НОВИ МОДЕЛИ НА ЕЖЕДНЕВИЕ: РАЗГАР

Благодарим на всички дизайнери, които се отзовават на поканата ни да предложат своя идея или разработка в инициативата Нови модели на ежедневие – част от получените проекти ще бъдат включени в годишната изложба Преглед на българския дизайн през ноември 2020г. като основен елемент от фестивалa за дизайн в София – МЕЛБА.

Представяме ви Захари Радев с РАЗГАР – мобилен грил с чудесен стилен вид, удачно опаковал функционалност и дизайн. Създаден е с идеята да може лесно и удобно да бъде пренесен навсякъде като скара за готвене на открито или като огнище, без нужда от излишно суетене или поддръжка. Особено пригодим за къмпингуване, което не остава отпечатък след себе си. Намираме специален чар и в историята зад създаването на преносимия продукт. РАЗГАР ни връща към 1970-те, когато прадядото на индустриалния дизайнер Захари Радев измайсторява първия си грил-барбекю от старо метално чекмедже, а настоящето вижда подобрена и усъвършенствана версия на идеята му.

Продуктът се появява на този свят и с мисията да поддържа и подкрепя малките занаятчийства и предприятия, да отдава почит на ръчната изработка и традицията в предаването на подобни умения. По пример от индустрията на това отминало време РАЗГАР е създаден да се ползва дълго, да е изключително издръжлив и дори направен от естествени материали. Авторът му Захари Радев споделя:

РАЗГАР е разработван в последните 2 години, за да стигне до този финален вид. Отправната точка е вдъхновението и възхищението, което имам към моя пра-дядо. Този продукт показва уважение към него и неговата фамилия на индустриални революционери. РАЗГАР е измислен, тестван и вкаран в производство с идеята да се произвежда в България от занаятчии и майстори специалисти в тази област, да подкрепя малките производства, студия и работилници, както е било по времето на работилниците на пра-дядо ми и неговата фамилия.

Поръчайте или следете развитието на РАЗГАР на официалния сайт тук или в Инстаграм.

_____

Нови модели на ежедневие е проект на Студио Комплект и част от инициативите ни за дизайн Мелба. Участвайте с ваша творческа идея, нейн прототип или реализация. Рамките са широки и приветстващи всякакви форми на креативност и дизайн. Повече подробности ще откриете тук.

НОВИ МОДЕЛИ НА ЕЖЕДНЕВИЕ: MISSMETODAY?

В началото на седмицата лансирахме инициативата Нови модели на ежедневие – подкана към дизайнери от всички дисциплини и творческо посвещение да изпратят своя идея, прототип или реализиран проект, който дава решение на конкретен проблем, предлага по-удачен подход, провокира размисъл и разширяване на мирогледа или зарежда с кураж, надежда и радост. Част от получените проекти ще бъдат включени в годишната изложба Преглед на българския дизайн, предвидена за ноември 2020г. и част от годишния фестивал Мелба.

Щастливи сме да представим първия участник, който прие поканата ни да открие тази инициатива. Това е Мария – независим илюстратор, основател на “Missmetoday?”, любител на еднорози и шоколад. Тя обича искрено работата си и всеки ден се опитва да намери колкото се може повече време за нея. Показаната тук творба „Марияна“ е част от дълго планирания проект „Градски героини“, който понастоящем се реализира с подкрепата на Столична община, по инициативата „Солидарност в културата“. В него на фокус са неочакваните героини, които често без шум и фанфари невидимо допринасят и се грижат за околните. Мария вече е подготвила дълъг списък с най-разнообразни дами, а водеща винаги е личната история.

