ПОГЛЕД КЪМ ПРАГА

ПРАГА посреща в синьо-жълто и меко време. Поредната седмица на опустошителни военни атаки в Украйна е тази, в която чешкият премиер Петр Фиала посети страната и се срещна с президента Зеленски като част от организиран знак на солидарност и делегация на министър председателите на Чехия, Полша и Словакия. Отчетливата държавна и народна позиция на съпричастност с Украйна и осъждане на военните действия на Русия е видима повсеместно – украинското знаме е голямо, гордо и закачено на всяка институционална сграда, университет, катедрала, магазин, ресторант и дори като стикер на трамваите в града ведно с големия надпис “Путин, долу ръцете от Украйна” тъкмо до Карловия мост.

По ПОКАНА на Българския културен институт в Прага Комплект гостува с Преглед на българския дизайн 2021 – Стойността на дизайна между 15 март до 8 април 2022. Сборната изложба бе основен акцент на четвъртото издание на фестивала за дизайн Мелба през ноември 2021. Това е подходящ и силен повод да представим постиженията на български дизайнери и екипи пред чужда публика, както и да се запознаем с някои от лидерите на чешката визуална сцена. Признателни сме на доверието на участниците в изложбата Анелия Антова, Botanic Lab, Деница Бояджиева (студио rrrub), Маргарит Ралев с играта GEMJI (Гемджи), целият екип на Горичка в количка, ЕТИКА, Люба Халева, Мила Воденичарова, Работилница ПУНКТ, Роузи Ейзор и Studio Frank.

Сред запомнящите се СРЕЩИ е тази с директора на най-значимото събитие за дизайн в Прага Designblok Яна Зилински (Jana Zielinski). Двамата с творческия директор Иржи Мацек (Jiří Macek) са емблематични движещи сили на дисциплината в Чехия. През своята компания Profil Media организират освен фестивала Designblok, така и чешките големи награди за дизайн , а през другият им бизнес – галерията за съвременен дизайн Krehky – имат повод за близки срещи и инициативи за авторски колекции с невероятни местни дизайнери. Oфисът е съкровищница за ценителите на красивото и неутилитарното. Всеки един от десетките обекти, подредени по етажерки, шкафове, маси и стени крие богата история, авторски почерк и изразителен характер. Яна с гордост и фина ръка представя изящни съдове и обекти в бяло ROCOCOBANA – 1 FIGURE VERONIKA VELČOVSKÁ JIROUŠKOVÁ, които са сред последните им артистични колаборации. Докато ни развежда из апартамента с високи тавани и невероятен простор, стигаме до няколко кашона с тениски. Яна изважда една и ни разказва как случайно попада на илюстрацията с гълъб на Мария Макеева и решава да действа светкавично. Художничката приема поканата нейната творба да се щампира върху тениски, чиито приходи да отидат в помощ на украинските бежанци “Човек в нужда” (Člověk v tísni) без да подозират, че само за няколко дни първата партида ще е изчерпана, а малкият екип на Profilmedia принуден да спре да приема поръчки. Най-сериозното професионално предизвикателство пред Яна Зилински в момента е осъществяването на поредното издание на мащабното награждаване Grand Czech Design, което се излъчва по националната телевизия.

Затова се отправяме към изложбата CZECH GRAND DESIGN, в която са извадени номинираните дизайнери и студия в различни категории. За съжаление, информацията към нея и каталога са изцяло на чешки. Понякога и атрактивен експозиционен дизайн е достатъчен, за да остави първо добро впечатление.

ПОСЕЩЕНИЯТА на галерии и музеи затвърждават имиджа на Чехия като страна с богато наследство, особено в сферите стъкло и кристал, и като амбициозен последовател на съвременните развития в изкуство, архитектура и дизайн. Столицата предлага редица чудесно курирани и богати като артикули дизайнерски магазини само за чешки дизайн. Сред тях DEELIVE определено печели най-много точки. Галерия QUBUS е референтна локация за нестандартен дизайн, представящ преди всичко съвременен чешки и концептуален дизайн на световно известни имена и марки. При желание за провокация във възприятията през изкуство е препоръчителна разходка до DOX. Голямата сграда предоставя богати възможности за среща на противположните пътища и е изпълнена с кратки, подтикващи към размисъл, надписи по стените. Изложбата в момента Great Expectations, The Child in Contemporary Czech Art е трудно смилаема.

