ПРЕСЛЕДВАЧ НА СЕНКИ

Веднага вляво от вратата в тесния коридор към галерия Кредо Бонум стои прикачен към стената на нивото на очите малък дневник с рисунки и кратки послания върху тях. Моментни забежки от ежедневието, парчета визуално шляене и надникване във вълненията на автора им. На една от страниците на фона на синьо небе, планина и езеро в краката й се чете – Утре ще бъда загубена, отново нарочно. На друга пък в красиви меки цветове в контражур на прозорец от сграда сякаш се вее опънато пране и до него изписано – така че просто спри, огледай се и бъди с другите отново. Разходката приключва с надничане през дупка към затворено пространство/кутия, на чиято отсрещна стена е закачена картина с тайно послание.

Така откриваме красивия и въздействащ свят от рисунки на Даниела Янкова, а това е нейната творба Outside in за Credo Bonum Box. Едновременно прям и оглозгон от излишни украси, сякаш да предизвика тих смут и нежен бунт, но и зареден с мощта на деликатна и чувствителна душевност, фино настроен да улавя премеждията на сърцето и околния свят. Нейните произведения са най-често оформени с гваш, акрил, пастел, моливи и маркери. Напомнят за снимка, преобразена в топла картина. Творбата Твоят комфорт ме кара да се чувствам некомфортно бе включена в сборната изложба Арт Старт – млади художници, които да следим през 2020.

Даниела Янкова/shadowschaser живее и работи в София. Изненадващо за нейните сегашни професионални творчески изяви, тя най-първо завършва бакалавърска степен в Националната спортна академия и има диплома за треньор по волейбол. След като около година работи по специалността, серия от случайни обстоятелства я пращат в Нов български университет, където записва магистратура, свързана с графичен дизайн. Докато още учи, започва да работи в една от големите рекламни агенции в София. Така и не успява да се дипломира, но пък натрупва малко повече от десет години стаж в бранша.

„Самоука съм и като дизайнер и като артист, мисля че това е моя начин – май не мога да уча организирано и в група,“ признава Даниела.

В тези извънредни времена, белязани от коронавирус, провеждаме бърз и от дистанция разговор с Даниела по повод Мелба на живо #10 и специалното ни издание, което е с нейната авторска илюстрация ClapClap. Откривате ме я у дома, „рисувам някакви неща, които от онзи ден са ми се забили в съзнанието.“ Подобно на подхода в рисуването, Даниела е лаконична и пряма, а за край ни дарява с куп страхотни илюстрации.

Кога и как разбра, че си художник и кое те подтикна да се отдадеш на таланта си?
Нямам идея, то това разбира ли се? Май нямам все още никаква идея какво съм.
В един момент ми омръзна да ми се обяснява какво мога и какво не мога да правя, да бъда част от една огромна група недоволни, гневни и подтиснати хора. Затова се спрях, направих обратен завой и се отдадох напълно на това, което винаги правех и в едни момент не правех по 1001 причини. Отне ми няколко опита и доста време, за да стигна дотук.

Кои три думи описват най-добре личността ти, работата ти и твоя стил?
Искрено, кратко и бързо.

Какво мотивира работата ти? И как поддържаш творческия ентусиазъм жив?
Нямам си на идея. Ами гледам да си разнообразявам интересите и никога да не се застоявам на едно място дълго.

Кой е най-добрият съвет, който си получавала?
Да не бързам. Но също е и най-вредния съвет, защото напълно противоречи на натурата ми. Но наистина се опитвам да забавям, колкото мога.

Кои са някои от твоите любими ритуали част от творческия ти процес?
Да си изпия кафето и да е абсолютно чисто около мен. Безпорядъка ми блокира мислите.

