МЕЖДУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ ЗА ДИЗАЙН

Международният симпозиум е еднодневно събитие – част от Фестивала за дизайн Мелба – което приветства водещи творчески професионалисти от съвременния европейски дизайн и се фокусира върху теми като медии, мода, продуктов, дигитален и графичен дизайн, визуална комуникация, илюстрация и др.

Лекторите, които може да видите и чуете на 10 ноември в Генератор са Пени Мартин (главен редактор, The Gentlewoman), Микел Кристофър (програмен ръководител, SPACE10), Мачей Мах (UX / UI дизайн, School of Form), The Project Twins (илюстрация), Dechem (стъкло, продуктов дизайн), Folch Studio (визуална идентичност, медия), UNIT9 (дигитален и интерактивен дизайн).

Пени Мартин е основател-редактор на награденото женско списание The Gentlewoman. Преди това е куратор в Националния музей по фотография, филми и телевизия, и председател на модната фотография в Университета по изкуствата в Лондон. Тя участва в множество международни публикации, консултира в няколко световни красоти и модни къщи и е попечител на Studio Voltaire в Лондон, където живее.

The Gentlewoman е списание, което празнува съвременните жени със стил и цел. Невероятното, излизащо два пъти в годината, издание предлага свежа и интелигентна перспектива за модата, която е фокусирана върху личния стил – начина, по който жените действително изглеждат, мислят и се обличат.

Алберт Фолк е творчески директор и основател на Folch Studio с образователен опит в областта на графичния дизайн, геологията и фотографията. Известната му кариера в дизайнерския свят доведе до участието му в множество семинари и конференции в многобройни международни образователни центрове в областта на дизайна и бизнеса, сред които са Bauhaus и ESADE.

Рафа Мартинес е главен изпълнителен директор и директор на маркетинговата стратегия във Folch Studio. Рафа допринася за развитието на студиото чрез стратегическата си визия и журналистически подход, както и цялостния си опит в областта на брандирането и комуникациите. Заедно с Алберт организират конференции и семинари на фестивали и събития по целия свят.

Folch Studio е базирано в Барселона, проектира концепции, марки и разкази, които достигат и ангажират аудиториите по нова парадигма.

Карол Гуречни е мултидисциплинарен художник и дизайнер. През 2010 започва кариерата си като дизайнер в Saatchi & Saatchi. През 2013 г. решава да се премести в Лондон, където се присъединява към Unit 9. Темата на лекцията на Карол ще бъде „Проектиране на нови технологии“. Виртуалната реалност, разширената реалност, всички нови технологии имат една обща черта – интерактивност. Как да го проектираме, да ангажираме потребителите и да ги фокусираме върху посланието, което искаме да предадем.

UNIT9 е продуцентско студио, фокусирано върху проекти за VR, дигитални, гейминг, иновации и филми с офиси в Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Берлин и Флоренция. Карол има шанса да събере опит в много различни дизайнерски области, като работи за марки като Google, Nike, Adidas, Nissan, Fendi, Sony Pictures и др. През 2012 г. печели конкурс за Young Lions Design и става полски представител в Cannes Lions в Кан. Получава награди като The FWA, Awwwards, The Webby Awards, KTR.

Мачей Мах е UI/UX дизайнер с над 12-годишен опит в сферата и преподавател, живеещ и работещ в Познан, Полша. Проектира уеб сайтове и потребителски интерфейси от 2005 г. насам, работи в интерактивни агенции в продължение на около 6 години, където създава уеб сайтове за марки като VW, Skoda, Honda, BP, KPMG или Avon. От 2011 г. работи на свбодна практика и професионалният му живот е тясно свързан с т.н. „страт-ъп“ компании в Европа и САЩ.

Maciej Mach от 2013 г. е учител в School of Form, което е част от Университета по социални и хуманитарни науки в Познан. Образованието има огромно влияние върху него и се превръща във втората му страст.

Михаела Томискова и Якуб Яндорек основават студио Dechem през 2012г. в Прага. За първи път се срещат в училището за стъкло Novy Bor, където развиват своята страст към стъкленото изкуство. Съсредоточават се върху продуктовия дизайн, като обръщат специално внимание на стъклото, проучват традиционните техники на бохемските техники и изненадващите връзки на различните им форми. Студиото създава уникални осветителни тела и предмети, и изящни декоративни елементи.

