ВИНАГИ ЕДНА КРАЧКА НАПРЕД

Първите асоциации, които възникват у нас, когато става дума за Schneider Electric са свързани с качество, традиция и история. Време е обаче да добавим дизайн като основна характеристика за продуктите на компанията, която през 2010 г. увеличава десетократно броя на дизайнерите в екипа си. Това не остава незабелязано и следват големи отличия в сферата като престижните награди Red Dot, UX Design, iF Design и много др. В България компанията е позната със своята умна фабрика в Пловдив, в която се произвеждат прекъсвачи за апартаментни табла за различните пазари. “Нашият пазар е захранен от местна стока, която излиза от високотехнологичното ни производство”, споделя Калина Петкова, мениджър маркетингови комуникации за Schneider Electric в България, Албания, Северна Македония и Косово. Не само обаче местното производство е повод за гордост, напротив във фокуса на марката днес попадат дизайн решения в сферата на ключовете и контактите, които са неизменна част от всеки добре направен интериор, и най-новите тенденции, когато говорим за умен дом. По темата разговаряме с Никол Панайотова, продуктов мениджър контакти и разпределителни табла.  

Никол Панайотова

Представете се. Как започна вашата кариера в Schneider Electric и как протича един ваш работен ден?

Присъединих се към Schneider преди три години, като започнах от стажантска позиция, а след това бях част от администрацията и там научих много за процесите на компанията в търговската част. От няколко месеца съм в маркетинг екипа, където заемам позицията продуктов мениджър крайно електроразпределение и инсталационна техника. В общи линии съм щастлива, че компанията дава възможност за развитие на млади хора като мен. По отношение на техническата част от моята работа, продължавам ежедневно да се обучавам в Schneider, тъй като нямам инженерно образование, а съм завършила бизнес администрация с маркетинг насоченост. Част от задълженията ми в момента са да се срещам с клиенти и с търговския екип, за да съобразим максимално точно търсенето на пазара спрямо продуктите, които лансираме. 

Кои са отличителни черти на продуктите Schneider, които се предлагат в България?

В търговските звена наш ангажимент е да даваме обратна връзка от пазара и да следим за наличности и търсене. Динамична и отговорна задача предвид изключително богатото портфолио на компанията и сравнително ограниченото потребление на национално ниво. Въпреки това в България сме доста активни в сравнение с останалите страни в региона и затова сме отворили селекцията си за много гами и предлагаме голямо разнообразие. Oтличителната ни черта е това – много голямото разнообразие от форми, материали и стилове.

UNICA

Schneider Electric е отличен с една от най-важните дизайн награди в света – Red Dot.  Разкажете ни повече как компанията съчетава висока качество и добър дизайн

Дизайнът е в основата на продуктите на Schneider. Една от най-продаваните и харесвани серии е UNICA с огромно разнообразие от цветове, допълнителни функционални елементи – като рамки и т.н. Продуктите в тази серия са най-различни – от по-базови, до такива с рамки, изработени от естествени материали. Тази гама от продукти удовлетворява желанията и на най-взискателните клиенти. Сериите MERTEN и ODACE имат различен собствен силует и допълват разнооразието. В рамка за ключ или контакт вече може да се поместят голям брой функции за домове, хотели или административни сгради.Това съчетание на фукнции с дизайн дава възможността да се изградят много различни стилове за целите на различни интериори.

ODACE

Какви основни принципи стоят зад дизайн философията на продуктите на Schneider Electric? 

Философията на компанията е от една страна да следва тенденциите при навиците на живот на хората, а от друга да се предлагат иновативни решения, които тепърва ще се проявяват като необходимост за потребителите. В ДНК-ато на продуктите е заложена мисълта и грижата за видовете материали, употребата на продуктите, включително какви са опаковките им и как се рециклира целият продукт, след като изтече жизнения му цикъл.  

През последните години сме свидетели на глобално преосмисляне на производствения процес, на материалите, на разширяване на обхвата на приложението на продуктите и намаляването на потреблението на електроенергия. Разкажете ни каква роля играе компания като Schneider Electric в тези световни процеси и как се включва в тях?

Имаме много продукти, които целят да постигнат енергийна ефективност. Термостати за регулиране на температурата, димери за регулиране на светлината, датчици за движение и присъствие. Материалите ни са най-разнообразни – от полимери, до рамки от естествени материали като камък и дърво. Търсенето на естествени материали расте в последните години, а пък естествените финиши допринасят за размаха на дизайна във всеки интериор.  

Как се променя потреблението на контакти, ключове и какви са новите моди в потреблението им и в обзавеждането? Имате ли наблюдения върху това, което се случва на локално ниво? 

