10 ДНИ ДИЗАЙН В СОФИЯ

МЕЛБА поднесе това, което обеща. 10 дни пълна програма с творчески активности в столицата с участието на местни и международни герои на дизайна.

Четвъртото издание на фестивала изведе стойностно и увлекателно съдържание, което да ангажира публиките и разкрие силата на дизайна да съдейства за развитието и трансформацията на обществото към по-добро. Програмата бе изградена от:

МЕЖДУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ на живо в зала (The Steps) и с онлайн излъчване на живо. Шестимата изключителни специалисти от Европа Ейдийн Маккол, Ектор Аюсо, Клаудия Шварц, Мила Лозанова, Патрик Харджей, Едуард Херман и Матей Цуфал ни потопиха в увлекателни професионални разкази за това как дизайна откроява и архивира промените в общество, за силата на емоциите да захранват неповторими творчески проекти, за модата, екологията и изборите, които правим ежедневно, за артистичния подход и сътрудничествата, за наследството в графичните знаци, както и за производството на мебели по различни модели и с лично участие.

И тази година се впуснахме в може би един от най-любимите ни и важни кураторски проекти – изложбата „ПРЕГЛЕД НА БЪЛГАРСКИЯ ДИЗАЙН“. В нея правим опит да представим актуалното състояние и посока на развитие на дисциплината у нас през много различни като сфера, но еднакво ценни като отражение проекти. Водеща посока в селекцията ни бе темата за стойността на дизайна и какво всъщност се крие зад създаването на един продукт – от зараждането на идеята, през дългия път на прототипиране и експериментиране, до достигането до потребителите. Приканваме ви да разгледате и да се запознаете с историите на всички 11 участници тук.

Още три изложби, разположени в централни софийски галерии с отворен достъп, въвлякоха посетителите в диалог за влиянието на дизайна в ежедневието – през тенденцията за направи-си-сам мебели в „НОМАД. Herrmann&Coufal“ (Чешки център), важни производствени тенденции с локален характер, с мисъл за околната среда и запазвайки високата естетика в „УСТОЙЧИВ ДИЗАЙН И МОДА в страните на вишеградската група“ (Opening Soon) до тенденции в продуктовия дизайн в „БЪДЕЩЕТО НА ЖИВОТА. Съвременен словенски дизайн“ (Склада).

Въвличането на широката публика в темите за преизползване и по-умна употреба на материалите мина през две отворени за всеки работилници. Чешкото многонаграждавано дуо Herrmann&Coufal лично показа на участниците в Do It, Use It как да си сглобят лампа, а българския дизайнер Нева Балникова прекрои стари винили в запомнящи се и атрактивни нови чанти.

Фестивалът с радост организира и приветства едно много специално издание на глобалните творчески закуски CreativeMornings Sofia. За първи път местният екип бе автор на месечната тема и като концепция, и като визуално изпълнение, последното от талантливата и всестранно развиваща се художничка Севда Семер. Ноември премина под темата Liminal – латинска дума за праг, а нейна интерпретация освен нас, направиха още 224 града в 67 държави. Като допълнителен жест произведохме и картички с илюстрацията на Севда Семер за спомен.

 

Особено щастливи и удовлетворени сме от възможността да осъществим отворен панел по темата „Устойчиви практики в дизайна. В него запознахме публиката с три европейски компании, които водят важна промяна в индустрията към по-екологично производство и консумация. Съчетавайки наука, дизайн и технологии, те предлагат нови, по-близки до традициите, локалните ресурси и природата модели за употреба на суровините. Своята работа представиха Шара Келе (Унгария), Джош Брито (основател на MakeGrowLab, Полша) и Атанас Енев (основател на Biomyc, България). Имаше и специална демонстрация от B2N на Ultimaker S5, 3D принтерът, използван от Biomyc. Препоръчваме ви да гледате видео от лекциите тук.

Съвместно с разплащателната апликация Settle тази година за първи път лансирахме и отворена покана, приканвайки всеки с интерес и смелост да интерпретира визуално темата „Пари от бъдещето“ да се включи. Конкурсът събра над 70 участници, а отличените 21 проекти получиха както парично възнаграждение, така и възможност за свое представяне на сайта на фестивала. Скоро тук ще може да разгледате тази изненадваща дигитална изложба и да прочетете повече за концепцията на подбраните дизайнери.

Обръщаме нарочно внимание на фестивалния уебсайт и цялостна визуална идентичност. Екипът на NEXT-DC надмина себе си като въображение и реализация, за да придаде силен език и запомнящ се дизайн на това четвърто издание. Бурканите със зимнина се появиха под дигитална и печатна форма и завладяха сърцата и взора на всички.

 

Нашата дейност не би била възможна без подкрепата на партньори и съмишленици, които намират смисъл и стойност в нашите инициативи. Благодарим на тях наравно с участниците и публиката. Горди сме, че се запознахме отблизо и работихме с прекрасни хора, които помогнаха за особено зареждащи в професионален план 10 дни на дизайна в София. До следващата година.

 

ЧЕТВЪРТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА МЕЛБА

Остават само няколко дни до старта на четвъртото поред издание на фестивала за дизайн в София МЕЛБА. Този път програмата е по-наситена с възможности за взаимодействие с дисциплината от всякога. Между 11 и 21 ноември в София посрещаме изтъкнати представители на дизайн сцената от Европа в еднодневен симпозиум с лекции, поставяме на фокус постиженията на българския дизайн от последната година, каним публиката да разбере повече за теми като устойчиви практики в дизайна и нови материали, както и въвличаме всички в работилници, изложби и дискусии.

