МЕЛБА НА ЖИВО # 14

Най-накрая отново на живо и пред публика. Заедно с нашите партньори от Fashion Days ви каним наМелба на живо # 14, което е част от дебютното издание на фестивала за илюстрация и графика FIG. 1. Мелба на живо ще се проведе на 6 юли от 19 часа в The Steps с вход свободен.   Представяме ви тримата ни лектори, които използват илюстрацията и рисунката в различни медии:

Мила Янева-Табакова е част от творческия колектив ЧАРК. На фокус са нейната привързаност към ръчно изработените книги и добрия визуален разказ. Мила ще сподели мотивацията, която е провокирала „На път“ – последната ѝ безсловесна книга и детайли за морските „Сувенири“ – нейният изящен авторски дебют. Кратко описание на „На път“ от Мила: „Книгата е мислена ĸато детсĸа, но да се чете в ĸомпанията на възрастен. Големият и малĸият читател да могат да разговарят споĸойно, да се спират на няĸоя от гледĸите и ĸартините и да размислят ĸъде отиват героите и отĸъде се завръщат. Да бъде вдъхновение за думи, за разговор и общуване.“

Светлана Мирчева е много интересен събеседник, когато на фокус е илюстративният подход във визуалния изказ. Тя работи както в сферата на графичния дизайн, така и като художник. В MELBA#14 Светлана ще разкаже за рисунката в съвременното изкуство с фокус върху актуалната й изложба „Възможни изложби“, (до 11 юли в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство). „Възможни изложби” се състои от серия номерирани рисунки, които показват духа на галерия Un Cabinet D’Amateur на Оливие Боасиер в годините 2012 – 2017 г.

Кром Багелски е третият гост в лятното издание на Мелба на живо. Той е популярен уличен художник на стенописи в Европа и основен двигател на световния проект The Rural Murals Project. В MELBA#14 Кром ще говори за нуждата от нова култура в България, за първата галерия на открито и идеологията на „Стенописи в дивото“.

Следете новини за събитието във фейсбук страницата ни. Ще има възможност и за онлайн гледане през фейсбук.

Мелба на живо се организира съвместно с Fashion Days, вдъхновение и шопинг дестинацията за всички влюбени в модата и добрия стил.

МЕЛБА НА ЖИВО е част от инициативите за дизайн МЕЛБА на Студио Комплект. Срещите са продължение на лансирания в края на 2017 г. от Студио Комплект в партньорство с NEXT-DC и Столична Програма Култура динамичен архив за български дизайн МЕЛБА | melba.bg.

В МЕЛБА НА ЖИВО се представят актуални и забележителни със своя подход проекти от местни герои на дизайна. Споделя се опит относно реализацията им. Основен фокус са идеите, детайлите и процесите, които стоят зад всеки един от тях.

ЛЮБОВТА НЯМА ДА НИ РАЗДЕЛИ

Това че две от най-ярките, продуктивни и с отчетлив стил илюстраторки на нашето време са едновременно и сестри, които обичат да съчетават сили и творят заедно, е повече от щастливо обстоятелство, когато заговаряме за тяхната нова съвместна изява – изложбата Love Will Not Tear Us Apart. Дни преди откриването й правим бърз преглед на контекста и посланията, които проекта отправя към своята публика. Сестрите Борислава и Михаела Караджови, подписващи рисунките си като Borislava Madeit и Stalker since 1993, влизат сърцато в територията на любовта и нейното всеобхватно измерение с на пръв поглед небрежни цветни герои в очарователно странни ситуации, без гръмки обещания или патетични обяснения, защото любовта е любов и тя е за всеки. Докато четем заглавието, за фон зазвучава известната песен на австралийската рок група INXS – Never Tear Us Apart от 1988. Макар препратката да е непреднамерена и съвсем случайно съвпадение, описанието на два свята, които се сблъскват и повече няма как да бъдат разделени, поетично съвпада и с това на изложбата. Защо изложба тъкмо сега – има ли повод или друг нарочен подтик? Борислава: Изложбата отлежава от 2019 насам. Мони (бел. ав. Симеон Василев) от галерия Credo Bonum ни писа още по Коледа 2020, ако не се лъжа, да я направим в месеца на прайда (б.а. София Прайд). Струва ни се много подходящо за начало на лятото, а и досега всичките изложби, които сме правили, са били в ранна есен, така че това, ще е нещо ново и за нас.
Илюстрация на Stalker since 1993.
Какво да очакваме да видим като ваш творчески изказ – кое е особеното и изненадващото в тази изложба?  Михаела: За първи път представяме толкова много на брой илюстрации. Това е вълнуващо и ново за нас, както и най-голямата изненада, която очаква всеки в галерията. Трудно ми е да пазя в тайна нещо толкова хубаво, но искаме да запазим момента на почуда, който предстои при първото посещение и разглеждане на творбите ни. Творбите са специално подготвени за нея или събирани и селектирани през годините?  Борислава: Изложбата съдържа 90 илюстрации, от които само 10 са от миналата година, а всички останали са специално нарисувани за нея. Темата е за осъзнатата любов, не само между двама души. Каква е динамиката на работа помежду ви? Къде се крие магията на разбирателството?  Борислава: Всяка има своето пространство на работа. Физически не сме в едно и също помещение. Събираме се заедно, когато трябва да обсъдим нещо. За мен магията се крие в уважението на личното пространство на другия човек. Михаела: Познаваме се отлично. Имаме много общи интереси, допирни точки и идеи, което ни помага да съществува хармония в общуването и в работата ни. Какво се промени през последните три години от изложбата ви в Генератор, когато събрахте толкова много подкрепа и любов от почитатели? Сходни ли са очакванията ви? Борислава: Работим още по-тясно заедно върху общи проекти. Силно се надяваме сегашната ни изложба да достигне до още повече хора и съветваме да не отлагате да я посетите, защото след края й (27 юни, неделя), няма да излагаме никъде отново илюстрациите, направени за нея. Михаела: Изложбата в Генератор бе голям успех за нас! Не очаквахме да дойдат толкова познати и нови лица и това много ни зареди. А кое се промени… То всичко постоянно се променя. И ние, и начина ни на мислене, творбите ни. Не мога да посоча едно конкретно нещо. Вълнувам се, че отново ще имаме шанса да се видим всички заедно на едно място. Какво искате да отнесат като емоция и впечатление посетителите от изложбата? Борислава: Любов. Да вземат малко от нашата и да я подарят на себе си и да я споделят, с когото искат. Михаела: За нас ще е огромна радост, ако всеки усети любов.
Изложбата се открива на 21.06 / понеделник от 19:00 часа в галерия Credo Bonum и ще продължи до 27.06.2021. Тя е част от програмата на Sofia Pride Arts 2021, фестивалът за култура на София Прайд. Следете Facebook събитието за повече новини.

