FOUR PLUS В ПИРОГОВ

Шансът да срещаме и работим с различни визуални творци през годините ни дава може би най-голямо удовлетворение и мотив да продължаваме да дълбаем в сферата на културния мениджмънт. Има един изключително силен индикатор, който съпътства своеобразния път на всеки дизайнер – доколко ще съумее да развие таланта си и запази постоянството си в тази сфера, особено в местни условия.

Познаваме Four Plus още от поканата ни да участват в програмата на Sofia Design Week 2011 и изграждането на визуалната идентичност на Sofia Design Week 2013. Тяхното развитие за тези години е показателно за усърдието и умния подход, който съумяват да приложат в дизайн сферата, където са най-силни: илюстрация, задвижени графики (motion graphics) и идентичност. Те са съпътствани както с изграден разпознаваем стил, така и с много труд и не-скатаване от изпълнение и на най-маниакалния детайл.

Благодарни сме, че отделиха време да ни разкажат в детайл за един от последните им и по-мащабни проекти – обновяването на детското отделение в Пирогов.

Моля, дайте малко повече детайли за проекта – кога ви поканиха да го реализирате, какъв бе брийфа към вас, в какво състояние наследихте интериора, колко време отне работата по него, имахте ли конкретни референции за следване?
Поканата дойде от Фондация Америка за България в края на месец март, 2017г. Идеята на проекта беше цялостно преобразяване на детските отделения към Пирогов, а към нас – в частност – за илюстрации по стените в болничните стаи и част от общите помещения, както и за изграждането на навигационна система. Детските отделения бяха в много лошо състояние преди ремонта, който Пирогов и Америка за България осъществиха. Работата по илюстрациите и навигацията се случи на няколко етапа поради спецификата на проекта. Болничните отделения трябваше да се реновират и брандират поетапно, за да могат да продължат да функционират, макар и в по-ограничено пространство. Започнахме работа през април, а официалното откриване беше в края на септември. Довършителни работи имаше до края на 2017-та. А сега започваме и едно допълнително отделение, което също бе току-що ремонтирано. Америка за България дойдоха с конкретен бриф за темпатично разделение по етажи: първи етаж (консултативни кабинети и регистратура) – океани и морета, втори етаж (гръдно отделение и новородени) – приказни герои, трети етаж (коремно и травматология) – супергерои. Самата стилистика избрахме заедно с Америка за България и разработихме предвид спецификите на проекта.

Откъде се зароди идеята за героите?
Нашето задание беше част от кампанията “Малките герои” на Фондация Америка за България. Темата за етажите за по-големи деца или смесени възрасти беше “супергерои”. В процеса на работа съвместно с ФАБ достигнахме до идеята за истинските супергерои, които искаме да покажем – обикновените хора и професии. Ние имахме грижата да помислим как стилово да се включат и как да разкажат историите, които искаме децата да чуят, без думи. При приказните герои, имаше нещо, на което много държахме – да подбeрем и такива от български приказки. А желанието ни при супергероите беше да покажем обикновените професии като супергерои, затова стените на третия етаж са окичени със супер-лекари, супер-пожарникари, супер-градинари, супер-родители и редица други супер-хора.

Какви спомени пазите от вашето детство? Кой е вашият най-любим герой от детството?
Любимите ни приказки са тези, които сме слушили от родителите си като деца. Нямаме конкретни любимци, но приказките за мама Меца и малкото мече, за пухкавото зайче, за лисицата и киселото грозде бях част от фаворитите ни.

Какъв подход възприехте в процеса на работа за реализация на концепцията?
Процесът на работа бе динамичен и в тясна връзка с екипа на болницата, особено що се отнася до навигационната система. Тъй като имахме предоставена основна структура и концепция за организацията на трите етажа (от архитектурното студио и ФАБ), можехме да се фокусираме върху избора на подходяща стилистика за различните отделения и изграждане на адаптивна стуктура на комуникация за двуезичната навигационната система. Желанието ни беше да постигнем добър контраст между детайлни/цветни илюстрации и строга/минималистична система за ориентиране в детското отделение. Крайната цел беше да отвлечем вниманието на малките пациенти от факта, че са в болница, и в същото време да направим детското отделение лесно за ориентиране за техните родители.

Кое бе основното предизвикателство, с което се сблъскахте?
Като всеки проект и този си имаше както по-трудни, така и по-лесни за случване аспекти. Може би най-важно бе да успеем да спечелим лекарите и персонала на болницата. Да накараме лекарите да ни повярват. Веднъж след като се увериха, че работим за общото благо, работата тръгна по-леко. Други проблеми, с които се сблъскахме, бяха комуникацията и реализацията.

