ПРЕЛЮДИЯ КЪМ 2022

Отново поглеждаме назад, преди да продължим напред. Като обезателна равносметка на постигнатото и колко далеч сме стигнали, за да започнем следващия етап от нашето комплектно приключение. Благодарим ви, че сте с нас по пътя – желаем ви пълноценна 2022 г.

2021 премина бързо, бавно, гръмко, тихо, трудно, лесно, със своите предизвикателства, уроци, триумфи и щети. В своята шеста година от съществуването ни в Комплект продължаваме да навигираме дейността си с отдаденост по темата визуална култура и увереност в силата на дизайна да влияе положително, спасително, ефикасно и облагородяващо за всички нас и за средата, която обитаваме.

 

ИНИЦИАТИВИТЕ ЗА ДИЗАЙН МЕЛБА
Последните пет години консолидираме разнообразни съдържателни изяви и срещи с публика с фокус съвременен български и международен дизайн под общия знаменател МЕЛБА. 2021 бе благосклонна и имахме възможността да реализираме на живо и онлайн събития, които се превърнаха в чудесен повод за разширяване на познанията по темата.

Още през януари форматът МЕЛБА НА ЖИВО представи Нолан Джайлс — редактор по темите дизайн и архитектура в Monocle и водещ на едно от най-качествените и ангажиращи радио предавания в сектора Monocle on Design. Серията продължи с издания в София (юли) и във Велико Търново (октомври). В тях на фокус бяха изведени разнообразните прояви на дизайна в услуга на обществото като визуално-естетическа провокация към средата и средство за себеизразяване от нашите специални гости – илюстратора Мила Янева-Табакова, художника и графичен дизайнер Светлана Мирчева, художника на стенописи Кром Багелски, експозиционния дизайнер Мартина Денева, създателите на независимия зин Кът и модния дизайнер Адриан Михайлов.

Международният фестивал за дизайн в София МЕЛБА отбеляза своето четвъртото издание през ноември с по-наситена и богата хибридна програма. Увлекателното и ангажиращо разнообразни публики съдържание включи симпозиум с участието на великолепни имена в съвременния дизайн, 4 изложби, 2 работилници и специални срещи с акцент върху устойчивите практики в дизайна.

 

СИНЕМА
Като партньор в международния проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CINEMA), финансиран по Програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“ (INTERREG), бяхме ангажирани в интензивна и интересна работа през цялата година. През дейности като онлайн хакатон, консултации с маркетинг специалист, културен продуцент и архитект се стигна до инструменти за въвеждане и тестване в Шести участък, Габрово с цел обживяване на изоставени пространства. Обърнете специално внимание на визуалната интерпретация на квартала на габровския художник Джингиби, както и на текущата отворена покана за наем на място в Шести участък.

 

НАЦИОНАЛЕН ПАРК ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН
По повод отпразнуването на 30 годишния юбилей на Национален парк Централен Балкан имахме честта да организираме и водим тържеството на живо в Музей Земята и хората.

 

 

В ПИСМЕН ИЗКАЗ
2021 ни срещна с две изключително симпатични и смислени кампании.
Дизайн студиото FourPlus продължи своята работа по облагородяването на болничните стени на детското отделение на МБАЛСМ „Пирогов“ с цел разведряване и запознаване с любопитни факти най-малките пациенти. Този път техните  мащабни илюстрации промениха инфекциозното отделение, а темата бе посветена на праисторическия свят на динозаврите. Нашата работа бе да оформим 11 увлекателни инфографики с факти и да доближим текстовия изказ до този на децата.

Имахме възможност да сме част от разработването и лансирането на новата марка храни за птици Mr. Beak в ролята си на редактори и копирайтъри на текстовете на английски и на немски. Философията за връзка с околната среда през общуване с дивите птици в градовете ни запозна с различен поглед към този жест на грижа към тях и ни даде нови познания по темата. Брандингът е на студио Frank.

Седмичното приложение на Капитал Light / K3 прие предложението ни за няколко статии по темата дизайн, а една от тях попадна и в най-четените техни материали за годината.

 

ПРЕЛЮДИЯ КЪМ 2022
С удовлетворение затваряме 2021 и влизаме в 2022 с желание да осъществим и най-смелите си планове. Само загатваме за някои от тях и ще очакваме с нетърпение да пресечем пътища с вас.

Спечелена подкрепа от Национален фонд Култура ни дава възможност да разширим изявите си, като подготвим плътна програма от събития и стартираме нови инициативи. МЕЛБА остава нашият основен гъвкав инструмент за общуване по темата дизайн. С опита и уроците от първите издания, ще подобрим въздействието, качеството и представянето, като се фокусираме върху определени и актуални теми, привлечем ценни сътрудничества и подсигурим устойчиви модели на работа. Очаквайте няколко срещи МЕЛБА НА ЖИВО, фестивалът МЕЛБА между 3 и 13 ноември, представянето на променен сайт и съвсем нова линия под шапката на МЕЛБА.

