КОМПЛЕКТ ТЪРСИ: КООРДИНАТОР НА ПРОЕКТИ В КУЛТУРНАТА СФЕРА

Ние сме Студио Комлект (Бояна Гяурова & Адриана Андреева) – творчески колектив за културен мениджмънт. Студиото разказва, продуцира и показва съвременните тенденции в дизайна чрез статии, изложби и авторско съдържание, онлайн и на живо. 

Акцент в портфолиото ни са МЕЛБА Инициативи за дизайн, които се разрастват постоянно и включват динамичен онлайн архив  за български дизайн; живи събития с актуални проекти на местни герои на дизайна, обучителни класове и годишен международен фестивал за дизайн. В момента работим и по проект за развитието на Шести участък в Габрово, по серия от събития за популяризиране на практики на тема устойчивост в дизайна, както и по представянето на български профили в международната платформа Homo Faber.  

Ролята

Като част от нашия екип, ще участвате в целия процес по осъществяването на динамичната ни програма – от измислянето на идеята, през комуникацията, реализацията, до отчитането на резултатите. Ще имате важна роля в култивирането и поддържането на отношенията ни с външни сътрудници, подизпълнители, медии и потенциални бизнес партньори. 

В допълнение към текущата работа по проекти, ролята Ви ще включва участие в разработването на нови идеи за развитие на дейността, както и грижа за публичния образ на организацията чрез каналите за комуникация – социални медии, уеб сайтове и бюлетини.

Предложението

Предлагаме трудов договор на пълен работен ден и работа от офис или дистанционно. Като част от екипа ни, ще имате възможност да изградите отношения в съвременната културна и дизайн сцена – както в локален, така и в международен план.  

Какво търсим

Разрастването на дейността ни изисква вливане на нова креативна сила в екипа. Търсим човек с интерес към съвременната култура и дизайна и с желание за професионално развитие в областта на културния мениджмънт. Ценим качества като инициативност и находчивост, а видът на дейността ни изисква ангажираност. Важни са отличните организационни и комуникационни умения, както и желанието за работа в екип.

Ако смятате, че сте правилния човек за нас, ще се радваме да се запознаем.

Срок за кандидатстване:

20 юли 2022

Дата на започване на работа: 

1 септември 2022 г.

Необходими докумети

  • Мотивационно писмо до една страница
  • Автобиография
  • Препоръка от предишен работодател – при наличие

Кандидатствайте с имейл на hello@studiokomplekt.com – subject Work with Komplekt.

CLAYPAUSE ОТ РОМАН ШЕДИНА

Наскоро откритата изложба в галерията на Чешкия център в София “CLAYPAUSE” ни запознава с работата на Роман Шедина, един от най-ярките, разпознаваеми и активни съвременни дизайнери на страната. Подредени като тихи тотеми, неговите своеобразни аристични вази акцентират върху художествената неповторимост в пространството и препращат към древните делви като керамични форми. Те са придружени с текстове и фотографии, интерпретиращи ролята на вазата. Колекцията въвлича в сътрудничество известни художници, дизайнери, архитекти, теоретици и галеристи от цяла Европа.

Движещ се на ръба на дизайна и изкуството, Роман Шедина създава обекти-акценти в интериора. Те са уникални похвати за себеизразяване, които будят удивление и възхита. Обхватът на портфолиото му е широк като технологии, цветове и текстури. Със своя нетрадиционен подход и оригинални колекции, той премества границите на готовите продукти в света на изящните изкуства и концептуалния дизайн. Марката на Шедина Limited е неотменна част от галериите и бутиците за дизайн в Чехия и в колекциите на разнообразни музеи като Музея на декоративните изкуства в Прага. Шедина е многократно отличаван за иновативния си подход и номиниран за дизайнер на годината в рамките на Czech Grand Design (2013, 2016 и 2017).

