ИВАНКА ГЕОРГИЕВА

Иванка Георгиева е сред най-успешно реализиралите се български дизайнери на текстил и мода. Тя преподава в Academy of Art, Сан Франциско и е текстилен дизайнер с 15 години практика в екипите на Diane von Furstenberg, St. John, Zac Posen, Elisa Palomino и други.

Иванка е възпитаник на Художествената академия в Сан Франциско – специалност текстилен дизайн, където в последствие се връща и за да преподава. Образованието й дава широк размах на действие, тъй като може удачно да се интегрира както в модата, така и в интериорния дизайн или всяка друга индустрия, където се наблюдават повърхностни детайли. Иванка Георгиева продължава да дълбае в тази сфера и основна причина е, че всъщност текстилът съществува като самостоятелна индустрия и това й дава автономност на креативната изява.

Основен момент от професионалния й път е стажът при Diane von Furstenberg, където само след няколко месеца й предлагат постоянна длъжност в компанията. Опитът в нюйоркската модна къща на DVF е страхотно начало за развитие в модния бизнес. Там тя научава изключително много за текстилната и модната индустрия и завързва ценни контакти. Казва, че работата й в DVF е била като втора академия, защото разбира за огромната разлика между училището и реалния свят на бизнеса.

Работи за различни модни компании, сред които и Zac Posen. Там разработва малка капсулна колекция за шалове и вратовръзки на Delta, където работи и с нейн колега от St. John-knits.

За Иванка текстилът е най-важната част от създаването на една колекция. Тук става дума за материята. Когато сме в магазин и пробваме, или докосваме тъканта на дадена дреха, ние всъщност усещаме текстила. Текстилът може да е щампа, или плетиво, или вълна, и само тези три думи носят толкова много информация.

Определящото и важното в процеса на работа, както при всяко изкуство, е талантът и креативността. Иванка преподава първо ниво текстил, което е и единственото ниво, достъпно да се научи онлайн. Тя учи студентите на различни техники в практиката и на креативно мислене. Главната й цел е да ги мотивира да мислят като дизайнери и създатели.

Това, което я прави уникална в американската индустрия, е факта, че има европейска база, рисува много добре, в същото време има възможността да учи техническата компютърна част в Америка. Влага любов и старание във всички колекции и е постигнала това, което иска, а именно да работи с компании, които са едни от най-успешните в модната и текстилна сфера. Красотата в това разнообразие от модни компании е в различните стилове и естетика, и тя има късмета да е творила за всички тях. А най-новото начинание, с което се е заела в момента, е наскоро отвореното й печатно студио.

През януари ще се проведе Практичен курс за изграждане на творчески проект, на който тя е водещ. Очаквайте да сподели и предаде своя личен опит от работата си с едни от най-успешните модни къщи в света.

Снимките са личен архив на дизайнера.

МЕЛБА НА ЖИВО #4 ПРЕГЛЕД

Четвъртото и последно за тази година събитие Мелба на живо представи работата на трима български дизайнери от различни сфери – илюстраторката Росица Ралева, основателят на  Fontfabric Type Foundry Светослав Симов и арх. Мария Балева от FUNKT ARCHITECTS.

Подобно на онлайн архива МЕЛБА, събитието залага на качественото и преднамерено смесване на сферите на дизайна и съвкупността от силни идеи с потенциал да променят и развиват средата към по-добро. Друга важна характеристика на представяните проекти е тяхната актуалност и скорошна реализация.

Снимки: Михаил Новаков

Росица Ралева е сред най-разпознаваемите имена от българската илюстрация. Преди повече от десет години заедно с мъжа си стартират Душман – първият бранд за готини и със своеобразни послания и образи бг бранд за тениски. Тя е и част от Компот колектив – общността на художници на кратка анимация и стои зад многонаграждаваните филми на Фин Филм като Баща и Пътуваща страна. Понастоящем Роси е графичен дизайнер в голяма американска компания, но паралелно с това успява да работи по илюстрации на книги, плакати и други проекти, които всъщност бяха тема на нейното представяне. Нейното прекрасно чувство за хумор бе най-добрия старт на събитието и донякъде обясни забавните илюстрации и послания на много от проектите й. Акцент в представянето й бе поредицата плакати за културната програма на Полския институт и как е създала своя система за класифициране на различните типове съдържание. Вместо използването на снимки, тя успява да наложила своите илюстративни интерпретации на всяка тема като разпознаваеми и предпочетени от клиента.

Светослав Симов е основател на студиото за създаване на шрифтове Fontfabric Type Foundry и ни гостува по повод 10-годишнината на компанията. Той разказа за началото на компанията и как я е превърнал в най-голямото българско студио за шрифтове. С любов и денонощен труд той успява да разрастне екипа и да наложи Fontfabric в топ 3 най-разглеждани профила в Behance и в топ 2 на най-продавани шрифтове изобщо с клиенти като Nike, Nestle, KFC, Lipton, Discovery и много много други. С фокус предимно върху международните пазари и по-малко местни клиенти, Свет призова младите дизайнери да изискват заплащане на техния авторски труд и права, за да работят за изграждане на уважение и признаване на творческите професии у нас.  

Арх. Мария Балева от FUNKT ARCHITECTS ни разказа за един от най-новите им проекти – заведението Компанията. Клиентите им канят екипа да създаде всичко от нула и това дава както голяма свобода на ФУНКТ, така и огромна отговорност. Мария подчерта на няколко пъти горчивата истина, че старите занаяти и майсторите, които са ги поддържали за съжаление изчезват. За пода на заведението те са ползвали счупени и изхвърлени плочи от различен цвят, текстура и размер, които впоследствие сами е трябвало да поставят и превърнат в съвременна мозайка, защото не са открили майстор за тази задача, която иначе е била популярна по времето на соц строителството. Мария също така обоснова подхода на архитектурното им студио да затварят кръга от проектиране, през строителен надзор и реализация до производство на интериорните елементи като мебели, осветителни тела и аксесоари, за да постигат силно и цялостно излъчване на средата.

МЕЛБА НА ЖИВО е част от инициативите за дизайн Melba Design Initiatives на Studio Komplekt. Срещите са продължение на лансирания в края на 2017 г. от Студио Комплект в партньорство с NEXT-DC и Столична Програма Култура динамичен архив за български дизайн МЕЛБА.

МЕЛБА НА ЖИВО се организира съвместно с Fashion Days, шопинг дестинацията за всички влюбени в модата и добрия стил.