Туптящото културно сърце и гордостта на Прага понастоящем е новият музей KUNSTHALLE PRAHA. Бившата електрическа подстанция от 1930-те е трансформирана във фантастично място за изложби с индустриален дух и изненадващи детайли. Архитектурното студио Schindler Seko внимателно реставрира, реновира и разширява сградата, като я приспособява специално за настаняването на три големи галерии, магазин, бистро и кафене с тераса. Програмата е с фокус модерно и съвременно чешко и международно изкуство. Музеят е притегателно място за посетители от всякаква възраст. Откриващата изложба на институцията Kinetismus: 100 години електричество в изкуството отдава почит на оригиналната функция на сградата и изследва как електричеството е трансформирало художествената практика от началото на 20-ти век. Изложбата е и поклон към чешкия авангарден художник Зденек Пешанек, който през 1936 г. създава серия от кинетични светлинни скулптури за фасадата на подстанцията в неизвестност оттогава.

ВДЪХНОВЕНИЕ с подбрани места за всички с интерес към визуалната култура, дизайна и архитектурата – посетете това синтезирано обобщение с референции къде да хапнете, пазарувате и разгледате в Прага.

ВИЗУАЛНИ ТВОРЦИ В ПОДКРЕПА НА УКРАЙНА

Войната в Украйна ни разтърси емоционално и ежедневно ни шокира с ужасяващи новини, картини и събития по начин, който не познавахме досега. Същевременно сме свидетели на тоновете добри дела на активисти от всички сфери на обществения живот в България. Хиляди хора и множество организации в България се организираха спонтанно и обединиха усилия за Украйна. Едновременно изпитваме дълбоко състрадание и болка, но и гордост от адекватността на нашите съграждани и творците, с които работим по различни инициативи.

Има множество акции и кампании на артисти и визуални творци, които събират помощи за Украйна под различна форма. Решихме да ги споделим на едно място, а ако сме пропуснали инициатива, можете да ни пишете на hello@studiokomplekt.com.

Вики Книш

Илюстраторката с украински произход, която е любима на публиката за дизайн в България, Вики Книш, събира средства за основни неща от първа необходимост за войниците на Украйна. Можете да дарите тук https://paypal.me/VickyKnysh.

Тя работи с украинска доброволческа организация, която има директен достъп до войниците и с доброволци в България, които ще закупят артикулите и ще ги доставят до Одеса в Украйна.

Купи изкуство за Украйна

Визуални творци от различни дисциплини продават безвъзмездно творбите си. Сред тях са Севда Семер, Яна Лозева, Ася Колева, Михаил Новаков, Надежда Георгиева, Филип Бояджиев, Ясен Згуровски и др.

От 10 до 12 март, откриване: 10 март, 18:00

Национална галерия / National Gallery

На 11 март, петък отваря врати ДАРИТЕЛСКИ ПУНКТ В ПОМОЩ НА БЕЖАНЦИТЕ ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА, Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство/Sofia Arsenal-MCA от 10.00 до 18.00 часа.

Акцията ще продължи и на 12 и 13 март (петък, събота и неделя) от 10.00 до 18.00 часа. Дарените помощи ще бъдат предадени на Ситуационния център „Отворени врати за Украйна“.

Музей на хумора и сатирата в Габрово

Музеят на хумора и сатирата в Габрово предлага работа на музейни специалисти, уредници, историци на изкуството, карикатуристи, художници или студенти по изкуство, избягали от войната в Украйна. Пишете им лично съобщение на страницата или мейл на press@humorhouse.bg.

Фокус Украйна: Специална селекция от филмите на „София ДокуMентал“, посветени на Украйна

Прожекциите ще бъдат в Чешки център София, а входът е свободен. В деня на прожекциите всеки зрител ще може да остави дарение, което ще бъде предоставено на БЧК в подкрепа на бежанците.

Слава на Украйна!

Илюстрация:

IG @aninatakeff

ПРЕГЛЕД НА БЪЛГАРСКИЯ ДИЗАЙН 2021 НА ПЪТ

Сред по-амбициозните цели на Фестивала за дизайн Мелба, чието четвърто издание отбелязахме в края на 2021, е да свързва българската с международната дизайн сцена.Значима стъпка в тази посока е първото пътуване на Преглед на българския дизайн извън граница. От 15 март до 8 април сборната изложба ще бъде в Прага по покана на Българския културен институт в чешката столица.
Превърналата се вече в традиционна годишна експозиция от първото издание на фестивала насам, събира някои от забележителните проявления на дизайна през реализирани проекти в различни сфери на дисциплината (графичен, продуктов, социален и интериорен дизайн, типография, мода и др).
За четвъртото издание на изложбата Комплект постави като водеща тема „Стойността на дизайна“. Отново съвсем преднамерено поканени бяха представители на различни дизайн области, като някои от авторите са вече утвърдени и познати като специалисти, а други тепърва прохождат професионално.
Изложбата беше представена за пръв път в София, в изложбеното пространство КО-ОП, като част от Фестивала Мелба през ноемрви 2021, и беше разгледана от стотици почитатели на дизайна.
В Прага ще пътуват работите на 11 български дизайнери и студиа.
Anelia Antova е млад моден дизайнер, чиито талант изгрява в пълен блясък особено през последната година. Тя работи с темата устойчива мода – дава живот на платове, които иначе не биха били използвани. Нейното ревю мина съвсем наскоро в ежегодното дизайн събитие в Прага – Designblok, Prague International Design Festival. Също така е носител на голямата награда в международния конкурс за млади дизайнери IDEAMODA, организиран от Нов български университет и Balkan Fashion Week. Във фокуса на изложбата попада дипломната колекция на Анелия – The Exhausted Future, която разказва за нуждата от почистване на околната среда, ума, сетивата и тялото.