Комуникацията може да се окаже много времеемък аспект в един такъв проект. Подобни структури нямат нужния опит да подготвят необходимите материали за подизпълнителите (дизайн студио, монтажисти и тн.). Не са подготвени и за комуникацията с всички тези хора. Това изисква екстра усилия, за да могат нещата да се случат както трябва.

Мащабите и естеството на проекта изискваха солидна прецизност при избора на материали и реализацията на графиките/монтажа им. Макар да разполагахме с месеци да работим по дизайна на елементите, времето за реализация беше ограничено, тъй като имаше предварително зададени дати за откриване на отделенията. Често се налагаха допълнителни тестове от първоначално предвидените, тъй като някои материали или процеси на реализация не са добре изпитани. В крайна сметка, въпреки някои изненади, успяхме да се впишем в зададените ни срокове.

Моля, споделете някои от идеите, с които се горедеете особено при виждането им на живо в интериора на отделението?
Най-голямо удоволствие изпитахме на финала, когато видяхме крайния резултат. Дотогава, поради спецификата и естеството на работата, всичко се случваше в различни отделения и на парче, за да могат кабинетите и залите да продължат да приемат пациенти. Когато всичко вече беше монтирано, залепено и боядисано целият пъзел се подреди пред очите ни.

Кои са някои от елементите, които не успяхте да реализирате?
Реновирането на детското отделение даде предпоставка за изграждане на една съвременна идентичност, с която цялата структура да започне да комуникира по нов начин. Освен двуезичната навигационна система и декоративните решения, работихме и върху предложение за графичен знак и брандинг (карти на служители, линейки, корпоративни материали и тн.) на детското отделение. За съжаление, нищо от тези предложения няма да бъде реализирано, тъй като управлението на болницата прецени, че на този етап нямат нужда от тях.

Как според вас влияе подобно визулано оформление върху усещането на децата и техния престой в отделението? смятате ли, че същото оказва влияние и върху персонала? имате ли обратна връзка за тези процеси и реакции?
Реакциите на всички са положителни. Веднъж след като рачупихме леда и започнаха да виждат резултати всички бяха доволни. Посрещаха ни с усмивка, изпращаха ни с думите “Да дойдете пак!” Лекарите, сестрите, персоналът, посетителите спираха и се снимаха с илюстрациите. Любима история ни е как биберонът на едно бебе е паднал от устата му, когато го вкарали във вече завършена и илюстрирана стая.

Кое е най-силното удовлетворение, разочарование и урок след края на проекта?
Радостта в очите на всички “потърпевши” е най-голямата ни награда. Удовлетворението от този проект се дължи на факта, че дизайн решенията ни имат силно положително влияние върху средата, хората които работят в нея и пациентите. Винаги има какво да се случи по-добре. Съжаляваме, че не успяхме да реализираме проекта в пълния му потенциал, който виждахме като студио. Но като цяло разочарование не сме имали, не и такива, които си заслужават да се запомнят. А уроците след подобни мащабни проекти са много и разнообразни. Такива проекти развиват не само портфолиото ни, но и всеки човек от екипа. Вярвамe, че именно екипът е ключов за качествената реализацията на този проект. Всички (Вера, Надежда, Цвети, Мила, Ева и Иво) положиха много усилия, за да имаме този краен резултат.

КОНСТАНТИН АЧКОВ НА DESIGN.VE

Докато светът поглъща информация за 16тото издание на Архитектурното биенале във Венеция, което се откри предната седмица и ще продължи до края на ноември, ние се фокусираме върху паралелно провеждащото се DESIGN.VE. Причината да говорим за това ново като формат международно събитие е участието на българския мебелен дизайнер Константин Ачков с неговия бранд Lock Furniture. Ачков е поканен както за първото издание през 2016г., така и за това второ.

Мотивът за съществуването на DESIGN.VE е споделяне на различен поглед към темата дизайн, както и взаимодействие с традиционно разпознаваемото и реномирано Архитектурно биенале и привличане на потока посетители към темата дизайн. Основната тематична групова изложба, в която всъщнст участва Ачков, е под надслов DESIGN AFTER DARWIN. ADAPTED TO ADAPTABILITY и курирана от Luca Berta, Francesca Giubilei и Alice Stori Liechtenstein. Наред с нея събитието поддържа и серия от съпътстващи представяния, разположени в целия град на неочаквани места за дизайн: исторически сгради, скрити манастири, дизайнерски бутици, частни галерии и интригуващи точки. DESIGN.VE приканва нови и независими дизайнери, както и установени марки, музеи, университети и галерии.

Разговаряме с Константин Ачков малко преди да замине за Венеция за DESIGN.VE и проектът, с който участва, ново семейство мебели Корнер*:

Как се случи връзката с организаторите – разкажи ни малко повече за поканата още първия път и какво е различното сега? Защо е важно и стойностно участито на това събитие?

