СТЕФАН КАРЧЕВ – МОДЕН МАЙСТОР

<снимка: © Nicolas Karakatsanis & Leonardo Van Dijl>

Между другото, видеото за представянето на завършващия магистърски клас 2018г. от девет студенти в безспорно най-силната и подготвяща за смели експерименти в модната индустрия Кралска академия за изящни изкуства в Антверпен (Royal Academy Of Fine Arts Antwerp) започва със Стефан Карчев.

Карчев влива своеобразен подход и неподправено оригинален поглед към образа на източноправославната религия, като съумява да почерпи здравославна и критична доза вдъхновение от често противоречивия, нискокачествен и евтин свят на периферния бит. Затова и името на магистърската му колекция – AMBIVALENCE / ДВОЙНСТВЕНОСТ изследва сложният казус на съществуване на диаметрални културни състояния в националната ни идентичност и себеизраз. Чрез разнообразните елементи, втъкани в облеклото и атмосферата на църквата, нейните ритуали и служби, през пророчествата, към които народа прибягва като начин за упование в нещо по-добро, до поредица от мимоходни влияния от средата – интериор на магазини, реклама на заведения и тяхното меню, спортно облекло и други.

„Използвам българското ортодоксално богослужение като вдъхновение за формите и като общо влияние, но го смесвам със спортно облекло и много други понятия, които намирам за естетически приятни. Нещата, които предизвикват творчеството ми, рядко се коренят в модата. Привлечат ме скритите пространства зад фасадата, магазините и рекламите в близост до църквите. Хората в Източна Европа все още се надяват вярата да им донесе по-добро бъдеще. Ако посетите България, ще се натъкнете на реклами на гадатели или религиозни служби, а визуалното им оформление е доста забавно заради по-ниската резолюция и ярко оцветена типография. В колекцията се заигравам с ирония. Някои модели са вдъхновени от износените рекламни банери, атмосферата и визуалния език по улиците и покривалата на мотоциклетите. Крайният резултат е комбинация от всичко това и повече. Не създавам колекция парче по парче, а по-скоро всичко преминава през процес на смесване в едно.“ Още от размислите на Стефан Карчев могат да бъдат прочетени тук.

Наше предходно интервю за бакалавърската му колекция Miscible Displacement ще откриете тук.

Катедрата за мода на Royal Academy Of Fine Arts Antwerp е лансирала водещи модни дизайнери като Мартин Маржиела, Дрис Ван Нотен и Питър Пилото. Стефан Карчев е сред привилигированите девет избраници-магистри и колекцията му бе част от двудневно събитие в Park Spoor Noord между 1 и 2 юни 2018 г.

Тук може да чуете и саундтрака, придружил шоуто.

ЧЕТВЪРТО ИЗДАНИЕ НА KNOW-HOW/SHOW-HOW

Know-How/Show-How е независима образователна платформа, която изследва ролята на дизайна и изкуството като средства за културна и социална трансформация, застъпвайки актуални теми, свързани с идентичността на мястото и неговите ресурси.

Мисията на програмата е да подпомогне личното развитие на умения и житейски опит чрез живи срещи, които се фокусират върху т.н. метод „учене чрез правене“. Бързите промени в днешната културна и социална среда оказват неизбежно влияние върху разпространението на знание, предизвиквайки ни да преоценяваме ценностите си постоянно.

Стартирайки през 2015, KHSH се организира вече три поредни лета в София, а тази година програмата за първи път се провежда в град Пловдив, под името От Кичука до Париж, което е и поводът за интервюто ни с Дима Стефанова – основната движеща сила на академията.

