КАКВО СЕ СЛУЧИ

Времената задължават, а гъвкавите оцеляват. Изправени пред предизвикателството дали да осъществим третотo издание на фестивала за дизайн в София МЕЛБА в хибридна форма или да пропуснем годината, всъщност без драматично колебание се впуснахме в това ново приключение. Въпреки липсата на живия контакт с вашите лица, публиката, която реагира и окуражава в залата, отчитаме и положителните страни на ситуацията. Успяхме да отворим платформата си за повече дигитално и интерактивно съдържание и да архивираме и представим всеки един от съдържателните елементи чрез аудио визуални формати, към които да се връщаме и преглеждаме отново. Онлайн реализацията на симпозиума даде шанс за включване на публика извън София. Благодарим на всички, които ни следят, подкрепят и пращат насърчение да продължим с делата си и в бъдеще. Амбицията на фестивала като част от дизайн инициативите МЕЛБА е да продължава да надгражда своя принос за обмен на знания и да въвлича публиката във вълнуващи преживявания, свързани с темата дизайн и неговите отражения в ежедневието ни. През последните три години фестивалът се превърна в платформа за изява и срещи на визуални творци и въпреки трудностите на 2020 събитието съумя да предложи интерактивност и високо стойностни просветления относно състоянието на света през призмата на дизайна. Ето накратко как:
МЕЖДУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ В духа на мотото да миксираме смислено различните проявления на добрия дизайн поканихме петима изключителни визуални творци – Chris Haughton, Lucie Koldova, Max Siedentopf, Paula Zuccotti и Verònica Fuerte / Hey. Всеки един от тях покри по откровен и увлекателен начин своя професионален път и даде повод за размисъл относно важни теми като как се развива творческия потенциал, лични спрямо поръчани проекти, устойчивост и съпричастност към различни общности, прилагане на въображение и смелост в трудни моменти, хуманност и любопитство към света. Следете нашите Facebook и YouTube канал, където постепенно ще качим четири от петте лекции за свободно гледане. ТРИ ИЗЛОЖБИ Превърналата се вече в традиционна изложба ПРЕГЛЕД НА БЪЛГАРСКИЯ ДИЗАЙН за разлика от предходните постави темата Нови модели на ежедневие като обединяваща и задаваща посока при подбора на десетте реализирани проекти в последната една година. Те чертаят оптимистични и устойчиви посоки при производство и консумация, възпитават уважение към наследство, занаяти и висока естетика. Изложбата направи опит чрез разнообразния и широк диапазон от теми да представи как дизайнът култивира по-добри условия за живот, обогатява ежедневието, кара ни да се чувстваме разбрани и подтиква към светли мисли относно бъдещето.
Тази година успяхме да разширим съдържанието си в посока международни изложби. В партньорство с Чешкия център и Посолството на Словакия предложихме поглед към удачно преформатиране на конституциите на двете държави. В изложбата Нарисувана конституция чрез радикална визуална намеса, художественото оформление на документа е подменено от скучно към атрактивно и подканващо за запознаване със съдържанието му.
Тест Прес в Гьоте институт предложи фантастично визуално изживяване сред внимателно подбрани студентски печатни издания от богатия архив на дизайнера, колекционера и учителя в академията Герит Ритвелд Хенк Гронендейк.
ДИЗАЙНАТОН Базиран на принципите на дизайн мисленето, този двудневен маратон на креативната практика доведе до създаването на реални дигитални продукти, готови да бъдат тествани с публика. С пряко включване от Берлин Анелия Кюркчийска и Феликс Каполка работеха стегнато, сърцато и професионално с участниците, за да изведат две удачни и реални решения за мобилни апликации за по-добър и интерактивен културен гид и за доставки на храна с добавено изживяване. Подканваме ви да видите резултатите тук.
ВИЗУАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ Дигиталната агенция NEXT-DC са наш партньор от самото начало на дизайн инициативите МЕЛБА и тази година начело с графичния дизайнер Илиан Илиев ни предложиха атрактивна и в тон с времената на предимно онлайн комуникация визуална идентичност. Четете повече за нея тук. ПРОУЧВАНЕ НА ПУБЛИКАТА Ако все още не сте попълнили нашето проучване на публиката, молим да го направите TУК. От него зависи в какво повече да вложим сили следващата година. Благодарим ви! <Използваните илюстрации са дело на Даниела Янкова / Shadowchaser.>
БЛАГОДАРНОСТИ В края на тази така непредвидима година бихме искали повече от всякога да изкажем искрените си и огромни благодарности на всички наши последователи и партньори. МЕЛБА е дело на вяра в ценността на продукта и неговия ползотворен ефект в нашето общество. Правим го с много труд и тъкмо толкова любов. Надяваме се да останем заедно, здрави и пълни с енергия и в бъдеще.

ПРОУЧВАНЕ НА ПУБЛИКАТА

Какво искате да видите като развитие в инициативите за дизайн Мелба? Какво ви харесва и къде можем да подобрим работата си? Вече 3 години Мелба съществува, за да запознава публиката с постиженията на българския съвременен дизайн и да подкрепя творческата общност. Тази мисия остава непроменена. Но начините, по които го правим, непрекъснато се развиват – от онлайн архив, през събития на живо, до международен фестивал и амбиции за нови формати. Търсим вашите прозрения и щедри съвети как да останем верни на тази отдаденост и как можем да подобрим и обогатим дейността си по най-удачния възможен начин.

Подканваме ви да дадете своето мнение в анкетата на този линк тук. Отнеме около 5 минути, а отговорите ви остават напълно поверителни и ще се ползват единствено за оформяне на съдържанието на следващите ни инициативи. Благодарим ви, че отделяте време за попълването на това кратко проучване.

Рисунките, ползвани тук, са на Даниела Янкова / Shadowchaser.

С подкрепата на Национален фонд „Култура“, програма „Публики“.