Планове и акценти за 2020?
Много по-големи формати, различни медии и много по-често излизане от зоната на комфорта 🙂

Какъв е твоя съвет за други творци?
Аз самата имам нужда от доста съвети. Но да кажем, че дружно си пожелавам на мен и на всички да уважаваме работата си, както и тази на другите. Да се приемаме на сериозно в умерени количества и да сме винаги искрени и отворени към другите. Или ако трябва да е с три думи (тази игра ми хареса) Уважение, Честност и Любопитство.

Можеш да се запишеш да получиш писмо по пощата с чудесната илюстрация на Даниела Янкова – тук.
Следи новини за десетото издание на Мелба на живо 10, засега отменено до второ нареждане, във Фейсбук и на сайта melba.bg.

ДЕСЕТА МЕЛБА НА ЖИВО

Скъпи, приятели и съмишленици.

Извънредната ситуация на световна пандемия разтърси всички нас.

Колкото и да ни се искаше да ви предложим видео с лекциите на тримата участници, единодушно взехме решение, че събирането на десетчленен екип на снимки е проява на лоша отговорност. Събитие и лекции ще има. На живо или на видео. Засега сме притаили дъх, стоим мирно и спокойно и чакаме по-подходящи времена. Благодарим на нашите устойчиви поддържници Fashion Days и на вас, че оставаме заедно в това приключение.

По-долу оставаме оригиналното обявление на събитието.

___

Говорете ни за бързо изтичане на времето! Без да усетим вече минаха две години, откакто започнахме да събираме в редовни срещи любими местни герои на дизайна, по време на които да споделят детайли от нов проект и да разкриват творческия си процес на работа. Отворени и привестващи всеки с интерес към визуалната култура наоколо, събитията Мелба на живо се превърнаха в очаквани и зареждащи поводи да научим повече за силата на дизайна и как дисциплината допринася за повсеместното ни добруване.

В юбилейния ни брой търсихме да поканим проекти, които са обвързани с колективност и зависят от взаимодействието между различни таланти и способности.

Капка Кънева почти няма нужда от въведение. Многократно отличавана заради художествените си оформления на книги, специфични с това, че се уповават на хартията като медия за оформянето на визии, тя преподава в Националната художествена академия, специалност Книга и печатна графика. Миналата година Капка Кънева събира звезден състав от съвременни художнички, които рисуват по един портрет за книгата „Аз съм българка“ с автор Петя Александрова. Изданието придобива моментална популярност, а през февруари художествените произведения имаха собствен акцент в изложбата “История в портрети – 40 жени, променили България”.

Яна Танковска е сред утвърдените и изявени съвременни имена в дизайна на бижута и интериорни аксесоари. Преди години заедно с нейни колеги дизайнери основава ФОРМАТ в центъра на София – място за естетско представяне на бижута и аксесоари. Тяхната задруга преминава през различни професионални предизвикателства и затваря локацията, за да възкръсне отново в квАРТал миналата година. Подобни перипетии учат на най-важните уроци в живота и Яна има какво да сподели как се менажира колективна творческа дейност, в какво се превръщат мечтите и нормалността понякога да се откажеш от любим проект.

Делчо Делчев е сред ярките трансформатори на средата ни. Архитект по образование и неуморим деец по сърце, той е сред основателите на известната група Трансформатори. Впоследствие се оттегля, за да се впусне в голямото приключение – създаването на български клон на международната верига SmartFabLab. Благодарение на множество сътрудничества и отвореност към експерименти, лабораторията се превръща в успешен инкубатор на смислени прототипи, някои от които изведени до масово производство и наложени като устойчиви продукти. Делчо ще е в компанията на Нона Цекова и заедно ще разкажат за някои от ярките сътрудничества в SmartFabLab.

От самото начало наш партньор в това приключение e Fashion Days. Заедно подготвяме малки жестове към публиката, свързани с работата на дизайнерите от архива Мелба. За което сме им изключително признателни. Този път на място ще ви очаква плакат-зин с акцент илюстрацията на Даниела Янкова.

Ще се радаваме да ви видим във вторник, 17 март, 2020 в Генератор (завод Витоша, бул. Черни връх 47).
Линк към Facebook събитието.