Botanic Lab се представят с проекта Complex Planter, който съчетава удобство с модерен и устойчив дизайн в три основни функции: кашпа за растителност, затворено място за съхранение и поставка за вещи (телефон, чаша с кафе или друго). Отговаря на нуждата от многофункционална, но компактна мебел за изграждане на уникална работна среда у дома, в контекста на т.нар. homeoffice.

Деница Бояджиева, студио rrrub  претворява свя специален интерес към металите и техните технологични процеси и обработки в серията лампи PULSAR. Тя ползва меки метали, като сплавите на алуминий, месинг, желязо. Меките метали под формата на ламарина могат да се пластифицират лесно чрез машини като струг и да заемат обли сферични форми. Серията PULSAR обединява тези натрупани знания, естетика и функционалност.
GEMJI (Гемджи) е мултифункционална настолна игра и обучително помагало, дело на Маргарит Ралев и екип. Замислена е като иновативен инструмент за обучения. Водещ мотив е възможността да обучава на абстрактни и конкретни концепции (основи на програмирането, например), както и като подкана към хората да прекарват повече пълноценно време заедно.

Мобилният павилион Горичка в количка е симпатична инициатива на инж. Александър Дунчев от Съюза на лесовъдите в България, в партньорство с Магдалена Малеева от Горичка, по дизайн и изпълнение на Петя Димитрова от ВАЯ Design Atelier и Жюстин Томс от ABC Design and Communication. Павилионът е обиколил над 50 училища в България, а педагозите от Съюза на лесовъдите са обучили хиляди ученици как да се грижат за гората и климата с игри за опазване на природата. Проектът показва как със силата на дизайна може да се изпълнява образователна мисия. Зад павилиона стоят
ETIKA e български бранд за устойчива мода – пуловери в единични бройки. Плетат ги опитни баби-плетачки и са от естетствени прежди, намерени онлайн или в секънд хенд магазини. Дизайнът е на Надежда Сучева, която влива в бранда любовта си към материята, цветовете и формите, ведно с търсенето на уникалност, истинност и устойчивост.

Люба Халева участва с художественото оформление на няколко книги, издадени през 2021 година, сред които „Чия е вината“ и „Жената Конбини“.

Мила Воденичарова е автор на чудни керамични изделия, за които използва специална техника и вдъхновение от природата.
PUNKT Workshop / Работилница ПУНКТ е студио за ъпсайклинг дизайн и трансформация на мебели и интериорни продукти. Страстта им е да преоткриват стари мебели, рециклирано дърво, метал, естествено боядисан текстил и изхвърлени предмети и да ги трансформират в ръчно изработени функционални арт обекти. За ПУНКТ старите мебели са изключителен ресурс на висококачествени материали и безгранично вдъхновение.

Роузи Ейзор участва в Преглед на българския дизайн със сензационните си килими, вдъхновени от разнообразни техники и изделия от текстил за домашен декор, както и oт “направи си сам” идеологията. За своите килими тя се възползва от съвременните технологии, които значимо намаляват времето за изработка. Този похват й позволява да прави текстилни картини, които счупват традицията и дават широко поле за експериментиране.

Studio Frank са селектирани в изложбата с пейките от Скритите букви / Българските букви, които оригинално са били с идеята да са скрити оазиси на спокойствие в центъра на София, но впоследствие са обиколили множество големи европейски градове като Париж, Берлин, Будапеща, Брюксел.
Поредицата групови изложби „Преглед на българския дизайн“ стартира през 2018 г. като основна съдържателна част на дизайн фестивала. Мотивацията зад подбора на Комплект е да запознава ежегодно публиката с разнообразните приложения на дизайна днес.
Организатор на изложбата: Комплект
Графично оформление: Studio Frank
Шрифт: Ани Димитрова / Type Design
Снимки: Михаил Новаков