НОВИ МОДЕЛИ НА ЕЖЕДНЕВИЕ: БУКИ

Омана Кацарска е от младите и будни графични дизайнери, чието име все по-често е сред авторите на харесвани от нас проекти. Зарадвахме се, когато тя ни потърси във връзка с инициативата ни „Нови модели на ежедневие“, за да представим наборния шрифт за четящи деца БУКИ. Омана е завършила Художествената гимназия в София, след това „Книга, илюстрация и печатна графика“ бакалавър, и магистратура „Шрифт“ в Национална художествена академия.
Тя работи с различни издателства, студиа и в колаборация с други дизайнери, като признава, че трупа полезен опит с всеки следващ проект. Според нея отдадеността на творческата професия изисква тройни усилия, но пък с правилните клиенти и комуникация, удовлетворението е голямо. Основна цел в работата на Омана е с графичен дизайн и оформление на книги, с нови шрифотове и илюстрации да бъде полезна на другите.

БУКИ е шрифт с българска форма на кирилицата, предназначен за деца между 8 и 11 години, които развиват уменията си да четат активно. Той вече може да бъде свален през сайта за шрифтове Local Fonts. Има две безплатни начертания – Regular и Italic, които могат да се използват за комерсиални и лични проекти, както и платен пакет с всички седем начертания, които да обслужват нуждите на издателства за детски книги и всеки, който би искал да ги използва.

 

Как виждаш развитието на проекта в близко бъдеще – реалистично ли е да бъде приложен в предстоящи нови издателства на детски книги и учебници?

Развитието на проекта в бъдеще, надявам се, да е с правилната употреба на шрифта. Разбира се, и от издателствата зависи дали са склонни да предприемат стъпка към инвестиране в такъв шрифт. Досегашната ми комуникация показва, че интерес определено има, желание също. Дори тествахме начертанията във вече налят учебник от началните класове и шрифта издържа теста – не надвиши обема на изданието. Тоест, въпреки спецификите на дурхшуса (междуредово разстоявие) и междубуквеното разстояние, БУКИ е достатъчно икономичен. Според мен е реалистично да бъде приложен – в момента сме във време на всякакви промени. Защо използването и инвестирането в шрифтовете и тяхната точна употреба в изданията да не е една от тях.

Какви са амбициите ти за представянето му – къде и как виждаш най-удачно да се разпространи твоята идея?

Не се обвързвам с конкретика, защото в процеса някои неща се променят, но – навсякъде, където виждам, че хората имат отношение към дизайна и средата, както и към малките читатели. „Детски книги“ бяха първите, които подадоха ръка на проекта във фаза тестове с вече готовия шрифт, като благодарение на тях успях да общувам с мого читателски клубове, училища и библиотеки от цялата страна, за да видя как се възприема от крайните потребители – децата. Беше дълъг и труден процес, но досега във всеки момент, в който съм се питала дали има значение, съм получавала индикации да продължа, защото обратна връзка има, както и посока на развитие.

 

НОВИ МОДЕЛИ НА ЕЖЕДНЕВИЕ: OI HANGER

Времената са неспокойни и сред болестното състояние на националната политическа сцена и световната пандемия, ние продължаваме да се опитваме да вършим качествено и пълноценно работата си. Благодарим на всички, които ни изпращат своите идеи за „Нови модели на ежедневие“. Желанието ни е да показваме забележими и не толкова видими постижения на местни герои на дизайна с разнообразен подход, опит и сфера на работа. Днес ви запознаваме с минималистичната закачалка OI hanger, измислена и произведена от пловдивското студио за интериорен дизайн – IV AR.