DECHEM има редовни изяви в прочути професионални списания, изложби в Милано в галерия „Розана Орланди“ и участия в Лондонския дизайн фестивал. Също така са носители на наградата за Чешки Grand Design.

Микел Кристофър е програмен ръководител на SPACE10, творчески продуцент, който работи върху това да превърне идеите и концепциите в реалност. Той е част от SPACE 10, откакто отваря врати през 2015 г.

SPACE10 е лаборатория на бъдещето. Мултидисциплинарният екип проучва и проектира иновативни решения на някои от основните обществени промени, които се очаква да засегнат хората през следващите години. Въз основа на тези прозрения и учения, те се стремят да създадат по-добри и по-устойчиви начини на живот.

Джеймс и Майкъл Фитцджералд са The Project Twins – ирландските братя работят заедно в редица дисциплини, включително илюстрация, дизайн, печат, рисуване и триизмерна работа. Произвеждат разнообразна работа, включваща редакционна илюстрация, обложки на книги, рекламни кампании и широкомащабни стенни и художествени проекти. Техният списък с клиенти включва имена като Facebook, The Guardian, New York Times, WIRED, Fast Company и The Economist.

На симпозиума близнаците ще говорят за тяхната дизайнерска и илюстративна работа, заедно с техниката за печат и изкуство. Ще обсъждат как балансират лични и търговски проекти и как взаимно си влияят, учат и информират.

 

Международният Симпозиум ще се проведе на 10 ноември в Генератор.

Билетите за Симпозиума са в продажба, а местата са ограничени.

Може да закупите своя билет ТУК

Графичната иденичност е на Next-DC

МЕЛБА ФЕСТИВАЛ ЗА ДИЗАЙН

След лансирането на онлайн архив за български дизайнери и срещите на живо, сме щастливи и горди да обявим първото издание на фестивала за дизайн МЕЛБА – събитие за дизайна, творчеството и визуалните експерименти. Фестивалът протича като изложба — преглед на български дизайн и международен симпозиум. Стартираме с изложба „Преглед на българския дизайн днес“, която се открива в София на 8 ноември от 19:00ч. в UniCredit Studio.

Акцент на фестивала е международният симпозиум – събитие, което приветства водещи творчески професионалисти от съвременния европейски дизайн.

Meждународният симпозиум ще се проведе на 10 ноември в Генератор . Билетите са вече в продажба, а местата са ограничени.

Може да закупите своя билет тук: MELBA TICKET
18 – 31 октомври, билет Ранно пиле – 50 лв
1 – 10 ноември – 70 лв

ЛЕКТОРИ:

Пени Мартин – главен редактор на The Gentlewoman – списание, което празнува съвременните жени със стил и цел. Невероятното, излизащо два пъти в годината, издание предлага свежа и интелигентна перспектива за модата, която е фокусирана върху личния стил – начина, по който жените действително изглеждат, мислят и се обличат.

Алберт Фолк и Рафа Мартинез, Folch Studio – базирано в Барселона, проектира концепции, марки и разкази, които достигат и ангажират аудиториите по нова парадигма.

Карол Гуречни – арт директор UNIT9 – глобален партньор за производство със специализиран екип от иновационни архитекти, продуктови дизайнери, софтуерни инженери, експерти по игри, рекламни послания, режисьори, дизайнери и продуценти.

Мачей Мах – дизайнер на UI / UX с над 12 годишен опит, който съветва, консултира и предоставя внимателно изработени решения, както за фирми, така и за физически лица.

Михаела и Якуб от Dechem – изящна история за материали, традиционни производствени техники и лирични форми чрез ръчно изработените стъклени продукти. Партньори в работата и живота, Михаела и Якоб основават студио Dechem в Прага през 2012 г., след като придобиват богат опит в проектирането и производството и създават едно от водещите чешки дизайнерски студия.

Микел Кристофър, програмен ръководител SPACE10 –  лаборатория на бъдещето, която дава възможност на много хора да постигнат по-добър, по-смислен и устойчив живот, да изследват и проектират нови начини на живот, изпробвайки нови идеи и решения в некомерсиална среда и изследвайте нововъзникващи посоки и потенциали.

Джеймс и Майкъл от The Project Twins , които работят в широк кръг от дисциплини, включително илюстрация, дизайн, печат, рисуване и триизмерна работа.