Koи са големите промени и акценти в това четвърто издание на KHSH 2018?
Новото в предстоящото издание е, че програмата е фокусирана върху специфично проучване, над което ще работят всички участници заедно. Ще работим като един екип с експертите и гостите на KHSH. Програмата ще стартира със създаване на визуален инвентар на потенциала на квартала Кючук Париж в Пловдив, след което ще бъдат разработени стратегии за продуктови интревенции и решения, базирани изцяло върху документирания и стуктуриран материал от проучването. Работилницата ще се проведе в пространството на читалище Тракия. Изборът на това място е свързан, освен с неговата позиция като център за разпрострнение на култура и знание, така и с неговото физическо пространство, съдържащо особена характеристика и функционалност. Нуждите на това пространство, в контекста на читалище, ще ни послужат като отправна точка в процеса на проектирането и разработването на идеи. Новото е, че отворената програма и подиума ще се проведат в отделно издание, планирано за 2019. Така ще можем максимално да се концентрираме върху всеки един от процесите: проектиране, рефлектиране и внедряване.

Какви предизвикателства срещна по пътя и на какво те научиха?
Научиха ме първо да се доверявам на себе си и да не се страхувам от мащаба на мечтите си. Да се доверявам на обстоятелствата и хората, с които съдбата ме среща. Да не измервам постигнатото в успех или неуспех, а да приемам всяка стъпка като част от дългосрочен процес. Радвам се на факта, че успяхме да създадем обществен диалог и имахме възможността да изразим своето отношение, както и да приложим различни креативни подходи към належащите теми на деня, подкрепени от най-прогресивно мислещите професионалисти у нас и от чужбина. Освен това, достигането на синергия между всички участници в процеса на създаване – хора, среда, ресурси – е най-стойностното. Научих се да приемам постиженията и сблъсъците едновременно като уроци и като възможност за лична траснформация.
Естествено, когато се захващаш с нещо ново, за което няма написани пътеводители и указания, осезанието ти автоматично се настройва така, че да може да усеща и най-фините вибрации и тонове, и точно тази настройка се превръща в най-точния ти барометър, както за посока, така и за усещане на тона на създаването на каквото и да е. Това е едно от най-стойностните постижения, които взимам със себе си от този процес.

Кое е най-любимото ти нещо / момент / резултат / прозрение от целия процес на подготовката до сега?
Създаването на всяко издание е винаги много вълнуващо и свързано с много любими моменти. При първото издание например, срещата ми с Биляна Нешева от Фондация Бюро култура, заедно с тази на Постстудио в лицето на Велина Стойкова и Андриен Нешев, и желанието им да бъдат част от екипа и създаването на платформата, бяха изключително силни моменти и от решаващо значение за това, което последва.
Изключителният ентусиазъм, енергия и професионализъм, които този супер-екип вложи още от самото начало, поставиха основата. Уникалното в подготовката на това първо издание беше, че получихме подкрепа от много страни, въпреки че тогава нямахме конкретна референиция, а само ясни намерения. Но въпреки това всички се включиха в осъществяването на тази идея. Вие, от Студио Комплркт, още от самото начало ни подадохте ръка и бяхте част от трите издания. Благодарни сме и на Creative Shower, Трансформатори, Прожектиране, както и на редица приятели и поддръжници, приноса на всеки един от които бе неделима част от материализирането на първото издание. А то успя да събере изключителни таланти и създаде среда, в която се разгърна впечатляващо творчество.
Друг мой любим момент е по време на подготовката на второто издание, когато идеята за подиума кристализира и искахме да поканим най-големите авторитети в областта на музейното управление в лицето на Линда фан Дюрсен, Юрген Бей и д-р Клементин Делис. Това бяха такива големи авторитети, че ми бе много трудно да си представя как такива капацитети биха се съгласили да участват в нашето младо събитие и скромните ни условия. Въпреки колебанието и скептицизма, все пак реших да опитам, и за мое щастие и тримата се съгласиха. Мисля, че този подиум остави сериозна следа в нашето културно пространство, благодарение на тяхното присъствие. А в моето лично пространство създаде удовлетворението за изпълнена мисия.
Винаги, когато се срещаме с участниците за първи път на живо, вълнението е неповторимо. Отговаряйки на нашата покана, всеки носи със себе си своя уникален опит и мироглед, който е нещо като отделен цвят. Самото усещане, че тази гама от цветове се е сформирала точно в този момент, поради съвместните усилия на всички около теб, е несравнимо.