„Идеята за OI hanger беше провокирана от желанието ни да оставяме за спомен функционален аксесоар, който е с наш почерк и визия. Създадохме го в колаборация с хенд мейд БГ бранд за тениски КРЪГЧЕ. Желанието ни беше да отдадем по-голямо внимание на тениските и пространството, посветено на тях в гардероба на клиента. Да не са сгънати на рафт като „поредната бяла тениска в моя гардероб“, а да са закачени на закачалка. Нашата, за разлика от обикновените телени, е проектирана с форма без да оставя „рамене“ върху тениската, няма кука, което освобождава още 5 см от обема на гардероба, и елиминира притеснението от неприятното заплитане на закачалктие една в друга. Тази серия, изработена от плексиглас, е предназначена само за тениски. Материалът е нарочно прозрачен, за да не натоварва съдържанието на гардероба с присъствието си.“ Това разказва Ивелина Арсова, основател и главна движеща сила на дизайнерското студио.

Концепцията следва тихият и скромен подход на създателите – производство в малки количества за интериори от портфолиото им, както и за по-тесен кръг от крайни клиенти, които ценят опростения и достъпен дизайн.

Обратната връзка от клиенти на студиото, които ползват вече закачалката, е силно позитивна. Повечето обаче биха искали в гардероба си да имат закачалка, която да е с единен дизайна. Затова в момента IV AR работи над преформатиране на OI hanger в подходящ и за по-тежки дрехи аксесоар. Правят се проби с материали като шперплат и алуминий.

_____

Нови модели на ежедневие е проект на Студио Комплект и част от инициативите ни за дизайн Мелба. Участвайте с ваша творческа идея, нейн прототип или реализация. Рамките са широки и приветстващи всякакви форми на креативност и дизайн. Повече подробности ще откриете тук.

НОВИ МОДЕЛИ НА ЕЖЕДНЕВИЕ: DiFOLD Origami Bottle

След кратко прекъсване на инициативата, в която търсим да отдадем почит на нови модели за по-добър начин на живот чрез приложението на дизайна, подновяваме представянията на впечатляващи и удачни подходи от български творци.

Следващият участник съвсем заслужено няма почти никаква нужда от представяне. Сгъваемата бутилка на DiFOLD – Origami Bottle – нашумя гръмко след лансирането на Kickstarter кампания, която в рамките на 4 часа постигна своите финансови цели (Важна вметка – остават само 3 дни до края на кампанията, 16 юли, и имате буквално последен шанс, за да се сдобиете с такава от първата партида!). Следват десетки интервюта и представяния в топ международни медии като Fast Company и Designboom. По-важното е, че към технологията DiFOLD интерес за партньорство проявяват големи компании за бързооборотни стоки, които могат значително да намалят негативния си отпечатък, ако заменят производството на пластмасови опаковки за еднократна употреба с подобни за многократна сред техните потребители.

Двамата създатели и мощни бутала на DiFOLD – Радина Попова и Петър Захаринов – се включват в онлайн интервю, за да поговорим за това какво ги скрепява успешно като екип, с какво е различна тяхната бутилка от всички останали и как разбират дизайна понастоящем.

Как станахте отбор и как са разпределени ролите ви?
Петър: Запознахме се в WallStack (друга българска компания, в която Петър Захаринов разработва успешно модел за сглобяеми и лесно адаптивни мебели), когато поканихме Радина да се присъедини към екипа и да се фокусира върху бизнес развитието и маркетинга на продукта. Паралелно с работата си там движех на по-ранен етап проектът със сгъваемата технология. Поводът да се пробваме като тандем дойде през участие в Climate-KIC, което ни даде възможност да се фокусираме за пет месеца единствено върху проучването на технологията за сгъване и материалите за производството й. Образованието ми на архитект и практиката ми с измислянето на мебели със сглобки (Praktrik) ми отрежда логичната роля на дизайнера в екипа ни. Радина е поела изграждането и приложението на бизнес стратегията и маркетинга.
Радина: В момента сме санитарния минимум – бизнес/маркетинг и дизайн. Наистина е важно ядрото на екипа да има допълващи се качества, единна посока и визия накъде и как ще се развиваме. Преди това не се познавахе и за двамата DiFold беше неизвестно начинание. Но доверието, което изградихме с времето, затвърди взаимното ни уважение и подкрепа.