Както и в предходни години един от основните акценти във фестивала е симпозиумът. Връщаме се отново в зала, макар и с ограничен достъп, наши домакини са The Steps, комбинирано с предаване на живо онлайн. Ето и накратко кои са лекторите.

Ектор Аюсо e основател и директор на прочутия фестивал OFFF, който представя най-доброто от визуалната култура вече 20 години. Стартирал в Барселона като Offf Barcelona, в момента той се осъществява в различни точки по света като Берлин, Ню Йорк, Богота, Москва, Тел Авив и много други. Ектор е невероятна творческа сила, търсен за разнообразни проекти и клиенти, а сред най-последните му изяви е куриране и създаване на съдържание за Kickstarter.

Ейдийн Маккол е дизайн куратор и културен продуцент, който управлява 100 Archive, платформа за комуникационен дизайн в Ирландия от 2012 насам. Тя очертава миналото, настоящето и бъдещето на ирландския дизайн, като публикува 100 забележителни проекта за комуникационен дизайн, избрани всяка година след отворена покана. Ейдийн също има завидно портфолио от работа за Музея Victoria and Albert и Дизайн музея в Лондон.

Патрик Харджей е мултидисциплинарен илюстратор, графичен дизайнер и изследовател, който си сътрудничи с брандове и организации като Amnesty International, British Airways, BMW, Levi’s, New Scientist Magazine и др. Харджей е преподавател в Академията за изящни изкуства в Гданск и основател на курсовете „Изкуството на дизайна“ и на Фондация „Karol Śliwka“.

Клаудия Шварц е преподавател по моден мениджмънт в Mediadesign University of Applied Sciences в Мюнхен, с фокус върху устойчиви принципи в управлението на веригите за доставки в глобалната модна индустрия.

Herrmann & Coufal e прочутото чешко дизайн студио, носител на международни награди като Red Dot през 2019 г. за устойчиви градски мебели, наградата за Чешки дизайн на годината за 2020 г. в осем категории, Elle Decoration International и Designblok Diploma Selection. Те са не само лектори в международния симпозиум, но и водещи на работилница в Чешкия център, където са изложени и част от техните мебели и осветителни тела.

Тази година за пръв път има и българско участие – илюстраторката и арт директор Мила Лозанова, която ще представи своя проект за мащабна арт намеса в градската среда.

Билетите за Международния симпозиум МЕЛБА са достъпни ТУК. Предлагат се ограничен брой билети за присъствие на живо в The Steps (ул. Братя Миладинови 12, София) с изискване за представяне на валиден Зелен сертификат. Събитието ще се предава и онлайн на живо, за което няма ограничение на местата. Всички международни лекции ще са на английски, без симултанен превод на български език.

В субективната, но винаги интересна откъм микс на проекти изложба Преглед на българския дизайн отново събираме реализирани проекти в различни сфери на дизайна (графичен, продуктов, социален, типография и оформление на книги, мода, керамика и още.) Обединяващата тема тази година е Стойността на дизайна. Както при повечето ситуации в живота трябва да се заровим по-надълбоко, за да разберем какво всъщност предизвиква, движи напред и материализира една идея. Търсим значимостта в процеса, предхождащ края и финалното представяне за “консумация”. Зад събирателния образ на готовия продукт се крие дълъг път на проучвания, експерименти, провали, срещи, общувания, колебания, отхвърляния, преправания, упорство, търпение, тестване на лимита на уменията.

Откриването на изложбата е и откриващото събитие за фестивала – на 11 ноември от 19:00 часа. Ще може да бъде разгледана в КО-ОП на бул. Янко Сакъзов 17 до 21 ноември.

Тази година Мелба предлага и разнообразна програма от ЕКСТРИ. Дискусията и презентациите на тема “Устойчиви практики в дизайна” е на 16 ноември от 18:30 ч. в Мисия23, с участието на три европейски компании, които водят важна промяна в индустрията към по-екологично производство и консумация – Шара Келе (Унгария), Джош Брито (основател на MakeGrowLab, Полша) и Атанас Енев и B2N (основател на Biomyc, България).

Работилницата Baby, One More Time кани посетителите да направят своя чанта или несесер от стари винили, събирани от предходни издания на фестивала МЕЛБА и от Чешкия център и трансформирани в модни аксесоари от Нева Балникова. Събитието е с вход свободен и приема желаещи да експериментират със своя интерпретация на 14.11.2021 / неделя между 11 и 19ч. в галерия Opening Soon (ул. Кърниградска 1).

Специално издание на глобалната мрежа от сутрешни творчески закуски Creative Mornings. За първи път София е автор на темата LIMINAL и на визията, ползвани през ноември в 224 града в цял свят. Гост лектор на 19.11 е Севда Семер.

Изложбата Бъдещето на живота в Склада (ул. 6-ти септември 55 А) показва новаторски методи, чрез които словенският дизайн отговаря на бъдещите предизвикателства пред нашето общество чрез продукти, които умело съчетават местните материали с традиционното занаятчийство.

“За три издания – 2018, 2019 и 2020 година, фестивалът успя да подчертае потенциала на дизайна, да запали сътрудничества, да привнесе ценен международен опит и да представи местните творци в международен контекст”, казват организаторите от Студио Комплект Адриана Андреева и Бояна Гяурова.

Немислимо е да постигнем толкова богато съдържание без подкрепата на нашите партньори.