ТРЕТА МЕЛБА, МОЛЯ

Вече сме наясно, че правенето на планове е непредсказуем и несигурен бизнес. 2020 г. може би крие още изненади. Ето и нашия опит да отговорим адекватно на предизвикателствата. Третото издание на МЕЛБА е различно от предходните две. Хибридно и преформатирано, за да предложи достъпни за повече хора събития (онлайн и на живо-на живо) дори в условия на COVID-19.

МИКСИРАМЕ СМИСЛЕНО ДОБЪР ДИЗАЙН

МЕЛБА продължава да миксира добрия дизайн в незабравимо преживяване, което развива и дава тласък на творческата професия, извежда ценни идеи и предизвиква благоприятно въздействие върху средата ни. Ето бърз преглед на програмата. Непременно посетете страхотния ни нов сайт (благодарение на NEXT-DC).

ПРОГРАМА | 5-15 ноември 2020

СИМПОЗИУМ | Онлайн на живо | 7 ноември, събота – вземете билети ранно пиле за 20 лева до 30 октомври от тук.

Chris Haughton, Lucie Koldova, Max Siedentopf, Paula Zuccotti, Verònica Fuerte / Hey

ТРИ ИЗЛОЖБИ, които приветстват посетители при отворени врати и със свободен достъп: Преглед на българския дизайн 2020 с участието на десет великолепни проекта, които подхранват красиво и смислено средата ни, Нарисувана конституция и Тест Прес.

DESIGNATHON – креативно мислене за проектирането на дигиталния продукт. Билетите за класа са ограничени до 15. Побързайте!

?
БЛАГОДАРНОСТИ на всички поддръжници, партньори и приятели в това начинание.
Бъдете здрави, пазете се и си пожелаваме да се видим на МЕЛБА съвсем скоро.

 

ОТНОСНО НОВАТА ВИЗУАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ

NEXT-DC са агенцията, която още от самото начало оформя облика и визуалните послания на инициативите за дизайн Мелба. Архив, събития на живо и фестивал носят свой отчетлив и запомнящ се образ, който се развива и във времето. Контекстът на пандемична година дава свое отражение и на новата визуална идентичност на предстоящото трето издание на фестивала. Докато приготвим всичко по програма и ви я разкрием в цялата й хибридна прелест, ви предлагаме да разберете повече за процеса и решението зад черния фон и контурните лица.

Kакво представлява новата идентичност на фестивала? Кои са основните отправни точки, с които стартирахте процеса?

Представлява абстрактна визуализация на реалността ни през тази година, в която живеем дистанцирано и провеждаме срещите си предимно онлайн.

Какво искахте да комуникирате? Какво искахте да промените спрямо старата?

Искахме да е по-изчистена от миналата година, с по-голям акцент върху самото съдържание в сайта.

Как го постигате?

В момента животът ни е малко ограничен, без пътувания и събития. Хората се връщат към по-традиционни форми на забавление — да караш колело, да ходиш на море в България, да тичаш в парка. Затова и цветовата гама е от основни цветове на фона на черно. Колкото до типографията — избрахме Freigeist на студио Rene Bieder  — модерен санс сериф шрифт с доста характер и най-вече с българска кирилица.

Как може да се развие в други материали?

Може би толкшоу по темите на фестивала, с водещи 4-те персонажа от идентичността.

– Имате ли притеснения как ще се възприеме от публиката?

Винаги има риск нещо да не бъде прието и да бъде коментирано, но това не ни притеснява. Разглеждаме го повече като абстрактна илюстрация на нещата, отколкото като стриктен гайдлайн, спазващ конвенционални правила в дизайна.

Как се вписва новата Мелба идентичност в съвременните световни тенденции за графично оформление? Как бихте определили стила й?

Нещата, които в момента са модерни, са много смели — повече се експериментира с форма, типография и изображения. Опитали сме се да направим нещо подобно — нещо по-лековато в контекста на една много сериозна година. Стилът може да е “български брутализъм от 2020”.

?

Благодарим на екипа на Next-DC за отделеното време. Очаквайте пълната програма на фестивала Мелба на новия му сайт в понеделник, 12.10.2020.

НОВИ МОДЕЛИ НА ЕЖЕДНЕВИЕ: REFOBIA

От средата на лятото досега представяме независими реализирани идеи на дизайнери и творчески колективи в инициативата Нови модели на ежедневие. Благодарни сме на всички, които отделиха време и усилие да изпратят проект и така да дадат пример за многообразието от налични дизайнерски способи, които облагородяват средата или помагат за разрешаването на видими или невидими проблеми. Слагаме крайна това първо издание на инициативата, но пред нас е фестивала за дизайн Мелба, част от който ще е и изложбата Преглед на българския дизайн. Там ще може да видите някои от подбраните модели.

REFOBIA е игра, чието начало е поставено преди две години, а официално е лансирана в края на 2019. Идеята се ражда в екип от рекламисти и маркетинг хора. Полина Видас и Милена Едвиг са стратези, които работят с потребителски инсайти. „За един проект изведохме от данните, които анализирахме, че никой не споделя за страховете си, защото има стигма, срам и страх от присмех,“ споделя Полина. Те продължават да дълбаят в темата с изследвания и интервюта, за да се убедят, че са налични иновативни подходи към страховете и фобиите.

„Нашата концепция е, че страховете трябва да бъдат изследвани, споделяни и с тях може дори да се забавляваме. Това изисква общ процес – от векове се случва през игра или споделяне в общност – около огъня едно време, на седянката, на масата. Същевременно бордгеймовете не отпадат от навиците на хората, напротив – дигитализацията на всичко изисква тази аналогова глътка въздух. Така решихме, че концепцията ни може да има и уникална игра с оригинална механика,“ разказва ни по-подробно мотивацията си Полина.

Впоследствие двете основателки на проекта записват да учат Артистични и психосоциални практики и психодрама – Магистърска програма в НБУ, според тях – силна и специална програма на Давид Иерохам и Цветелина Йосифова, където набират ценни знания за груповата динамика и играта. „В нашата работа в маркетинга и рекламата поддръжането на групова кохезия на брейнсторминг сесии, например, или на тиймбилдинг е от ключово значение и открихме, че споделянето на страховете през образа на картите бързо “чупи леда” сред непознати или хора, които трябва да бъдат загряти за обща дейност.“

REFOBIA е предварително тествана около 2 години в рекламистки екипи и сред приятели, а около Хелоуин 2019 проектът е официално представен и с изложба “Face your fears” в галерия Доза, където се дава възможност на над 70 души да застанат буквално пред страховете си (на постери) и да поиграят на играта. На сайта могат да бъдат открити и атрактивните произведения – лимитирани серии изкуство и плакати, нарисувани от Драгомир Костадинов PXRN – автор и на илюстрациите на картите. 

Играта е подходяща за всеки. Създателите на REFOBIA са без претенции тяхното начинание да оказва терапевтичен ефект. Това е способ за забавление, споделяне, свързване, загряване. Предвиждат се и серии – тийн страхове, корпоративни страхове, Covid-страхове. „Това, което планираме извън самия проект, е създаване на масов дебат и събития по темата със страховете и създаването на изцяло нов контекст, в който ги гледаме и поставяме, особено след предизвикателствата на 2020 г.,“ завършва Полина.

Подканваме ви да научите повече за играта, защо не и да я пробвате, на официалния й сайт: www.refobia.com

Следете новините покрай новото издание на фестивала Мелба във Фейсбук и в Инстаграм.