МЕЛБА – серия дизайн инициативи

Идея и реализация: Студио Комплект

Съорганизатор: Next-DC

С важната подкрепа на: Столична програма Култура, Посолство на Испания и Институт Сервантес, Чешки център, Полски институт, Посолство на Ирландия, УниКредит Булбанк, ИКЕА България, България Ер.

МЕЛБА НА ЖИВО #3 ПРЕГЛЕД

Третото издание на МЕЛБА НА ЖИВО даде страхотно начало на новият сезон от събитията на Melba Design Initiatives. Имахме честта да представим трима много успешни в своята област български дизайнери: модният селекционер, журналист и преподавател по мода в НБУ – Николай Пачев, базираната в Лондон илюстраторка Деси Баева, и създателят на бранда за сноуборд чорапи Stinky Socks – Христо Петков.

МЕЛБА НА ЖИВО представя актуални и отличителни проекти от местни дизайнери в различни сфери. По интересен и вдъхновяващ начин те ни запознават с историята на своите брандове и разкриват детайли от вълнуващ техен настоящ проект.

Събитието се осъществи с подкрепата на Fashion Days, благодарение на които посетителите получиха подарък супер торба с илюстрация на Деси Баева, плюс чифт специални чорапи Stinky.

Благодарим за хубавите снимки на Михаил Новаков от Twin Pickles .

Повече за работата си ни поговори Николай Пачев – моден селекционер и автор на статии за мода. Правил е фотосесии за повечето български модни списания. През 2003 година е в топ 10 на берлинския Fashion Grand Prix International, а през 2004 година печели наградата за най-добър млад дизайнер в Бърно на STYL and KABO. Три пъти е печелил Mittelmoda The Fashion Award. Николай е завършил мода в НБУ, а в момента е асистент преподавател по Мода в магистърската програма на НБУ. Той ни разказа за своя проект ALL U Re  – място с актуална и прецизна селекция от световни модни марки и визии за сезона. Може да следите фийда от модни красоти на инстаграм страницата ALLUReinwhite.

Деси Баева е илюстраторка и дизайнерка, която живее и работи в Лондон. Завършила е Илюстрация в Southampton Solent University. Работата й е вдъхновена от феминизма, младостта, колажа, текстурата, битническата поезия, видеографията, цветовете, музиката и българските планини. Сред клиентите на Деси Баева са Warner Music; Good Grain Bakery; House of Content; ICU publishing; Collection and Co; Code Hospitality. Тя ни разходи през таймлайна на своите проекти, сподели с нас какво я мотивира в работата й и от къде черпи вдъхновение за запомнящите се нейни илюстрации.

Христо Петков ни разказа за всички свои разнообразни проекти, от самото начало и Ninja Squad  до създаването на световно известния, базиран в България бранд за сноуборд чорапи Stinky Socks , получихме огромна доза вдъхновение и завършихме с историята, довела до най-новия проект на Stinky Family – трейлъра на филма „Stinky Movie“, който от октомври тръгна на световно турне, а премиерата за България ще се състои на 20-ти октомври – Stinky Movie Sofia Premiere .

Огромни благодарности към тримата лектори и всички посетители на събитието.
Ще ви очакваме отново!
Повече информация за предстоящите Мелба събития може да научите на Melba Design Initiatives .

 

ИЗТОЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ДИЗАЙН

Източната конференция за дизайн ще се проведе на 26-27 октомври в град Кошице, Словакия. Дизайнът и бизнесът се обединяват, за да покажат селекция от най-доброто, което познаваме като „Изток“. Но „Изток“ тук не се явява физическо пространство, а концепция, най-добре описана с думите „Това, което не е западно“. Въпреки че това е двуполюсна концепция, която както разделя, така и обединява, конференцията не следва да се разбира като ексклузивна, а напротив – абсолютно приобщаваща.

Какво могат да очакват посетителите? Ще бъдат разгледани специфичните за местоположението знания и способности, създадени под въздействието на източноевропейската уникална среда и приложенията, които възникват от нея и са все още в процес на развитие. Тук се мисли не само за дизайнерски умения, но и за предприемачески, тъй като те са взаимосвързани в работата на един дизайнер. Това е един от въпросите, които ще се вземат под внимание от участниците в конференцията – правилни нагласи и най-добри практики.