Тенденциите в България са подобни на световните. Определено в България Schneider се е наложил като бранд синоним на качество. В момента например много хора работят от вкъщи и се обръщат към нас за умни решения за интериора като HDMI и USB розетки.

Как си взаимодействате с интериорни дизайнери и архитекти, за да клиентът да получи завършен дом, офис? 

В офиса в София има шоурум, където могат да се видят и тестват продуктите ни на живо. Всеки е добре дошъл и ще бъде посрещнат от наш търговец за консултация. Ако имате интерес, можете да си запазите час за посещението в шоурума. С цел да улесним процеса на сътрудничество създадохме програмата лоялност, за която архитектите и интериорните дизайнери могат безплатно да се регистрират на сайта ни. При пазаруване от магазини в нашата мрежа автоматично те трупат бонус точки, които се разменят за атрактивни подаръци, а програмата осигурява и преференциални цени за крайния клиент. Допълнително, разбира се, може да окажем консултация чрез предоставяне на мострени куфари и каталози, които да се използват на място по различни обекти. 

Кои са някои от иновациите, които Schneider Electric въвежда чрез своите гами от ключове и контакти? 

Фокусът е както винаги осигуряване на лесно достъпни умни решения. Нещо, което може да се види и в момента в нашия шоурум, е тач панел с осем функции, съчетаващи например осветление, позиция на щори, отопление и др. Колкото повече умните технологии навлизат на пазара, толкова повече архитекти и интериорни дизайнери взимат предвид подобни решения при проектирането на интериори. В случай, че се направи интеграция на различните системи в един дом, това може да доведе до намаляване на потреблението на електроенергия до 30 %.

ODACE

Кой е любимият ви продукт в момента и защо?

Не мога да се спра на един продукт, тъй като имаме прекалено голямо разнообразие. Много харесвам обаче гамата ODACE – интересна визия, кръг и квадрат като съчетание на форми, огромно разнообразие от цветове и финиши. Ключовете и контактите отдавна не са само част от електроинсталацията, те могат да са стилен акцент в интериора. В серията има и много интересни аксесоари – поставка за смартфон, щипки за бележки или снимка.

Разгледайте и се включете в програмата за лоялни клиенти на Schneider Electric тук и запазете час за посещение на шоурума в София (Наталия Петрова тел. 0889616470).

Интервю: Студио Комплект

Фотография: Архив Schneider Electric

Mатериалът е подготвен в партньорство с Schneider Electric България.

ХАКАТОН: ПРОМЯНА ЗА ШЕСТИ УЧАСТЪК В ГАБРОВО

Община Габрово и Студио Комплект канят иноватори, предприемачи, урбанисти, представители на креативните индустрии, граждани и други заинтересовани лица да се включат в онлайн хакатон и да работят по предизвикателството за съживяването на икономическия, културен и туристически потенциал на Шести участък. С идеите си участниците ще допринесат габровския централен квартал отново да стане атрактивна притегателна точка на града. Пилотната локация е първият търговски, административен, образователен и духовен център на Габрово, оказал влияние върху живота на местната общност от XVIII век до нашето съвремие.


В рамките на три дни участниците в хакатона, разпределени в три отбора, ще подготвят конкретни предложения. Те ще работят по предизвикателството „Подкрепа за съществуващия бизнес в Шести участък и привличане на нов посредством креативните индустрии“ с фокус върху подобряването на външния облик на квартала (визуална идентичност, градски мебели, стени, пространства, вкл. осмисляне на празни сгради/части от сгради, културни и творчески събития); създаването на активна общност за устойчиво развитие на локацията и подкрепата на бизнеса в условията на Ковид-19. Отборите ще бъдат съветвани от ментори с опит в областта на маркетинга, бизнеса, творческите индустрии и развитието на градска среда.
Желаещите да се включат в хакатона трябва да попълнят онлайн формуляра.

Крайният срок за регистрация е 23:59 ч. на 3 февруари 2021 г. Подборът на участниците се извършва от организаторите съобразно компетенциите и опита на кандидатите.
Събитието е част от международния проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CINEMA), финансиран по Програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“ (INTERREG).

ГОДИШЕН ОБЗОР

Началото на новата година естествено подтиква към ревизия на отминалото и оптимистичен реализъм за предстоящето. Неминуемо и ние преглеждаме какво ни се случи в професионален план през 2020г. Каква година! Сред тревогите и разделите – затворихме Генератор и напуснахме офиса си – съумяхме да се включим в чудесни и смислени проекти и да продължим работата си по инициативите за дизайн Мелба.