<Част от работния процес и презентациите на включилите се в KHSH 2017г. - снимки: Веселина Фотева>

Какво те вълнува най-силно понастоящем за проекта? Какви са очакванията ти? Какво цели да постигне академията с това издание?
Вълнува ме целият процес, който ще протече в няколко фази. Работата на терен, както и събирането на данни и тяхното визулализиране, е територия, която ме вълнува още от създаването на първата платформа Know-How/Show-How. Тя беше създадена с цел документиране на опита и знанието, капсулирани в отделни личности, за да бъдат те съхранени и предадени на следващите поколения. Това, което ще се опитаме да постигнем с настоящото издание е, от една страна да извадим на повърхността наследеното знание, натрупано в индустриалните и културни слоеве на мястото, а от друга да вкараме в циркулация този потенциал, разработвайки серия от иновативни проекти. Чрез тези намеси се надяваме освен да допринесем за определянето на идентичността на квартала, така и да намерим подходящият модел за природосъобразното усвояване на материалните и интелектуалните ресурсите в него. Като се надяваме този модел да се превърне в средство и трамплин за вдъхновение на иноваторски, дизайнерски, артистични и социални открития. След първия етап, който ще е проучвателен и експериментален, ще се опитаме да осъществим и част от проектите в по-късен етап от програмата. Това представяне ще бъде съчетано с теоретичната програма и подиума, по време на които освен че ще можем да рефлектираме върху конкретните резултати и процеси, ще можем и да отворим дискусията за устойчивото имплементиране и развитие на тези модели с широк диапазон експерти.
Паралелно с това много ме вълнува и каква динамика ще се получи в новия контекст и структура, както и колаборацията ни с Елмо Вермайс, студио Tuhlla, читалище Тракия и всички специални гости.

<Студио Тухла - пловдивските участници в програмата на KHSH 2018г.>

Защо Пловдив и защо тази тема – моля да ни разкажеш историята зад нея?
Първоначалната мотивация да направим издание в Пловдив беше свързано с партньорство, което искахме да осъществим заедно с One Design Week. Поради стремежа на тази инициатива да постави ролята на дизайна не само като средство за икономическо развитие, но и като инструмент за културна и обществена трансформация, срещнахме много допирни точки. Впоследствие разработихме план за отворената покана на фондация Пловдив 2019 – Европейска столица на Културата и за наше щастие той бе одобрен.

Пловдив е изключително динамичен град с бързо разрастваща се разнообразна индустрия и невероятни традиции в индустриалното, културно и социално предприемачество. Динамика, която, ако се разхождаш по главната улица на града, трудно можеш да усетиш. Но достатъчно е само да обърнеш внимание на това, което се случва извън центъра, за да откриеш изключителното разнообразие от производства, занаятчийство и предприемачество. Позицията на квартал Кючук Париж е много интересна, той е едновременно периферия и гранична зона с центъра, в същото време ври и кипи от промишлено производство, културен и социален живот. Това разнобразие и наситеност от различни мащаби и пластове е това, което ни мотивира да се спрем на това място. За мен то олицетворява подобни периферни зони в много градове и чрез нашето присъствие и внимание бихме искали да открием дали и как, чрез интердисциплинарен подход, подобна периферия може да стане модел и център на трансформация, която да е в хармония със средата и нейните нужди. Синтезирано накратко, от периферията към центъра, или от Кичука до Париж.

<снимка: ФБK група People of Plovdiv>

ВАЖНО: Все още може да се включите като участник, като подадете своето заявление до 25 юни 2018г. Научете повече как да го направите и относно програмата на четвъртото издание на Know-How/Show-How на официалната страница на академията, която е част от активностите на Пловдив 2019.