Още този месец малкият ни екип се разширява със Зорница Миткова, която се включва като основен ПР на Комплект и всички инициативи за дизайн МЕЛБА. Подготвяме активно и наше работно пространство в квАРТал, както и лансирането на онлайн магазин МЕЛБА. В средата на март пътуваме за Прага, където ще покажем изложбата Стойността на дизайна – преглед на българския дизайн 2021 в галерията на Българския културен институт, а през май и юни очаквайте наситени с културни намеси в Шести участък Габрово изяви.

Завършваме с непретенциозното ни включване в артистичния проект – годишен календар – на Васил Илиев В легло с куратор съответно за месец март и месец април. Представянето му бе през декември в галерия Структура, а ако ви е любопитно да го разгледате или закупите, се свържете директно с автора.

LIFE HACKS

Годината стартира силно с чудесна възможност за изява и участие в една от най-добре поддържаните и с висока международна разпознаваемост инициативи Young Balkan Designers (Млади балкански дизайнери), водена от сръбската организация Mikser.  Tазгодишното издание на регионалното състезание очаква до 20 януари 2022г. дизайнерски прототипи по темата Life Hacks for Health and Wellbeing. В него могат да се включат както индивидуални дизайнери, така и екипи с възрастово ограничение до 35 години от Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Унгария, Македония, Черна гора, Румъния, Словения, Сърбия и Турция. Всеки може да представи повече от една идея.

Избраните победители в конкурса Young Balkan Designers 2022 ще участват в международното изложение за таланти Salone Satellite на може би най-мащабното и популярно световно събитие за дизайн iSaloni в Милано от 5 до 10 април 2022 г. След тази звездна премиера, наградените творби ще имат и свое Балканско турне със старт в Белград през октомври 2022 г. на фестивала Mikser, един от най-актуалните регионални фестивали на творчеството и социалните иновации на Балканите.

Журито на конкурса е в съответствие с амбициите на организаторите и е в състав:

Marcus Fairs, основател и главен редактор на Dezeen.com, Великобритания
Ana Kras, мултижанров артист и дизайнер, Сърбия / САЩ
Vasso Asfi & Loukas Angelou, основатели, StudioLav, Гърция/ Великобритания
Jovana Zhang , основател, Pinwu studio, Сърбия / Китай
Denis Leo Hegic, дизайнер & куратор, основател на Supermarket Lab/Unblock Art Fair / Museum of Now, Германия

Темата е в съответствие със световния фокус върху човешкото здраве и предлагането на решения за емоционален баланс, психическа устойчивост и връзка, базирана на грижа и уважение с околната среда. Конкурсът провокира младите дизайнери да мислят отвъд установените парадигми и да експериментират с неочаквани методи за подобрение на нашето благосъстояние. Младите дизайнери са насърчени да преодолеят ограниченията и зависимостта от масивно индустриално производство, като помислят за лесно персонализирани решения, засилване на приемствеността и приобщаването чрез създаване на избор и гъвкавост за нуждите на различни общности и социални мрежи.

Търсят се проекти, обекти, концепции, услуги, сценарии и изобретения, които създават „пряк път“ между устойчивия и здравословния живот у дома, в училище или на работа, на обществени места, в нашите лични или обществени пространства, градската среда, включително физическата и дигитална такава. Тези прототипи трябва да са проводник на нови решения и провокатори на разговор за алтернативни подходи при проектирането и преосмислянето на по-здравословни ежедневни светове.

Младите дизайнери са поканени да реагират с мебели, осветление, интериорни елементи, предмети от ежедневието, изобретения за градско градинарство, дидактически играчки и инструменти, помощни продукти, аксесоари за дома, текстил и модни облекла, офис материали, градски услуги; мобилни апликации; иновативни сценарии за проектиране и производство, които предлагат икономически и социално устойчиви решения на местни проблеми и други.

Предложените проекти трябва да адресират конкретни казуси от живота без непременно да „оставят следа“. По-скоро да търсят начини за намаляване на въглеродния отпечатък, да влагат материали, съобразени с кръговата икономика, да показват отдаденост на местните умения и ресурси, като въвличат регионални участници в производство, създаващо положително екологично, икономическо, културно и социално въздействие.

Young Balkan Designers (YBD) е регионална платформа за таланти, основана през 2011 г. с цел идентифициране, популяризиране и развитие на творческия потенциал на Балканския регион в областта на дизайна. Инициативата цели консолидиране на регионалната дизайнерска сцена, приближаването й до международната публика, укрепване на нейния потенциал чрез предоставяне на допълнително образование и практика, като в същото време допринася за възстановяването на мултикултурното сътрудничество в Балканския регион. Студио Комплект е партньор на инициативата и през годините сме влизали в различни сътрудничества с цел въвличане и на българската професионална дизайнерска общност, както и широката публика в тези важни процеси.

Прочетете повече за критериите и самия конкурс на официалната страница на състезанието: https://ybd.mikser.rs
За да се включите, попълнете формуляра за кандидатстване: https://ybd.mikser.rs/form