МЕЛБА НА ЖИВО #6

Шестото издание на Мелба на живо за пръв път гастролира извън столицата и пътува до Пловдив, където представи дизайн герои със специално отношение към града, неговото наследство и визуална среда. 

Подборът ни беше непренебрежимо силен и този път миксираме следните теми и участници:

<фотография: Михаил Новаков>

Продуктов дизайн -> Марина Драгомирова, съ-основател на Studio Furthermore

Марина Драгомирова е родом от Пловдив, но от студентските си години живее в Лондон, където завършва продуктов дизайн в реномираната Кралска академия на изкуствата (Royal College of Art). Оттук нататък професионалният й път е низ от успешни изяви и правилни ходове, за да бъде многократно обявявана като една от надеждите на младия експериментален дизайн изобщо. С участия в няколко изключителни изложби, панаири на изкуството и дизайна, отразени с ласкави публикации в световните медии, Марина с право може да се гордее от постигнатото. Още през 2012г. тя споделя, че желанието й е чрез работата си да променя усещането на хората за предметите около тях. Засега успява, като създава обекти и осветителни тела на границата с невероятното и препращащи поетично към други материали и светове.

 

<фотография: личен архив>

Типография ->Александър Неделев и Вероника Славова, основатели на Typedepot

Основано през 2010г. като страничен проект от Вероника и Александър, с времето, както и с много постоянство и опит те набират скорост и успяват да превърнат своята бутикова агенция в международно търсена такава за внимателно разчертани шрифтове. В деня на българската просвета и култура и на славянската писменост двамата ще споделят своето разбиране за силата на буквите и как умното им приложение може да изгради запомняща се и неподвластна на модата идентичност. Заедно с тях и партньорите ни от Fashion Days сме подготвили и специални подаръци, обвързани с празника, за първите 100 гости на събитието.

Typedepot са част от акцията за събиране на почерци в Пловдив, които впоследствие ще бъдат анализирани и обработени в първата по рода си градска азбука на кирилица от тях и друго пловдивско студио – ПУНКТ.

<фотография: Минко Минев>

Интериорен дизайн -> Мила Иванова и Цветомир Павлов, основатели на Caché Atelier

Сякаш на игра и леко под радара на големите архитектурни вълнения в страната ни, за няколко години Мила и Цветомир без помпозност и претенции успяха да наложат своята лаборатория за интериорен дизайн и архитектура като отправна точка за своеобразен и чудесно изпълнен интериор. С особен фокус върху офис пространствата, техните решения за работна среда дават възможност на служителите да излязат извън рутината и да се почувстват обгрижени от качествени материали и атрактивна естетика, разиграна в добре подбрани функционални форми и приветстващи креативността детайли.

 

МЕЛБА се организира съвместно с Fashion Days, шопинг дестинацията за всички влюбени в модата и добрия стил.
Локация на МЕЛБА НА ЖИВО #6, Склад, Фондация Пловдив 2019, ул. Екзарх Йосиф 16.

Проектът е асоцииран към програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

?МЕЛБА НА ЖИВО е част от инициативите за дизайн Melba Design Initiatives на Студио Комплект. Срещите са продължение на лансирания в края на 2017 г. от нас в партньорство с NEXT-DC и Столична Програма Култура динамичен архив за български дизайн МЕЛБА | melba.bg.

В МЕЛБА НА ЖИВО се представят актуални и забележителни със своя подход проекти от местни герои на дизайна. Споделя се опит относно реализацията им, като основен фокус са идеите, детайлите и процесите, които стоят зад всеки един от тях. Изчерпателни, откровени и различни, тези визуални разговори са източник на вдъхновение за всеки.

Подобно на онлайн архива МЕЛБА, събитието залага на качественото и преднамерено смесване на сферите на дизайна и съвкупността от силни идеи с потенциал да променят и развиват средата към по-добро. Друга важна характеристика на представяните проекти е тяхната актуалност и скорошна реализация.

 

 

ГАБРОВО ТЪРСИ

В края на миналата година Община Габрово ни покани да съставим план на действие и да реализираме проект за нова визуална идентичност на града. В подготовката ни са заложени проучвания, които ще завършат с извеждането на отчетливи послания за силните страни на Габрово. Следващата стъпка е визуалната реализация на тези послания и тяхното имплементиране в атрактивен и ясно комуникиращ града брандинг.

Изключително горди сме, че участваме в подобен знаков и смислен проект, чийто потенциал да повлияе на позиционирането на Габрово като важен център за бизнес, култура и туризъм е безспорен и разчитащ на смесването на различни похвати и дисциплини, свързани с културен мениджмънт, визуално творчество, маркетинг и пр.

Първа стъпка от задачата да се подобри разпознаваемостта и повиши популярността на Габрово чрез градско брандиране, което динамично да отразява положителни страни и потенциал за добро място за живот, бизнес и туризъм, е определенянето на посланията, представящи Габрово у нас и в чужбина. За целта имаме нужда от вашето мнение – независимо дали сте от Габрово, само сте посещавали мястото или без каквато и да било представа за града. Каним ви да се включите в специално подготвената анкета на този линк. Благодарим предварително за отделеното време.