Отговорът на въпроса защо Роман Шедина се занимава с вазата като основна тема се крие в посещението на място в галерията. Без да пропуска да похвали възхитителния професионализъм на директора на Чешкия център в София Дагмар Остранска, той добавя: “Тя искрено се възхищава и подпомага изкуството и дизайна. С екипа си от сътрудници и съвместно с Посолството на Чешката република в София успяха да подготвят за зрителите в България проект, върху който работя вече няколко години. Този проект се занимава с темата за вазата в много широк аспект. Изложбата ще бъде в галерията на Чешки център София почти цял месец, така че всички сте сърдечно поканени.” Може да я разгледате до 28.07.2022, а повече информация ще откриете тук.

Кое е най-любимо в работата ви като дизайнер на керамика?
Самият процес на творене. Най-хубавото при него е, че докосвате пряко пръстта, глината и порцелана и няма нищо друго между вас и материала.

Кои бяха най-големите препятствие в началото на кариерата ви?
Най-голямото препятствие са самите умения, които трябва търпеливо да овладеете и в началото да повтаряте по-често. Бихме могли да сравним този процес с този на спортния тренинг. Най-напред работите усилено върху себе си и чак след сравнително дълъг период от време достигате до някакви сериозни резултати. Аз имах щастието да ме приемат преди 25 години в най-старото художествено училище в Чехия, в което керамиката има традиция на повече от 140 години. Показаха ми тайната на това изкуство и ме научиха на основите на алхимията на керамиката.

Как избирате проектите си, особено когато не намесваме финансите?
Финансовата част на процеса не ме вълнува. Естествено има и проекти, които се правят по поръчка на клиента. Моето поле на дейност са технологиите и уменията. Опитвам се да използвам това и да премествам границите. Чрез комбинирането на опита, наблюдението и разсъждението винаги се стига до нещо, което в началото ти се е струвало безмислено. Ако имате усещане за работата, търпеливи сте и си вярвате, можете да постигнете дори чудеса.

Как избирате темите си на работа?
Правя до голяма степен това, което искам. Мисля, че няма лоша тема. Занимавам се с всичко в дълбочина в съответствие с „дзен“- философията. Имам на своя страна вече няколко колекционери и куратори, които ме подкрепят. Те очакват с интерес какво ново планувам или творя. Интересни са и моите нови изложби или презентации в нови пространства. Винаги се подготвям за тях като за нова презентация. Задължително трябва да ми бъде интересно. Опитвам се винаги да въведа нещо ново, дори и това да е само малък детайл, но в умното око на зрителя да изглежда като чудо. Добре е винаги да правиш нещо повече и да опитваш нови възможности.

Нещата стават така: когато реша да се занимавам с дадена тема и тя ми харесва, започвам да се подготвям, да правя скици и да записвам всякакви мисли през първите дни или седмици. След това оставям всичко да изкристализира в главата ми и работя върху започнатия проект. Междувременно става ясно какво е и какво не е важно. Например сега тепърва започваме да работим по проекта „LIFE of VASE“ („Животът на
вазата“) и сътрудничим с известната чешка архитектка Ева льо Пьотрек, която
проекткира и строи в Китай небостъргачи. И тя казва, че от това така да се каже „се получава резонанс“.

Как си почивате и презареждате?
Що се отнася до почивката, също съм повлиян главно от технологичните процеси в керамиката. Процесите на сушене или опушване ми позволяват да имам и време за себе си. Тялото и главата имат нужда от почивка, разбира се. Творческият процес и различните му решения ни дава най-много на нас хората на изкуството, дизайнерите и творците.

Какво ви предстои най-скоро?
Проектът „LIFE of VASE“ („Животът на вазата“), върху който работя вече повече от 3 години, съвсем не е към края си. След представянето му в София, ще бъде представен и в Бургас и Пловдив. Също така подготвяме към него и книга и документален филм. Следващата година ще имаме сътрудничество с чешките и европейски галерии.

Ще се радваме да споделите ваши препоръки за книга / филм / уебсайт:
Бих препоръчал книгата „ABCZ aneb H jako Havel“ („ABCZ или Х като Хавел“) – илюстрирана азбучна енциклопедия на Чехия с 257 речникови статии на чешки и английски език. Става въпрос за публикация за чешката култура, направена на базата на игрово интерактивно опознаване за младите и вечно младите. (Книгата спечели награда за „Най-красивата чешка книга за 2018 г.“ в категорията „Учебници“). Автор на книгата е писателката и дипломатка Дениса Шедива, която живее в момента в Брюксел. Що се отнася до керамиката и порцелана, е хубаво да се видят Bouke de Vries, Edmund de Waal, Felipe Pantone.