„Днес се поставя особен акцент върху правата на жените и подкрепата им една към друга. Но това, което ми направи впечатление е, че фокусът е предимно върху дами от миналото или вече реализирали се успешно такива. Тези примери са прекрасни и вдъхновяващи, но ми се струва много по-мотивиращо да почерпиш вдъхновение от някого, който е достъпен и можеш да срещнеш всеки ден. Аз самата постоянно търся такива примери и ми е изключително интересно как се справя всяка от нас. Иска ми се да изместя гледната точка към сегашно време и неочакваните героини на ежедневието.“

Ето какво споделя Мария за Марияна: при нея можеш да намериш всичко – от кюфтета, през пържени картофи, до чушка бюрек. Обичам кварталните кръчмички и малки капанчета, където не е лъскаво и е често неугледно, но затова пък е безумно вкусно и можеш да си поприказваш с всеки клиент сякаш сте приятели от детинство.
Марияна ми спаси живота, когато дъщеря ми беше все още едно изключително малко бебе. Редовно се хранехме при нея. По-късно, когато дъщеря ми навърши 2 и отказа абсолютно всички частни и държавни детски кухни, започна да се храни при нея и тя. Дълго време приемахме Марияна почти като член на семейството. Днес Марияна продължава да работи, на първа линия. Можеш да я намериш на Хемус, срещу спирката на 102.

Следете Мария и за други истории в обаятелно детайлни илюстрации в Инстаграм и във Фейсбук.

_____

Нови модели на ежедневие е проект на Студио Комплект, част от инициативите ни за дизайн Мелба. Участвайте с ваша творческа идея, нейн прототип или реализация. Рамките са широки и приветстващи всякакви форми на креативност и дизайн. Повече подробности ще откриете тук.

НОВИ МОДЕЛИ НА ЕЖЕДНЕВИЕ

Колективният устрем за изобретяване на разнообразни малки или грандиозни решения и жестове за подобряване на ежедневието изпъква още по-ярко в повсеместно настъпилите извънредни времена. Те са само доказателство за фантастичните сили на труда и творчеството на дизайнерите да измислят способи, които дълго време да ни радват и служат. Техните идеи чертаят нови модели на взаимодействие със средата ни.

Лансираме инициатива-покана към всички дизайнери – изпратете своя идея, прототип или реализиран проект, който бихте искали да представите на света, за да го заредите с възможност за по-удачен и хубав начин на живот, решение на настоящ проблем или с кураж, надежда и спонтанна радост. Приветстваме всички дизайн дисциплини, без ограничение на творческия устрем. 

Защо да участвате:

Ние ще качим проекта на нашите Фейсбук кавъри и ще го споделим в медиите си (инстаграм и уеб сайт) с кратко представяне. Някои от разработките ще бъдат подбрани за представяне в третото годишно издание на изложбата Преглед на българския дизайн, част от фестивала за дизайн в София Мелба през ноември 2020.

Как да участвате:

Изпратете ни ваша творческа идея, нейн прототип или вече реализиран проект, свързан с темата Нови модели на ежедневие. Рамките са широки и това може да е всичко – илюстрация, графика, 3D принт, намеса в градска среда, продукт, прототип на реален продукт или апликация, медия, провокация за дадена общност, подкрепа за малък бизнес, който цените, способи за по-добра комуникация, идентичност, интерактивен експеримент, дигитален музей… Важното е идеята да е авторска и да е свързана със създаването на дизайн за света сега.

И конкретно:

– изпратете своите материали  на hello@studiokomplekt.com с тема Оpen Call New Everyday Models; 
– молим файловете да са в стандартни и добре разпознати формати като .pdf, .jpeg, .gif, или да са събрани в линк към Dropbox, Google drive, друг тип онлайн портфолио;
– с кратко описание: име на идеята, име на автора/студиото + линкове (сайт, социални медии), до 5 изречения за историята на идеята, мотивация за нейното създаване и как би могла да се развие в бъдеще.

Поканата е отворена от днес до 19 август 2020г.

Благодарим предварително за вашето участие и оставаме на разположение при въпроси.

Следете нашите уебсайтове – studiokomplekt.com и melba.bg и социалните ни медии за развитието на инициативата: Инстаграм Студио Комплект  / Фейсбук Студио КомплектИнстаграм Мелба / Фейсбук Мелба.