СИМВОЛ НА ДОМ

Люба Асадурова живее под покрива на стара кооперация на ул. Искър във вълшебната и все още умилително запазенa от гръмки реконструкции част на София с изглед към кубето на Невски и пренаредени и оцветени фасади на сгради в по-високата и централна част на столицата.

Тук е отскоро. Нейният нов дом е и своеобразно студио, уникално място, с аурата на специалния човек, който го обживява. Още на входната врата погледът се спира в картините на нейн приятел-художник от Савана, САЩ. Интериорът е облян от мека следобедна светлина и елементите на естетски уют – разхвърляните килими на Nomad.ist – нейният последен проект, лампа от мрамор и дърво и етажерки в тетрис конфигурация, музикални плочи по пода, още картини и много растения. Приятна музика за фон и ухание на билки. Наоколо витае полъх на щастливо стечение на обстоятелствата, че един чувствителен, креативен и щедър човек се е установил наоколо.

 

Люба е обезоръжаващо човечна и зареждащо позитивна. Истински творец, който е в постоянно състояние на движение и произвеждане на хубави идеи. Този отличителен белег на нейната немирна душа я води от Варна, роден град, през Благоевград, където учи в Американския университет в България, до Ню Йорк и Савана. Тя обича да открива и щедро да се усмихва на малки и големи приключения. Самото й завръщане назад към родината след 18 години в САЩ е като да премине през минно поле от страхове и предразсъдъци. Но по-малко от година след това Люба вече има марка за килими и 12 изработени модела, кръстени на четирите посоки на света, клиенти в САЩ и планове за разширяване на дейността с керамика и памук.

Мотивът Nomad.ist да се заеме с килими е контрапункт на работата на Люба като графичен дизайнер и взирането в пиксели и рисуване на екран. „Исках да вложа творческа енергия в нещо, свързано с ръчна изработка и тактилност,“ споделя тя. Другата подбуда на нейния бизнес е споделянето на радост, озаряването на ежедневието с цвят и къс красота, семплото забавяне на рутината в поглед към нещо, което доставя незабелязано и ненатрапчиво удоволствие. Още от самото начало знае, че иска да прави позитивни връзки с хората, а бизнесът й да бъде отговорен – да плаща честно, да е коректна и внимателна към материали и послания, а част от приходите от килимите ще се даряват на организация, подпомагаща хора в уязвимо положение. През нейна приятелка от детството й от Варна и състудентка от Американския университет в България тя попада на проекта за подкрепа на уязвими жени бежанки в България на Center for Legal Aid – Voice in Bulgaria. В момента 15% от всеки закупен килим отиват в подкрепа на тази инициатива и насърчава подобни каузи да бъдат по-масово подкрепяни от хората. Непримиримостта на Люба е несправедливостите в живота приема про-активни жестове и тези дни може да бъде видяна в стил Том Сойер с дънков гащеризон и закриваща с боя свастики по стените в квартала.

Люба Асадурова е дъщеря на Милан Асадуров (основател и първи отговорен редактор на фантастичната Поредица „Библиотека Галактика“). Тъкмо до неговата книжарница се намира ателието на две жени, които се занимават с тъкачество. Това е достатъчно силна подбуда Люба да тества реализацията на своята идея за килими от вълна. В момента размерът им (82 см ширина) отговаря на големината на стана на Дзев Студио, но тя проучва варианти с други места в страната за по-голямо форматни реализации. Сериите са лимитирани. Мотивите и цветовете са резултат на креативната борба на Люба с добавянето на елементи и разрешаването на проблеми, за да се постигне перфектният баланс във визията. Смелото миксиране на цветове и увереността да го прави с подобен замах получава след дълъг опит на работа при дизайнера Алпана Бава от индийски произход. Люба преднамерено бяга от националните шевици и традиционни мотиви, срещани в българския фолклор. Тя смята, че ако не познаваш и не боравиш умело с този „език“ и посланията му, по-добре да не го ползваш. Затова предпочита нейните творби да са част от разговора за бъдещето.

Подобно на японската техника фурошики, в чиято същност е заложена квадратната форма на парче плат, което може да влезе в различни функции (опаковка, вързоп за пренос и съхранение, украса…), Люба се оповава на семплото, но и мултифункционално послание на нейните килими. Те могат да бъдат ползвани за акцент на стената или пода. Предизвикват въображението на всеки да експериментира с тях. „Каня всеки, който иска да общува с тези обекти, да играе с тях. Има пълната свобода.“

Люба Асадурова участва в петото издание на Мелба на живо на 19 февруари 2019. Сега й предстои ново събитие – Номадът в мен в [к]oncept 7 на 27-ми март, в което наред с Jil Sander, Theory, Helmut Lang са изложени и 8 от килимите Nomad.ist. Иначе може да ги откриете онлайн и на живо в магазините Желание и Н8 в София.