ТРИ ЛЕКЦИИ ОНЛАЙН

Никога не бихме предположили настоящето развитие на живота. И все пак, ето ни, в световна карантина, социална изолация, пандемия и екстремни изисквания спрямо оцеляването ни физически и много повече психически. Единственото, което зависи от нас, е да се съобразим отговорно спрямо извънредната действителност, да се постараем да запазим бодър дух и най-вече да продължим да работим усилено, адаптирайка дейността си към неизвестността на ситуацията. Повече от всякога ни е нужна сплотеност в усилията, конкретни действия за взаимоподкрепа, принос към благосъстоянието ни чрез провокация на въображение и разнообразяване на перспективите.

Десетото издание на Мелба на живо бе отложено за по-добри времена. И те настъпиха. Времена на онлайн срещите на живо. В три поредни кратки и ударно изпълнени с вдъхновения и познания презентации от чудесните ни участници – Делчо Делчев | Smartfablab (вторник, 14.04, 12:00ч.), Капка Кънева (сряда, 15.04, 12:00ч.) и Яна Танковска (четвъртък, 16.04, 17:00ч.) се видяхме в Zoom в средата на април. Припомнете си лекциите им във видеото по-долу, а ние благодарим за компанията.

<фотография – Михаил Новаков>

По-долу, Делчо, Яна и Капка споделят какви са наблюденията им от този първи месец в карантина и как поддържат творческия си заряд активен.

ДЕЛЧО ДЕЛЧЕВ
Освен придизвикателството да сме продуктивни и ефективни, което за мен в домашна атмосфера е невъзможно, ето с какви други се боря:
1. Бъдещето на споделената работилница Смарт Фаб Лаб е под голям въпрос. Новата парадигма ще наложи промяна в организацията, финансите и събитията, които правим. Ще използваме дистанционни обучения и контрол, за да минимализираме риска за лекторите, ще продължим да автоматизираме достъпа и други процеси. Ще настроим например резервационната система да не ползволява резервиране на макс. двама в помещение и т.н.
2. В личен план – чудесна възможност за наваксване с всички онези малки цели и задачи, които изчезваха в месомелачката досега – градско земеделие, учене на езици, напредък по някои лични проекти, довършителни ремонти и най-вече подреждане до припадък – една от гимнастиките в къщи:)
Нека обобщя:
– сеем разсади за бустан (дини,пъпеши,тикви), които тамън след СOVID ще са узряли и ще ги споделим с вас;
– използваме, докато сме заключени, да пренаредим и преосмислим жилището;
– трансформираме лаба в по-умен, по-дигитален и по-достъпен, макар и за по-малко хора наведнъж.
Желаем ви здраве, чесън и дух на Корона в бутилка!

ЯНА ТАНКОВСКА
В момента бих искала да се съсредоточа в тишината и в това да правя неща за себе си, които не съм правила, да чуя собствения си глас. Много е важно да не се впускам в масовата истерия и да наблюдавам процеса отстрани. С чист ум (колкото може):)! Затова медитирам, чета книги, които съм си приготвила отдавна, и отделям време за семейството. От това ще се родят нови творчески начинания, сигурна съм! Пожелавам на всички да използват това време по най-добрия начин, без угризения!

За Капка Кънева работата от вкъщи е ежедневие. „Различно в актуалната ситуация е това, че останалите членове на семейството ми са също у дома. Така личното ми време е по-малко, а концентрацията – по-крехка. В момента илюстрирам една книга, чакат ме следващи задачи, сроковете са наближили и се чувствам под напрежение, близо до блокажа. Изпитах нужда да направя нещо “просто така” – без поръчка, без срок. Експериментирах с хартия, текстурирана фабрично с декоративен растер, нещо, срещу което досега винаги съм имала вътрешна съпротива. Използвах естествено осветление – първо много остро и директно, след това омекотено. Изображенията, които виждате, са на един и същ пластичен обект. Процесът по заснемането ми помогна донякъде да се абстрахирам от общото безпокойство, връщайки усещането за лекота и игра в (не)работния ми ден.:)“

Междувременно, в света на онлайн поръчките всичко е спокойно, непроменено и предвиждащо единствено пълно задоволяване на желанията. Нашите партньори от Fashion Days доставят до домовете и са подготвили ободряващи сезонни предложения.

Надяваме да ви приветстваме в предстоящите онлайн срещи, чийто мотив е продиктуван от желанието ни да ви свързваме и захранваме с добри, работещи и вдъхновяващи творчески модели. Следете новини в събитието ни във Facebook. До скоро.