Благодаря за разговора и желая хубаво лято!

КАКВО ОЗНАЧАВА ДА СИ УСТОЙЧИВ?

Във втората спирка от проекта Устойчиви практики в дизайна и модата разбрахме, че най-устойчив е този продукт, който няма да бъде произведен. Бургас ни посрещна в своята нова библиотека с чудесна зала и веранда за дълги разговори след дискусията. Специални гости в това издание са Река Сентеши, програмен директор на Унгарската асоциация за мода и дизайн, и Моника Павловска, мениджър комуникации на полската марка за луксозни авторски бижута от рециклирани и екологични материали ORSKA. Ето и някои от акцентите от събитието:

Марката за висок клас бижута ORSKA е създадена през 2009 от Анна Орска с идеята да предлага уникални аксесоари с история. Екипът наброява около 40 човека. Специално внимание се отделя на ръчната изработка от занаятчиите в работилницата в Познан. Опазването на културното наследство и познанията при оформянето на метала от майсторите е част от философията на марката. Самата Анна Орска е пример за подражание и най-великолепният посланик на своите произведения. Вдъхновението й се захранва от десетките пътувания по цял свят и срещи със самобитни творци. Колекциите на ORSKA са малки, специални и обвързани с природата, претворявайки елементи от нея.

“Невъзможно е да сме на 100% устойчиви и перфектни. Но можем да положим усилия да бъдем осъзнати в избора и подхода си,” споделя тяхното мото Моника. Тя добавя, че устойчивостта минава и през грижата за екипа и през умния подход на производство, за да има възможно по-малко отпадъци. Сред по-впечатляващите им експерименти са сътрудничествата с екологични организации като тази, с която правят линия бижута от отпадъци, събрани от Балтийско море. Резултатът е изящна и впечатляваща колекция, съчетаваща синтетичен камък от боклук, съчетан с естествения и високо популярен в Полша кехлибар.

Друг подход е употребата на иновативни материали като “кожа” на растителна основа, от която се правят чанти. “Препятствията тук са свързани най-вече с наличността и консистентността на материала. Той зависи от реколтата на растенията и техния вид – например, листата на растението Слонско ухо са различни едно от друго. Това означава, че и материала няма да е еднакъв. По своя вид това са чанти-уникати.”

Според ORSKA устойчивостта се крие в множество детайли и дългосрочни посвещения: от грижата за малка общност от занаятчии и гарантирането на оцеляването на техните умения и честен труд, през помощ за смислени и ценни кампании за опазване на околната среда, до смелостта да се пробват нови материали. 

 

Унгарската асоциация за мода и дизайн е сравнително млада институция. Създадена е през 2018 г. като дъщерна структура на Унгарската туристическа агенция. От своето съществуване досега обаче успява да развие няколко силни програми за подпомагане на стартиращи в сферата модни и дизайнерски марки през менторство, запознаване с индустрията, ценообразуване и маркетингово позициониране, както и връзка с потребители в Унгария и в чужбина. След като над десет години Река Сентеши преподава мода на студенти, тя е поканена от агенцията да оглави образователните й програми. Река има богат опит и ценни прозрения от индустрията. “Не е непременно да продавате по цял свят, защото това изисква съвсем различен тип позициониране, ценообразуване и снабдяване,” посъветва тя. “Има изключително удовлетворение в това да бъдете разпознавани и харесвани на локално ниво. Важно е да  поставите конкретни цели и да имате ясна визия колко ви е необходимо, за да се развивате.”

Според нея промяната към по-голяма устойчивост ще дойде от две места – натиск на бавно, но сигурно нарастваща общност от осъзнати и изискващи подобно посвещение потребители, и въвеждането на строги политики от Европейския съюз и от местните правителства.