ЕСТЕСТВЕНИ НУЖДИ

Обществените тоалетни на една държава са индикатор за нейния стандарт на живот както и за положената грижа, приемане и уважение към различните социални групи. Имахме удоволствието да разучим повече и споделим за LIGHT историята на проекта „Токийска тоалетна“, в който освен архитектура с характер, безупречна чистота, мисъл за всякакви нужди и неочакван подход към една банална тема, преобладава най-вече хуманност и стремеж към по-красивото състояние на живот.

Японската “тоалетна култура” е пословична и без еквивалент в света. Нацията, под чиито тоалетни чинии се криe интелигентна електроника, главозамайващи високотехнологични приспособления и умни водни инсталации, е издигнала в почит чистотата и комфорта като форма на гостоприемство и уважение към себе си и ближния. Въпреки това повсеместното използване на обществени тоалетни в Япония страда от колективна стигма за тъмни, мръсни, миризливи и опасни места. В мащабен опит да преобърне тази представа и подобри условията им преди грандиозния (и отложен злополучно заради Covid-19) старт на Летните олимпийски игри 2020, между 2017 и 2019 японското правителство реновира над 300 тоалетни в страната.

Дали вдъхновена от сензационната мащабност на акцията, или съвпадение на времената, но малко след това организацията с нестопанска цел Nippon Foundation предприема впечатляваща трансформация на 17 обществени тоалетни в квартал Шибуя, Токио, чиито резултати разтърсиха света на дизайна. Фондацията работи в сътрудничество с местната община и с частни партньорства. Под името TOKYO TOILET (“Токийска тоалетна”) тя кани 16 водещи архитекти и дизайнери (предимно японци) да преобразуват напълно вида на съществуващите съоръжения и преживяването в тях.

Към момента в “Токийска тоалетна” се четат 16 от най-блестящите творчески умове: тримата японци, носители на престижната архитектурна награда Прицкер (Pritzker Prize), Шигеру Бан, Тадао Андо и Фумихико Маки, както и Су Фуджимото, Тойо Ито, Масамичи Катаяма, Кенго Кума, Джунко Кобаяши, Марк Нюсън, NIGO®, Майлс Пенингтън, Такеноске Сакакура, Кашива Сато, Казуо Сато и Тамура Андо.

Всяка постройка носи своя индивидуалност, съобразена с даденостите на локацията, в която е разположена. Стъпвайки на фундамента – архитектура с характер, безупречна чистота и мисъл за всякакви нужди – проектът е ярък пример за уникален и неочакван подход към една банална тема. Седем от съоръженията са в експлоатация от есента на 2020, а пускането на още такива до края на 2021 е в ход. Те са оборудвани с удобства и услуги като достъпност за хора с намалена подвижност, обгрижване на бебета, санитарни устройства за деца и дори медицинско оборудване. Впечатляващи са и плановете за ежедневна текуща поддръжка, така че да предразполагат към удобство, сигурност и гостоприемство за следващия посетител. Високото качество на изпълнение – като материали и детайли в дизайна – противодейства на конвенционалното възприятие на обществените тоалетни, дотолкова, че те се превръщат в забележителности и места за отдих извън очевидната си функция.

Правото на тоалетна е неотменно такова на всеки. Средно по седем-осем пъти на ден. Но според доклад на UNICEF и Световната Здравна Организация от 2019 г. от 7.8 милиарда население на планетата около 2 милиарда нямат тоалетни, а 4.2 милиарда нямат достъп до чисти такива. Статистиката води след себе си съкрушителна черна хроника, свързана най-вече с тежки заболявания и ежедневна детска смъртност. В този контекст “Токийска тоалетна” задава ценна посока на размисъл за възможните по-добри обществените тоалетни, един проблясък за възприемане на подобни практики на повече места по света като начин за развитие на обществото, което обхваща уважение към всеки и неговите основни нужди. Оттам и логичното благопожелание – хайде по изненадващ и устойчив във времето начин да запълним липсата на изчезналите или оставени на естествена гибел публични тоалетни в България.

Всички снимки са на Satoshi Nagare, courtesy of the Nippon Foundation.