Ако трябва да съм честен, още не знам как се случи връзката с организаторите. И дори когато ги питахме на първото издание, не пожелаха да ни разкрият. Преполагам, че третата награда, която получих от A awards, за стола си Електрон е замесена по някакъв начин. Изданието през 2016г. бе първото и така да се каже пилотно сондиране на средата. То бе спонсорирано от големите италиански мебелни брандове Moroso и Riva 1921.

Сегашното издание вече се заяви като дизайн биеанале. Амбицозната идея на организаторите е да свържат Венецианското архитекурно бианале с DESIGN.VE, като логическо продължение и ползвайки едни и същи теми, които са зададени от кураторите на архитектурното. И двете събития се откриват с разлика от един ден и се стремят да привлекат една и съща публика от архитекти, дизайнери, журналисти, през всякакъв тип ентусиасти, до обикновени туристи. Избраният формат „биенале“ не само показва стойността на събитието, но го прави много по-смислено като фокус. Това са и едни от най новите тенденции, за излзиане от забързаните цикли на непрестанното показване, които свалят стойностите като цяло и уеднаквяват произведенията. За това призова съвсем наскоро и Том Диксън, който тенденциозно пропусна тазгодишното издание на дизайн събитието в Милано след многогодишно показване там! Поради тези причини и поради фактът, че DESIGN.VE е с продължителност един месец, в различни локации на Венеция мисля, че го прави доста по различно като дизайн събитие, което заслужава внимание.

С какъв проект участваш? Кой е водещият мотив в него? Какъв бе най-предизвикателният момент от подготовката ти? И кой е най-любимият ти аспект от крайния резултат?

Участвам с нова фaмиля мебели и аксесоари с името Corner. Освен това показвам нова пъзел сглобка, която съм приложил при тях. Тази фамилия мебели е повратна точка за мен, както и първи стъпки в един осмислен минимализъм и едно по-чисто скулптурно формообразуване. Водещият мотив във фамилия Корнер представлява едно последователно логическо сглабяне на вертикалните елементи под прав ъгъл с хоризонтален стабилизиращ елемент. От там идва и името. Мебелите отново са с пъзел сглабяне. Една моя тенденция в изграждането на нов тип плосък пакет мебели, в която работя от години. В случая като предизвикателство беше да запазя това специфично сглабяне и да го приложа в едни минималистични форми, без никакви излишни елементи. Освен това от самото начало си бях поставил като задача да вкарам елементи от технически камък. Новата сглобка, която осъществих, също позволява сглабянето на отделни елементи от различни материали. Бяха направени редица прототипни проби както на сглобката, така и на мебелите, в мащаб едно към едно. За целта бе изкран максимума от CNC технологиите, както и от цифрово управляван фрезер, така и от лазер и водна резачка. Най-любимият ми аспект като цяло е, че успях да вкарам редица иновации в едни обрани от детайли форми, които се сглабят изключително лесно и бързо! Новата сглобка изведох като водещ деокоративен елемент.

Какво ти направи най-силно впечатление 2016г. и какви са очакванията ти за тази?

През първото издание 2016г. бях поканен с почти всички налични тогава мои разработки. Те бяха подредени от организторите в общата изложба “Wood obsession” в двореца Лоредан. Когато успяхме да посетим изложбата след откриването, с изненада видях, че моите работи са поставени в средата на залите на двореца, като акцент на изложбата! Да видиш композиция от три стола Електрон в центъра на залата, където стои също и стол на Рон Арад за Морозо, е доста вълнуващо.

Тази година участието ни в общата изложба е пак на площад Сан Стефано, но от другата страна – в двореца Morosini Gatterburg, който е собственост на банка Дженерали и е отворен за публика от миналата година и във който е живял един от най-известните Дожове, управлявали Венеция. В това издание е много по-разширен съставът на участниците, като отново има супер дизайн звезди, като Алберто Меда, Лука Никето, студио Кампана, Мартино Гампер и много други. Много съм радостен, че има и още две български участия – Марина Драгомирова със Studio Furthermore и Георги Манасиев с Odd Matter. Очаквам този път да успеем да отидем на откриването, което е наситено със много събитя и исторически разходки из Венеция и да завържем много бизнес контакти. Надявам се също дизайнът ми да бъде приет добре и да се впише органично в тази звездна компания!

Изключително голямо признание за Константин Ачков е присъствието на негов продукт (лампата Лесе) на рекламната брошура на събитието.

 

–> *ФАМИЛИЯ МЕБЕЛИ КОРНЕР

Фамиля мебели Kорнер представлява пъзел формообразуване, базирано на правият ъгъл. Всеки мебел от фамилията има определен брой елементи, редуцирани до абсолютния минимум, необходим за изгрждането им. Страничните елементи се закачат около хоризонтален посредник под прав ъгъл. Тази логика на изграждане дава и името на фамилията. Всички елементи са изрязано на различни видове CNC по цифрова кройка и са със специфични пъзел сглобки, които се показват за пръв път. Сглобките представляват съвкупност от специфично изрязани елементи и специални скоби които не позволяват разглабянето им.