Защо решихте първия продукт на DiFold да е бутилка?
Радина: По време на акселераторската ни програма имахме възможност да предприемем задълбочено проучване на различите приложения и бизнес модели на технологията на сгъване. Така се насочихме към индустрията за опаковки. Особено ни привлече идеята за опаковки за многократна употреба. Тествахме разнообразни сгъваеми цилиндрични и конусовидни обеми чрез 3Д принтиране. Искахме първият ни продукт да е ежедневен и за често ползване. Така се роди сгъваемата бутилка. Първоначално като вариант да лицензираме патента към голяма компания, но в хода на работа решихме да създадем сами наш бранд с екологично влияние и устойчив етос.

Кои са отличителните елементи на Оригами бутилката?
Петър: Това не е първата сгъваема бутилка в света. Тя е хибрид между сгъваемите и традицонните такива. Технологията е водеща и тя изисква материалът да е твърд, за да може да стои изправена сама дори и при натиск. Търсихме минимален екологичен отпечатък. Всички употребени материали могат да се рециклират изцяло без загуба на качеството си. Избран е висок клас термопластичен кополиестер – става за многократна употреба и е със сертификат Cradle to Cradle (строга сертификация, която оценява доколко рециклируем и безвреден е продукта, дали може да се превърне в същото нещо при рециклиране, дали ползва възобновяема енергия и дали водата, която се завърта във фабриката остава поне толкова чиста, колкото е била на влизане). Конкретно нашият модел е с биобазиран полимер с 43% растителни масла, идваща от рапица. Възможно е производителят на материала да го развие да е до 100% биобазиран и така въглеродният отпечатък да материала да е под 0.
Радина: Важно е да отбележа, че също направихме резбата и капачката изцяло от неръждаема стомана също ценен материал за рециклиране и преизползване. Така бутилката се състои само от два материала, които лесно могат да бъдат разделени един от друг за по-лесно рециклиране след края на живота на бутилката.

Кои са някои от уроците за вас от този двугодишен процес на интензивна работа и какво предстои след Kickstarter кампанията?
Радина: Груповото финансиране, или така нареченият “Crowdfuding“, е много добър инструмент за тестване на даден продукт и доколко си заслужава да се инвестира в него. Също така изгражда разпознаваемост и доверие у хората, прави ги съпричастни към каузата ни, привлича вниманието на медиите… Към този момент ние сме надскочили с 800% целта си. Част от средствата ще се инвестират в робот, който да изследва броя възможни сгъвания на бутилката. След тестови изпитания в БАН, сме заложили 5 години живот на продукта. Но бихме искали по-точни математически изчисления.
Засега производството е базирано в Китай. В края на ноември 2019 успях да посетя препоръчан завод, който съчетава производството на тялото и на капачката. Искахме да имаме партньор в България, но за съжаление оферираните срокове бяха много по-дълги, а цените – три, четири пъти по-високи. Предстои ни изграждане на нова фабрична матрица за бутилката с по-дълъг живот и първа партида още през декември тази година.
Обмисляме и разрастване на портфолиото на бутилката – цветове, размери, капачки, спортни модели, с пречиствателни филтри за вода, или сгъваем лайфстайл продукт като чаша. Технологията на DiFOLD позволява да се мисли в посока направа на различни продукти със сгъваем дизайн – контейнери за храни за домашни любимци или по-големи контейнери за транспорт на продукти в насипен вид, например. В комуникация сме и с големи брандове и корпорации от ранка на Nestle, за които именно бихме могли да разработим такива решения за многократна употреба.