Организаторите променят изцяло идеята за провеждане на такъв вид конференция. На много подобни събития лекторите, освен представянето на своето портфолио, не предоставят на аудиторията допълнителна информация за процеса на измисляне и създаване. Тук се появява тяхната идея да канят клиента и дизайнера заедно на сцената, така че всеки от тях да опише процеса на конкретния проект от собствената си гледна точка.

По време на събитието посетителите ще могат да влязат в пряк контакт с лекторите и ще имат възможност да изградят нови бъдещи отношения. Планирани са различни практически дейности с местни дизайнерски / художествени училища под формата на семинари и различни възможности за участие в семинарите.

Все още може да закупите своя билет тук: Eastern Design Conference

SPEAKERS
Studio Feixen (CH)
Lars Harmsen / Slanted Blog Magazine (DE)
Ali Ali / Good People (EG)
Liv Siddall (UK)
Jan Franciszek Cieślak / DobryZnak (PL)
Peter Hajdin + The President of Slovak republic (SK)
Martin Bajaník (PEKNE & DOBRE) + YEME plnochutné potraviny (SK)
David Gauquelin (HU)
Studio Najbrt + Masarykova univerzita (CZ)
Marvil + TON design (CZ)
Petra Dočekalová (CZ)
CZECHDESIGN (CZ)
MODERATOR
Oliver Klimpel (DE)

МЕЛБА НА ЖИВО #3

Стартира новият сезон на инициативите за дизайн МЕЛБА. Базираната в Лондон илюстраторка Деси Баева, модният дизайнер и журналист, селекционер и преподавател по мода в Нов български университет (НБУ) – Николай Пачев, и създателят на бранда за сноуборд чорапи Stinky Socks – Христо Петков, са трите имена в третото издание на МЕЛБА НА ЖИВО от Студио Комплект.

Деси Баева е илюстраторка и дизайнерка, която живее и работи в Лондон. Завършила е Илюстрация в Southampton Solent University. Работата й е вдъхновена от феминизма, младостта, колажа, текстурата, битническата поезия, видеографията, цветовете, музиката и българските планини. Сред клиентите на Деси Баева са Warner Music; Good Grain Bakery; House of Content; ICU publishing; Collection and Co; Code Hospitality.

< илюстрация Dessy Baeva >

Вторият гост в Мелба #3 е Николай Пачев – моден селекционер и автор на статии за мода. Правил е фотосесии за повечето български модни списания. През 2003 година е в топ 10 на берлинския Fashion Grand Prix International, а през 2004 година печели наградата за най-добър млад дизайнер в Бърно на STYL and KABO. Три пъти е печелил Mittelmoda The Fashion Award. Николай е завършил мода в НБУ, а в момента е асистент преподавател по Мода в магистърската програма на НБУ.

< Николай Пачев; Снимка Тихомир Рачев >

Повече за своето Stinky Family ще ни разкаже Христо Петков – един от основателите на базираната в България компания Stinky Socks – дизайнерски чорапи за спорт и ежедневна употреба, които отразяват лайфстайла на сноубордиста. Компанията стартира като хоби между приятели, но няколко години по-късно се превръща в успешен бизнес. Чорапите се продават на шест континента, а брандът се подкрепя от редица професионални сноубордисти, фотографи и артисти.

< Христо Петков, снимка Надежда Чипева >

< Stinky Socks SS'18 Lookbook, Photographer John Garduno >

< Stinky Socks SS'18 Lookbook, Photographer John Garduno >

МЕЛБА НА ЖИВО е част от инициативите за дизайн Melba Design Initiatives на Studio Komplekt и представя актуални и забележителни със своя подход проекти от местни герои на дизайна в различни сфери. По вдъхновяващ начин те разказват историята на своите брандове и разкриват детайли от важен и вълнуващ за тях нов проект. Основен фокус са идеите и процесите, които стоят зад всеки един от тях.

МЕЛБА се организира съвместно с Fashion Days, шопинг дестинацията за всички влюбени в модата и добрия стил.

Всички гости на Мелба на живо #3 ще получат торба с принт на Деси Баева и изненади. А първите 80 пристигнали на събитието ще получат специални чорапи Stinky.

Заповядайте на 10 октомври в Генератор, вратите отварят в 18:00ч.