темата илюстрация. В момента Теодор следва Визуален наратив в университета Аалто във Финландия, но дистанцията с България е скъсена заради неговия произход – той е родом от Пловдив и познава добре мястото за своя бъдещ сувенир.

Screen Shot 2018-02-28 at 10.37.31 AM

<фотография – личен архив Мисирков/Богданов>

Тандемът Мисирков/Богданов са сред най-разпознаваемите български имена в сферата на фотографията и документалистиката. Техните ярки образи запечатват безценни емоции в красиви и дълго отлежаващи в спомените кадри. Двамата ще работят по темата художествен обект на емблематичен пловдивски символ.

Screen Shot 2018-02-28 at 10.37.40 AM

<визуализация – личен архив PS architects>

Другият пловдивчанин в подбраните автори е архитект Пенка Станчева, чиято работа се появява по корици на списания за интериор и взима награди за своите еклектични и удачни подходи в третирането на пространства. Архитект Станчева има за задача да борави с темата за игра в архитектурата, като превъплъти пловдивски улици, сгради или природни елементи.

Screen Shot 2018-02-28 at 10.37.54 AM

<фотография – личен архив Тезгях>

ТЕЗГЯХ е концептуално студио със силен дизайнерски подход, което ще разработи сувенир за Пловдив в съвременен керамичен обект.

Screen Shot 2018-02-28 at 10.38.08 AM

<фотография – личен архив UNIT>

Визуалната идентичност на проекта е поверена на UNIT – студио за графичен дизайн и визуална комуникация, водено от Борис Бонев (София) и Михаил Михайлов (Осло). Те трябва да опаковат проекта по най-подходящия и атрактивен начин, така че посланията му да бъдат разчитани както от пловдивчани, така и от посетители на града.

Заедно с поканения екип предприемаме активна подготовка по проекта със следния план: изготвяне на 6 прототипа за сувенири по различните теми през първата половина на 2018г.; представяне пред публика през есента на 2018г.; изграждане на обща визуална идентичност и двуезичен уеб сайт за ПЛОВДИВ ЗА ВКЪЩИ и производството на всяка една идея в по-големи количества до края на 2018г. Част от осъществяването на проекта е и допитване чрез анкета до мнението на широката общественост относно какво очаква да види като реализирана тема за пловдивски сувенир. През 2019г. сувенирите ПЛОВДИВ ЗА ВКЪЩИ ще са разпространени на специално подбрани за целта десет различни и ключови за Пловдив места.

Screen Shot 2018-02-28 at 10.38.20 AM

Следете сайта ни за новини покрай развитието на ПЛОВДИВ ЗА ВКЪЩИ.

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019