ХОМО ФАБЕР

Това е нова онлайн платформата за европейски занаяти, галерии и музеи, която отдава почит на таланта, запазването на традициите и тяхното осъвременяване в ръчно изработени предмети. Имаме отговорността и удоволствието да предлагаме и да се грижим за представянето на българските участници и места, а техният брой се очаква да продължи да нараства и през 2021.

CINEMA

Или Creative Industries for New Urban Economies in the Danube Region / Креативни индустрии за нови градски икономики е двугодишен проект на дунавската транснационална програма Interreg, в която на фокус е търсенето на методи и инструменти за обновяване и активно развитие на изоставени централни градски зони чрез включването на творческите индустрии. Студио Комплект е партньор от българска страна, заедно с община Габрово. Съвместно работим по намирането на удачни и приложими в дългосрочен план възможности за развитието на Шести участък в Габрово.

ЗАЕДНО В ЧАС

Популярната и уникална платформа за развитие на българското образование „Заедно в час“ празнува 10 години през 2020, което даде сериозен повод за ребрандинг. Бяхме поканени да предложим и водим общуването със студио за графичен дизайн, което да преобрази и отвори нови възможности пред визуалната комуникация на „Заедно в час“. Разултатът е динамична, гъвкава и атрактивна идентичност, която съчетава разнообразни елементи и отговаря на разрастващите се амбиции на организацията. Нейни автори са студио ПУНКТ.

<снимка: Михаил Новаков>

МЕЛБА НА ЖИВО

И през тази година продължихме да осъществяваме срещите с местни герои на дизайна макар и в онлайн формат. Възползвайки се от наложените тенденции за ZOOM събития, представихме изключителни специалисти не само от България, но и такива, базирани в други точки на света, като достигнахме до по-широка публика и архивирахме лекциите в нашия You Tube канал.

ТРЕТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА ЗА ДИЗАЙН В СОФИЯ МЕЛБА

Липсата на досег с публика в голяма зала ни липсваше силно по време на международния дизайн симпозиум. Но това не направи третото издание на фестивала по-малко стойностно или безинтересно. На живо онлайн се включиха петима великолепни лектори, които отворено и увлекателно разказаха за своите творчески виждания и професионални проблясъци. Софийската публика можеже да се разходи съвсем на живо и реално из трите изложби, специално подредени за фестивала – „Преглед на българския дизайн 2020 – Нови модели на ежедневие“, „Нарисувана конституция“ и „ТестПрес“. Осъществихме и ползотворен онлайн клас за създаването на дигитален продукт.

Казвали сме го и преди, но няма да се уморим да го повтаряме. БЛАГОДАРИМ ви. На вас – публиката, която следи и се вълнува от темите дизайн, архитектура и визуална култура. На всички участници и на нашите партньори и съмишленици – Столична програма „Култура“, Национален фонд „Култура“, Fashion Days, SiteGround, Next DC, Посолство на Испания, Посолство на Ирландия, Чешки център, Гьоте институт, Полски институт, България Ер, ИКЕА, списание ВИЖ, MD, Boyscout, UnderTheLine, Артакция.

2021

Безопасно е да твърдим, че 2020 г. постави началото на устойчив процес за дигитална промяна. И голяма част от въведените мерки са тук, за да останат и в бъдеще. Пожелаваме си да съумеем да продължим да ви запознаваме и свързваме с непримиримата творческа сила, която окрилява духа и помага в трудности, подтиква ни да сме по-хуманни, отворени за новости и обърнати към красотата.

MODE REMOTE

Oblik Studio е компания за дигитален дизайн и програмиране, създадена през 2015 в София. Фокусът на компанията е върху потребителското преживяване (UX), интерфейс и продуктов дизайн, визуална идентичност и илюстрация. Към момента с екип от 10+ души и предоставя работещи дизайн решения за партньори от Европа, САЩ и България. Студиото е в радара ни от известно време, демонстрирайки стилен подход и безкомпромисно качество в дизайна за дигитални продукти.

Имахме възможността да разговаряме с тях малко преди участието им в изложбата Преглед на българския дизайн, чието трето издание, част от фестивала за дизайн в София МЕЛБА, представи и тяхната самоинициирана платформа Mode Remote в помощ на всички, работещи от домовете си.

Как стартирахте проекта Mode Remote – защо решихте да поставите начало на платформа в помощ на дистанционната работа? Имаше ли бизнес мотивация (и план)?