Кои са някои от наблюденията ви за настоящето състояние на дизайна?
Петър: Ако проследим развитието на дизайна през последните 100 години, се вижда ясно колко по-малко теоретичен и академичен е в момента – например, спрямо Баухаус школата или руския Конструктивизъм. Ерудицията пречи да си успешен дизайнер. Платформите за групово финансиране (Indiegogo, Kickstarter) показват, че трябва да си по-скоро адаптивен, агресивен и бърз, отколкото умен, ерудиран и аналитичен. Този процес се задълбочава и нямам представа докъде ще стигне. Сегашният ефикасен модел е този на проба и грешка. Иновациите стават все по-чести, но с по-малка амплитуда, с леки нюанси и не толкова революционни. Защото колкото по-радикално различни са, толкова по-тудно намират инвеститор. Аз ги наричам опуртюнистични иновации – с малки промени, но с много добавена стойност. Това са сегашните благополучни иновации – големите, революционните идеи се появяват все по-рядко и се реализират все по-трудно. Може би пример за такава радикална революция, макар и с по-нишово потребление, е Halfbike на Мартин Ангелов, където налице е съвършено нов дизайн, а не нюансирана промяна и доразработка на нещо съществуващо.

<Всички снимки - архив на DiFOLD>
_____

Нови модели на ежедневие е проект на Студио Комплект и част от инициативите ни за дизайн Мелба. Участвайте с ваша творческа идея, нейн прототип или реализация. Рамките са широки и приветстващи всякакви форми на креативност и дизайн. Повече подробности ще откриете тук.

ВИЖТЕ ЛЕКЦИИТЕ

В средата на работната седмица и в разгара на лятото споделяме видеото с лекции от изминалото 11-то издание на поредицата срещи с герои на дизайна – Мелба на живо. Ако сте изпуснали да бъдете с нас онлайн в края на юни, препоръчваме да отделите време и да изгледате чудесните презентации и окриляващи мисли от нашите гост-лектори. Те се включиха от различни точки на Европа и заплениха публиката с блестящи познания и професионални просветления по темата дизайн.

ЕЛИА НЕДКОВ ни въведе в своя красив свят на семпла, но добре обмислена естетика, в момента задвижена от културата на Майорка. “Опростението е привилегия на майстора,” сподели той за есенцията на подхода си. Новият бранд на Елиа Недков e.n_bags съчетава съвременни практики с локално занаятчийство. Всяка чанта е вдъхновена от жестовете и моментите, които принадлежат на ежедневието, и мислена така, че да носи в себе си духа на бавния живот, както и удобно да придружава притежателя им дълго време.

“Смисълът на дизайна е да създава стойност за някого другиго.” С този мотив НИНЕЛА ИВАНОВА води към светли бъднини своето кариерно развитие. В лекцията си тя мина през все още малко познатия за България свят на включващ и социален дизайн, както и комбинацията от невронаука, биология и дизайн. Настоящата работа поставя Нинела в позицията на творчески лидер, който трябва да насочва приложението на дизайна в посока емпатия и отзвук за групи в обществото с различни потребности.

Въпреки че името на СТИЛИЯНА МИНКОВСКА нашумя най-силно покрай Ултима Тули – нейният “планетариум за родилки”, в който средата за раждане е съвсем различна от тази в болничните отделения, в началото на своята презентация тя очарова и впечатли всички със съвсем различни предходни проекти. Сред тях дипломна работа-проучване на тракийските гробници и задгробния живот на траките, запознанство със създателя на паметника Бузлуджа и архитектурата на разрухата, както и предложението й за реконструкция на Къщата с ягодите.

За край няколко практични съобщения:

  • YouTube линк към видеото Мелба на живо XI
  • Ако сте пропуснали да се запишете за Мелба поща – от следващата седмица може да откриете ограничено количество от специалния проект за преизползване на стари тениски по креативен и красив начин от Николета Носовска и Артелие за Мелба на живо в магазина на творческия тандем на ул. Екзарх Йосиф 44, София.
  • Партньорът на събитията Мелба на живо – Fashion Days – предоставя 10 процента отстъпка за всички свои дрехи, обувки и аксесоари с код MELBA10 до 31.07.2020г.