За да изградим максимално адекватна представа за Габрово, паралелно с провеждането на онлайн анкетата, организираме и срещи на живо с представители на различните сектори в Габрово. Те са отворени за посещение и включване от страна на всеки с интерес да допринесе към процеса или да разбере повече за него. Следете нашия сайт и този на Община Габрово за повече информация относно тема, гости, място и час на провеждане.

Контекст на проекта и мотивация:
Понастоящем 74% от жителите на Европейския съюз живее в градове. Защо някои от тях са по-разпознаваеми и атрактивни от други? Възможно ли е създаването на отчетлив и силен градски имидж да спомогне за по-високото качество на живот, засилването на посещаемостта, разкриването и захранването на скрити заложби, задаването на положителна тенденция за концентрация от разнообразни социални и културни инициативи, предлагането на възможности за развитие на нови бизнеси?

Засиленото урбанизиране на населението поражда логична конкуренция, която води след себе си нуждата от стойностен и силен имидж. В този смисъл Габрово предприема съвсем закономерна стъпка за обновяване на своя имидж, насочен към различните достойнства на града и предизвикващ интерес към него. Градът търси динамичен и отворен за развитие във времето образ, който повишава самочувствието на габровци, приветства нови жители, бизнеси и посетители, преглежда наследените богатства с уважение, но и смело приема предизвикателствата на настоящите тенденции и международни стандарти и изисквания.

Основният мотив в изграждането на комуникационна стратегия за Габрово е градското брандиране като начин за промотиране на силните страни на едно място и консолидирането на жителите му около безспорните позитиви, които то предлага. Работата по изграждането на отчетлив имидж ще свърже хората и положителните дадености на мястото в хармонично единство като оптимален вариант за използване на всички налични ресурси на града. Значението от подобен процес обхваща аспекти като нарастваща конкуренция за ресурси, инвестиции и туризъм, както и за решаване на спешни градски въпроси като социално изключване и културно разнообразие. Това многопластие на градското брандиране го превръща в необходима и изпълнена с голям потенциал мисия в позиционирането на Габрово на местно, национално и международно ниво.

Габрово притежава съвкупност от безспорни положителни дадености като богата природа, чист въздух, разнообразни възможности за отдих, централно национално позициониране, индустриално наследство и обвързаност с технологии, инженерни науки и иновации, предприемаческо средище, културно наследство, място за хубав и качествен живот както за млади семейства, така и за възрастни хора, симбиоза между тишина и спокойствие и активни занимания (бизнес, спорт, пътувания…) и други. Нашата задача е да ги консолидираме в общи, силни, четими, разбираеми на много езици и пред различни публики послания, които да създадат разпознаваем градски образ, усещане за благополучие, високо качество на живот и удовлетвореност.

Със специални благодарности към Борислав Домусчиев / cQuest за оказаната подкрепа при реализирането на анкетата.

ПЛОВДИВ ЗА ВКЪЩИ

След повече от година активна работа по разработване на сувенири в серия за Пловдив, сме готови да обявим тяхното разпространение на осем локации в града. Проектът е част от официалната програма на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.

Нашата отправна точка бе представянето на различен поглед към масово разпространените сувенири, чиито клиширан образ е по-често затворен в производство без специален художествен подход. Решихме да включим и въвлечем съвременни български визуални творци в темата, за да добавят качествен дизайн и смислена интерпретация.

ПЛОВДИВ ЗА ВКЪЩИ ни научи на важни уроци: реализирането на една идея от концептуална до такава за масово производство и търговска дейност е трудно начинание, което често включва разочарования поради финансови ограничения, компромис с материали и краен резултат. Асортиментът, изцяло произведен в България, е далеч от първоначалната ни амбиция, която привличаше повече участници и посоки на развитие на идеите за сувенири за града.
ПЛОВДИВ ЗА ВКЪЩИ е далеч от перфектен. НО е нашият категоричен принос в посока на разнообразяване и въвличане на мултидисциплинарни подходи в сувенирната индустрия тук.

Участници в проекта са различни визуални творци със своеобразен артистичен поглед. Благодарим отново за доверието да се впуснат в този творчески експеримент:

Нева Балникова / бижутер – ключодържател Локация Старата къща.

арх. Пенка Станчева и Розалина Буркова – магнит Тепета.

Мисирков/Богданов – близалка Альоша.

Артелие и Николета Носовска – чанта и калъфка за възглавница в едно Калдъръм.

tochka & tochka – порцеланова чаша Панорама.

Теодор Георгиев – серия от илюстрации с тема Капана върху тефтери, значки, шоколади и картички.

Следете новини за проекта ни на сайта: www.takeaway-souvenir.com

МЕСТА ЗА ПРОДАЖБА в Пловдив:

Cu29 Coffee&Gallery

Old Plovdiv Boutique Hostel

Wunderbaer – Hills Beer Bar & Shop

Туристически информационен център 

artnewscafe

Отсреща

ПЛОВДИВ ЗА ВКЪЩИ
Автори на сувенири: арх. Пенка Станчева и Розалина Буркова, Артелие и Николета Носовска, Теодор Георгиев, tochka & tochka, Нева Балникова, Мисирков/Богданов.
Автори на визуална идентичност Сувенир за вкъщи: UNIT
Автори на мобилен щанд: Wall Stack
Партньори: B2N – Your 3D Partner и Artnewscafe
Фотография на сувенири: Мисирков/Богданов
Пловдив за вкъщи е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.