Дни след обявяването на извънредното положение в България забелязахме, че за мнозина, преминаването в дистанционен режим на работа носи редица предизвикателства. След среднощно обсъждане, с екипа решихме, че бихме могли да сме полезни на хора и компании, като съберем на едно място информация, която да им помогне да запазят продуктивността в работата си по време на изолация. Направихме план за действие и започнахме работа по идеята, която по това време все още нямаше име. Първоначалния план беше да инвестираме един или два дни от времето на част от екипа и да изпратим полезно съдържание чрез нашите вътрешни канали. Още на другия ден ситуацията глобално започна да се влошава с всеки час. Бързо взехме единодушно решение да разработим уеб-базирана платформа, която стимулира ефективността на дистанционната работа и едновременно с това насочва фирми и техните служители, които няма достатъчно опит в извършването на своите професионални дейности от разстояние. Така се роди идеята зад проекта ModeRemote.

Разкажете ни подробности около изграждането на съдържателната част и нейното визуално “пакетиране”? Ползвахте ли консултанти?

Стартирахме с подробен списък на категории от ресурси, както и типовете ресурси, които да включим. Написахме кратък наръчник за основни моменти, които трябва да имаме предвид, когато преминем в режим на работа от вкъщи. Не на последно място, направихме серия от интервюта с професионалисти, които се сблъскват с дистанционната работа за първи път, както и с такива, които имат предишен опит. Те споделиха детайли от процесите, които им помагат да са по-ефективни в работата от дистанция.

Интересен момент от разработването на проекта е, че въпреки всеобщата несигурност, която цареше първите дни от COVID кризата в България и множеството проекти, по които работихме, към този момент успяхме да селектираме полезна информация, както и да изградим уебсайта за около три седмици. Освен това, нарисувахме и анимирахме 25+ илюстрации, които освободихме от авторски права и публикувахме за свободна употреба, към момента са свалени над 6000 пъти / от близо 6000 човека до момента. Тъй като целият ни екип работеше по проекта на различни етапи от развитието му, не сме включвали външни сътрудници.

Какви бяха мотивите ви в началото и промениха ли се те с времето? Как?

Мотивите ни за изграждане на сайта са с изцяло некомерсиална цел, като нашата мисия е да допринесем за справянето с проблемите на работната среда в условията на пандемия. Като допълнение, визуалните материали от проекта са публикувани в различни стокови банки за безплатно използване. Не можем да скрием искрената си радост, когато попаднем на проекти, които ги използват в работата си.

Какъв ресурс отделяте за поддържането на платформата към момента – като време и екип?

Към момента ресурса, който отделяме се изразява в регулярно поддържане на техническите аспекти по платформата;
администриране и редактиране на ново съдържание, което получаваме на ежеседмична база от различни компании и хора от целия свят.

Какви са реакциите на публиката? Имате ли контрибутори? Кои са някои от коментарите, които поддържат ентусиазма и мотивацията ви високи? Ако имате критики – в каква посока са те?

Получихме позитивни отзиви от аудиторията ни в Северна Америка и Западна Европа. Същевременно, проектът се радва на стотици споделяния в социалните медии, като едно от най-ключовите такива е това на Awwwards.com в Twitter профила им.

Какво научихте от процеса?

Успяхме да отработим целия си работен процес – от идея, през концептуализация до техническо изпълнение и маркетиране, в рамките на много кратко време и специфичната COVID ситуация. Това ни мобилизира и мотивира, което изигра много важна в следващите няколко месеца от локдауна.

Как и докога бихте продължили обгрижването на сайта?

Едва ли съществува толкова вълнуваща тема, колкото работата от дистанция. Забелязваме, че нейната роля се трансформира ежедневно, а нашата амбиция цели да подобряваме проекта във всеки един момент.

Ако Mode Remote трябваше да избере роля на ваш любим герой, кой би бил той?

Може би тази на Костенурките нинджа – докато бъдещето изглежда мрачно, четирима прокудени братя излизат от градските канали и започват да се борят в полза на обществото. И все пак, нека не забравяме, че всеки супер герой е колкото приеман, толкова и отричан.

В какъв аспект виждате приноса на Mode Remote за обществото (или поне за това на заетите в творческия сектор)?

ModeRemote представлява много умела метафора за това как всеки може да бъде активен участник в системата, в която живее, твори или работи, както на местно, така и на глобално ниво.

Вие самите работите ли от офис? Какво смятате за бъдещето на работната среда?

Ако има едно позитивно нещо, което глобалната епидемиологична обстановка доказа, то това е фактът, че съвременният офис не е географски формиран. В този контекст вярваме, че бъдещето на работната среда изглежда значително по-гъвкаво, и обхваща хибриден микс от възможности за работа от офис, домашна среда или коуоркинг пространства.

Следете работата на студио OBLIK тук.