СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ РАЗВИТИЕТО

Европейският проект CINEMA, в който заедно с още 16 партньори от 8 държави търсим решения за трансформация и обживяване на изоставени централни градски райони през силата на творческите индустрии, навлиза в своя последен и най-активен етап. Заедно с Община Габрово работим по развитието на Шести участък. Това е най-старият квартал на града, който изгражда в продължение на столетия сърцето на Габрово. Мястото е с огромен потенциал да се превърне в атрактивна и стойностна притегателна точка за всички местни жители и посетители.

Важна стъпка напред в реализирането на дейностите по проекта е обявената наскоро от Община Габрово отворена покана за наемането на четири обекти в Шести участък през публично-частно партньорство. Инициативата е в подкрепа на бизнеса и творческите дейности. Локациите са с различен облик – две от тях носят автентичен възрожденски дух, а другите са изчистени и с щедри фасади пространства. Най-голямото им преимущество е възможността да бъдат преродени в активни и изпълени с живот точки в центъра на града.

Конкурсът цели да избере предложения за устойчиво и възмездно ползване на четирите обекта в кв. Шести участък за период от две години. Кандидатите са поканени да използват помещенията за малък бизнес, търговия на дребно, творческа дейност, създаване на услуги и продукти, характерни за творческите индустрии, ателиета, студия, офиси, галерии и други. Изискването към тях е да попълнят формуляр за участие, в който да представят бизнеса си, да сключат договор за наем и да започнат дейност не по-късно от 30 септември 2022 г. Победителите ще сключат споразумение за партньорство с Община Габрово, чрез което ще получат безплатно консултиране по избор относно маркетингови дейности и реклама, разработка на уебсайт и онлайн магазин, интериорен дизайн или оформление на витрина.

За стартиращите бизнеси са предвидени и едногодишни стимули като абонамент за свободно паркиране в платената зона на кв. „Шести участък“, безплатен интернет, членство в Габровската търговско-промишлена палата и еднократна услуга до 100 лв., разпространение на рекламни материали от Туристическия информационен център, популяризиране на бизнеса през каналите на Община Габрово.

Заявления по поканата се приемат до 31 януари 2022 г. на електронна поща projects@gabrovo.bg. Вижте пълната информация за обектите и изтеглете документите за кандидатстване тук. Нека преобразим Шести участък заедно.