Ясно е, че модата е желание за себеизразяване. Но също така огромен бизнес, който поддържа крехък баланс. “Ако производството се изнесе предимно в Европа, ще се закрият работни места в Бангладеш, например, а това би предизвикало сериозна миграция за работа.” Това са процеси, които следват икономически и политически дерективи. Рециклирането на текстил е все още твърде скъп и сложен процес. Има много път пред нас и неясни решения. Това, което можем да направим, за да намалим негативния си отпечатък върху околната среда, е да се интересуваме, защото осъзнатите избори са тези, които остават устойчиви във времето. 

Фотограф: Георги Георгиев

Проектът Устойчиви практики в дизайна и модата е серия от дискусии и презентации в пет български града – Русе, Бургас, Габрово, Варна и Пловдив – по инициатива на Институт Лист – Унгарски културен институт в София. Студио Комплект е съорганизатор и партньор в проекта като куратори и водещи на дискусиите. Събитието запознава широката публика с разнообразни практики, които формулират важна промяна в индустрията към по-екологично производство и консумация. На фокус са иновативните и по-близки до природата модели за употреба на суровините. Всеки един от избраните български градове е домакин на дискусия по темата устойчивост с двама гост лектори от Европа, както и на пътуваща изложба с 24 примери за устойчиви модни и дизайнерски марки от страните на Вишеградската група.

Следващата спирка на проекта е в Габрово. Вижте повече информация тук.

ОТВОРЕНА ПОКАНА: АВТОРСКО ПРОИЗВЕДЕНИЕ ВЪРХУ ТЕНИСКА С ТЕМА ВРЕМЕ

МЕЛБА Инициативи за дизайн и онлайн модна платформа FASHION DAYS канят визуални творци – графични дизайнери, типографи, художници, илюстратори, фотографи – да създадат произведение на тема ВРЕМЕ и да създадат произведение, което да се отпечата върху тениска.

Предложенията за дизайн могат да бъдат всякакви – от илюстрации и рисунки, през графики и фотографии, до карикатури и текстове, като предават ясно авторската концепция на участника.

Награден фонд

Журито избира един победител, на когото се присъжда голямата награда от 3 500 лв.

Срок за участие

3 юли 2022

Предложенията се изпращат на hello@studiokomplekt.com със subject в мейла Open Call TIME.

За конкурса

Организатори: Инициативи за дизайн МЕЛБА и FASHION DAYS

Условия за участие

Всички предложения трябва да са дигитални и изпратени в .jpeg или .pdf формати в резолюция минимум 150 dpi за растерни файлове при размер А3 (420 мм на 297 мм) с вертикално разположение. Към файла трябва да бъде приложен текст с до 250 знака описание на идеята.

Всеки участник носи отговорност за оригиналността на творбата си. Предложенията за дизайн могат да се разработват индивидуално или от екип. Максимум до 2 предложения от човек или екип. Кореспонденцията с организаторите и цялата информация, предоставена от участниците, трябва да се води на български език.

Всеки желаещ да вземе участие в конкурса е поканен да зададе своите въпроси на hello@studiokomplekt.com до 15 юни. В subject на мейла посочете “Open Call TIME”.

За темата ВРЕМЕ

Всеки период от време носи своята история. Времето е нестабилна величина, зависима от различни процеси (климатични, политически, обществени). Времето ни убягва и по-често е трудно до го опишем. Времето обаче ни дава и перспектива напред и възможност да мечтаем, защото е и визия за всичко, което бихме могли да бъдем.

Срокове

Отваряне на конкурса / 7 юни 2022

Задаване на въпроси / до 15 юни 2022

Краен срок за подаване на проекти / до 3 юли 2022, 23:59 часа. До: hello@studiokomplekt.com.

Журиране / до 10 юли 2022

Обявяване на победителя / 11 юли 2022

Отпечатване върху тениски и представяне във Фестивала за дизайн в София МЕЛБА / ноември 2022

Жури

Комплект (създатели на МЕЛБА Инициативи за дизайн)

Fashion Days (онлайн платформа за мода)

Даниела Иванова (основател на българската марка за мода Garderob)

Васил Владимиров (куратор, основател на галерия КО-ОП и на фестивала за илюстрация и графика FIG)