СТАРТИРА МЕЛБА УЧИЛИЩЕ

Щастливи сме да споделим, че през 2022 година добавяме още една инициатива към семейството на МЕЛБА. Стартираме МЕЛБА УЧИЛИЩЕ – серия от образователни класове, които целят да насърчат професионалното развитие и творческото мислене. Целта и мечтата ни е МЕЛБА УЧИЛИЩЕ да дава нови знания, конкретни професионални умения и среда за общуване и обмен на професионален опит. Класовете се водят от утвърдени дизайнери и визуални творци, които с дейността си допринасят не само за развитието на дисциплината си, но и за развитието на обществото като цяло.

Първият от серията образователни класове е с Надежда Георгиева – основател на Sito Studio, и е с тема Ситопечат – многоцветна сериграфия за напреднали. Класът се провежда в два дни, като на 26 април (вторник) е теоретичната част, а във втория ден участниците имат за цел да работят по конкретните си проекти. Вторият ден е по избор – 30-ти (събота) април или 1-ви май (неделя).

По време на класа участниците задълбочат познанията си по ситопечат, като тренират отпечатване до четири цвята с или без стохастичен растер. Броят на участниците в този клас е ограничен до 10, така че четете по-надолу как можете да запазите своето място.

ЗА КОГО Е КЛАСЪТ

Ако вече знаете какво е ракел и ливник, както и да нанасяте емулсия, било то чрез метода проба/грешка, или чисто теоритично; ако имате представа какво са леъри и рисувате на Photoshop/Procreate/Illustrator/на ръка – време е да ъпгрейднем вашите знания.

ПРОГРАМА 

26 април, вторник

17:00 – 17:15
Кратко запознанство

17:15 – 18:15
Въвеждаща теоретична част – трикове и ефекти за постигане на повече детайл и по-комплексно изображение. Цветоотделяне или как да подготвим плаките за експониране.

18:15 – 19:00
Практическо демонстрационно печатане

→ Изпращане на файл за експониране до 19:00 на 28 април. Размерът на изображението, което ще се печата е 17,5 x 25 cm, като сито шаблоните могат да бъдат до 4 броя.

30 април (събота) или 1 май (неделя)

10:00 – 19:00

Нанасяне на емулсия, експониране, подготовка за печат, печат и експерементиране. Участниците ще могат да отпечатат своите лимитирани тиражи мини принтове (тираж 30, отпечатъци до 50). Свободен достъп на артистите до студиото, заедно с двама асистенти.

Творбите от класа ще бъдат включени в поп-ъп изложба в студиото на Комплект, ул. Цар Симеон 47, София.

БИЛЕТИ

Редовен билет – 80 лв.
За студенти и ученици – 65 лв.

*Заявете своя билет на hello@studiokomplekt.com със заглавие: Design Class Sito Studio. Ще ви отговорим с детайли за заплащането по банков път.

ПРИДОБИВАНЕ НА ЗНАНИЯ

Този клас дава възможност да научите повече какво е стохастичен растер, как да го правите сами, как да печатате с повече цветове, от какво зависи точното им напасване и как да постигнете повече цветове и ефекти с по-малко на брой сито шаблони. Ще имате възможност да практикувате печатния процес, да използвате различни методи и похвати за цветоотделяне, така че да отпечатате дори фотографско изображение.

Повече за Надежда Георгиева / Sito Studio на www.sito-studio.com / IG: nadezhda

Организатор: Комплект

С подкрепата на: Национален фонд „Култура“

Facebook събитието е тук.

НИЕ И НАШАТА ПЛАНЕТА

Корицата на “Ние и нашата планета” посреща с преднамерена непретенциозност. Евтини, недизайнерски и повсеместно откриваеми в цял свят предмети – избелял пластмасов стол, метла, щипка, закачалка, надуваема топка с десен на земното кълбо – въвличат в изненадваща игра между първо впечатление и това, което предстои. От една страна лесните за бърза консумация и без емоционална стойност обекти за изхвърляне и от друга 250 страници, внимателно подбрани идеи за вдъхновение и последване като мотив за по-смислен начин на живот. 

Нека корицата не ви подвежда. В своята същност това е книга, направена от и за ИКЕА по един неочакван, увличащ и искрено човешки начин. Без претенция да подмени емблематичния 70 годишен каталог на марката, печатното издание по-скоро отбелязва вярната позиция на производителя спрямо спешните изисквания и сериозните предизвикателства на времето. Как да продължи “да създава по-добро ежедневие за повече хора”, като намали тоновете боклук, изчерпването на ресурси и унищожението на природата. 

Красотата на книгата се крие в неподправените и истински послания, в умелото съчетание на ценностите на ИКЕА за демократичен дизайн (форма, функция, качество, устойчивост и ниска цена) и историите на превъзходни личности, които с решенията си активно подобряват своята среда и живота на другите. Простичките внушения са разбираеми сега и валидни в бъдеще: светът има нужда от добри идеи и действия, които трябва да се захранват и увеличават, за да достигнат до повече хора. В този аспект ИКЕА има преимущество – с магазини в над 60 държави и над 220 000 служители – марката продължава да е еталон за прогрес с човешко лице.