Мебели Корнер са разработени от дизайнера Константин Ачков и Лок фърничър. Като визия, усещане и начин на изграждане те предствляват минимализъм в абсолютният му вид! Може да се каже че в тях има нотка брутализъм като естетика и един радикален подход към сглобяемите мебели. Всички сглобки са извадени на показ и се явяват един вид като декоративни инкрустирани елементи.

За своето представяне Константин Ачков работи със SKV – фирма за внос и обработка на камък. Това сътрудничество е възможно поради новият дизайн на сглобките, който позволява съчетаването на различни материали.

<Всички снимки са личен архив на дизайнера.>

–> DESIGN.VE продължава до 17 юни 2018г.

ОТ АЛЬОША ДО КАПАНА

Студио Комплект отново се впуска в предизвикателно приключение с неочакван край – създаването на нови сувенири от български визуални творци по повод Пловдив 2019. Преди да продължим напред с организацията и реализацията на Пловдив за вкъщи, имаме нужда от вашето ценно мнение.

Включете се в нашата кратка анкета, за да разберем какво бихте искали да видите като сувенир за бъдещата Европейска столица на културата и кои са някои от своеобразните и важни символи на Пловдив.

Благодарим предварително за споделеното. Залагaме на интересни подходи и неправолинейни резултати.

Към АНКЕТАТА.

МЕЛБА НА ЖИВО #1

От години представяме български дизайнери и реализираме проекти с тях. Професионалната ни мечта да съберем контактите и постиженията им в обща двуезична платформа, намери своя реализация в melba.bg – динамичен онлайн архив, стартиран през декември 2017г. в партньорство с агенция NEXT-DC и с финансовата подкрепа на Столична програма Култура 2017. Тя е и повод да стартираме месечната поредица срещи МЕЛБА НА ЖИВО като начин за обмяна на познания, опит, вдъхновение и контакти между местната дизайн общност. В края на март дадохме старт на поредицата срещи МЕЛБА НА ЖИВО и подобно на онлайн архива МЕЛБА и тук залагаме на качественото и преднамерено смесване на дизайн сфери.

В това първо издание имахме честта да представим актуалните проекти на Склада и магазин Н8, Венелин Шурелов и NEXT-DC.

Галя Дзаннато / Склада и Н8 разказа за продукцията на Пинг-Понг – колаборация с български дизайнери. Тази игра на пинг-понг между тях като продуценти и творците като създатели на обекти е съпътствана с обмяна на идеи, преработката им и крайната реализация, която успява да се появи в целия си чудесен завършен вид до рафответе на магазина на ул. Шишман 8. Галя говори и за хуманността на дизайна като дисциплина, най-вече през призмата на това, че дизайнът се грижи да изпитваме удоволствие от ежедневието си през употребата на добре измислени предмети, дрехи, устройства и среда.

Венелин Шурелов говори за своята работа по Abecedarium Bulgaricum – интерактивна инсталация със няколко съпътстващи програми в сградите на Съвета на ЕС в Брюксел, посветена на българското председателство Името на проекта е пряка препратка към българския буквар, а идеята му е посетителите да се запознаят с кирилицата под формата на игра. Венелин представи по-подробно мотивите за решенията си в представянето на инсталацията и за привличането на други дизайнери по реализацията му, като архитектурно студио DontDIY, чиито мебели са замесени активно във финално стилно излъчване.

Pocket Science е кампания на VISA, измислена и реализирана от нашите партньори в Мелба – NEXT-DC. Изключително смислена и адекватно ангажираща тийнейджърите, кампанията има за цел да ги увлече да разберат повече за менажирането на парите, като им се предоставят достатъчно атрактивни стимули – готини дрехи и аксесоари. И както стана ясно от представянето – количествата тениски, суичери, нашивки и шапки се изчерпват моментално. Но най-силното доказателство за успеха на инициативата е резултатът от направените взаимодействия с учениците, които чрез попълнените петиции включват финансовата грамотност в учебната програма на средните училища в България и „Нашите пари“ е факт в 50 училища в над 30 български града.

МЕЛБА НА ЖИВО #2 предстои да се случи на 31 май / четвъртък от 19:00ч. в Генератор с вход свободен. Скоро ще обявим и имената и проектите на нашите трима гости. Очаквайте да разберете повече от процеса на работа, задкулисната творческа дейност, препятствията и прозренията, съпътстващи осъществяването на всяка малка или голяма идея. Отново посрещаме трима гости, които идват от различи сфери на дизайна, за да представят своята история по важен и вълнуващ за тях нов проект. Изчерпателни, откровени и различни, тези визуални разговори са източник на вдъхновение за всеки.