Книгата е организирана в шест теми, които отразяват ценните ресурси време, пространство, храна, почивка, игра и заедност. Всяка се открива с емблематични за ИКЕА предмети от различна епоха с неизличима следа в дизайна. Тук е масичката за кафе LOVET (1956), многопрофилната и гъвкава система от етажерки IVAR (1967), иновативния и стилен пречиствател на въздух FORNUFTIG (2020), носителя на Red Dot за иновативна сглобка маса LISABO и други. Следват интервюта на великолепни герои на нашето време от Бейрут, през Мексико до Москва относно техните социални каузи, навици и малки или големи въведения в посока устойчивост. За елегантен край са подредени артистични визуални интерпретации на различни творци.

Прочитайки “Ние и нашата планета”, у нас се настанява уютното чувство, че домът е това, което ние направим от него, че постъпките ни, независимо колко дребни и незначителни изглеждат на фона на сложните геополитически процеси или екстравагантността на индустрията, имат огромно значение. Защото малките промени, направени в мащаб, създават големи въздействия и един по-добър свят.

Книгата е в разпространение на 20 езика на цена от 24.95 Евро. Включва и разпознаваемата жълта линийка IKEA, която може да отделите, за да използвате като отметка (или за свои собствени проекти). За поръчки Phaidon.

ГРАДСКО ВЪЗОБНОВЯВАНЕ ПРЕЗ КРЕАТИВНОСТ

Завърши важен етап от европейския проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CINEMA). Припомняме, че в него Комплект е един от 22 европейски партньори, а на фокус е разработването на удачни модели за обживяване и развитие на изоставени централни градски зони. Заедно с другия български участник Община Габрово работим по тематично направление „Съживяване на търговията на дребно и малкия бизнес в градските центрове“ в пилотната локация – габровския квартал „Шести участък“. 

ИНСТРУМЕНТИ ЗА ГРАДСКО ВЪЗОБНОВЯВАНЕ ПРЕЗ КРЕАТИВНОСТ: Следвайки основната цел, партньорите разработихме 20 инструмента, които представляват готови за ползване и приложение подходи, обслужващи различни задания. Разделени в три основни групи – празни помещения на улицата, търговия и малък бизнес, както и центрове в подкрепа на творческите индустрии, тези „карти“ с идеи показват нагледно какви са стъпките за внедряването им, възможности и предизвикателства, продължителност и разходи. Те ще са в помощ на институции и организации в желанието им да обогатят даден изоставен район с нови търговски дейности и творчески инициативи, както и да го превърнат в притегателна точка за жителите и посетителите на града.

 

МОБИЛИЗАЦИЯ ПРЕЗ КУЛТУРА: Инструментът, разработен от Студио Комплект, се фокусира върху наситена програма от активности в „Шести участък“ в рамките на 10 дни. През партньорства с различни културни продуценти, институции и творци, предлагаме нов поглед към мястото и неговия потенциал. Богатото съдържание и участие на творци от Габрово, страната и Европа ще раздвижи тихото централно градско място с временни и постоянни намеси, взаимодействия с жителите и собствениците на бизнеси. Очаквайте цялата програма и повече подробности скоро.

МЕЛБА СРЕЩИ 16 С ВИКИ КНИШ, FINE ACTS и LETTERSOUP

След освежаваща пауза МЕЛБА СРЕЩИ (новото име на Мелба на живо) е отново на дневен ред с актуалните теми в дизайна, които се преплитат с обществените и световни събития. 

Първото за 2022 г. и 16-то поред издание на МЕЛБА СРЕЩИ ще се случи на 13 април от 19:00 часа в Регионалния център за съвременни изкуства Топлоцентрала. Почитателите на дизайна в София ще се срещнат с представители на дисциплините илюстрация, социален активизъм и типография: илюстратора Вики Книш; съоснователя на Fine Acts – Павел Кунчев, и основателя на lettersoup – Ботьо Николчев. 

Вики Книш е мултидисциплинарен дизайнер и илюстратор с украински произход, позната в България с бранда си Minushka, работата си по визуалната идентичност на фестивала Future Shorts и с участието си в инициативи на Sofia Design Week, Горичка, Британски Съвет и Списание Едно. В момента живее и работи в Дъблин, където балансира работата си между илюстрация, анимация и комерсиален дизайн. Нейната тема е „Креативност в подкрепа на Украйна“ и на МЕЛБА СРЕЩИ ще чуем за пръв за новия й проект в София, посветен на войната в Украйна. 

Fine Acts е глобално креативно студио за социално въздействие, което работи на пресечната точка на активизма, изкуството и технологиите. Някои от последните проекти на студиото са Artists for Countdown – колаборация с TED за създаването на десет арт интервенции в десет града по света с фокус върху климатичните промени; и The Greats – уникална онлайн платформа за безплатни визуални материали по различни социални теми от водещи дизайнери и илюстратори от цял свят. На 13 април Павел Кунчев ще представи двата проекта с темата „Социален активизъм през дизайн“.

Ботьо Николчев от lettersoup ще говори по темата „От София до Берлин и обратно в букви“, а фокус на представянето му ще бъде създаването на шрифта Sofia Sans и неговата широка и разностранна употреба. lettersoup е независимо студио за създаване на шрифтове, базирано в Берлин. Основано е през 2014 г. и е популярно с шрифтове на кирилица, латиница, гръцки и арабски.

Всички гости на МЕЛБА СРЕЩИ ще получат специален дизайн подарък, благодарение на Fashion Days. Събитието е с вход свободен за всички гости.

Организатор и автор на формата е Кomplekt. Събитието се случва с подкрепата на Fashion Days и Национален фонд Култура.

МЕЛБА СРЕЩИ 16 е на 13 април, сряда, от 19:00 ч. в Зала 5 в Топлоцентрала – следете Facebook.