Местна красота. Преглед на българския дизайн 2022.

Студио Комплект продължава своята линия от прегледи на актуалното състояние на българския дизайн. Превърналата се вече в традиционна годишна практика от първото издание на фестивала МЕЛБА насам изложба, събира някои от забележимите проявления на дисциплината през проекти в различните сфери на дизайна. За първи път нейн куратор е Марина Драгомирова, Studio Furthermore. Изложбата МЕСТНА КРАСОТА ще бъде открита на 3 ноември в галерия КО-ОП (бул. „Янко Сакъзов“ 17) от 19:00 ч. и ще може да бъде видяна в рамките на МЕЛБА 2022. С: Димитър Станков, Мария Жекова, Рая Стефанова, Николета Носовска, Люба Асадурова, Милен Радев, Нева Балникова, Яна Юнакова и Дани Йорданова Кураторски текст: Изложбата МЕСТНА КРАСОТА прави преглед на различни, автентични за България местности. Поканени сме да ги видим през очите на девет автори, които са създали произведения с регионални материали, ресурси и традиции специално за повода. Всеки от тях работи с различни текстури и уникален личен почерк – било то дълбокият звук на гайда, уловен във формата на бижу от Димитър Станков или вкусът, постигнат чрез стара родопска техника за съхранение на жито, която Мария Жекова пресъздава отново. Рая Стефанова изгражда две чешми по първообраз на типичните за България крайпътни чешми, като вместо бетон използва пчелен восък, а танцуващите кукери-супергерои на Николета Носовска вдъхват нов живот на керамичните чинии от детството. Люба Асадурова създава съвременна пътека-килим от овча вълна. Осветителните тела от Милен Радев са издялани от камък, открит от него в Родопите. Експерименталното повторно използване на автомобилни фарове от Нева Балникова е вдъхновено от местна компания за рециклиране на автомобилни компоненти. Яна Юнакова разплита старопланинска техника от стъклени мъниста, която интерпретира в нова керамична форма, а Дани Йорданова бутилира същността на региона в аромат, извлечен от природата. Във всяка от работите откриваме нещо познато, но погледнато и преосмислено през непозната перспектива. Марина Драгомирова Марина Драгомирова е родена в Пловдив. След като завършва бакалавър графичен, а след това – интериорен дизайн, е приета в Кралския колеж по изкуства в Лондон. Там се запознава с Иън Хаулет, заедно с когото през 2015  г.  сформират Студио Furthermore. * Изложбата се осъществява благодарение на НФК – Програма “Визуални изкуства”.

6 идеи за 6 Участък

Една от пилотните локации на проекта CINEMA – 6 Участък в Габрово – беше поставена като едно от предизвикателствата в седмото издание на Gabrovo Innovation Camp (19 – 21 октомври 2022). Събитието, организирано от Община Габрово в партньорство с JRC и Европейския комитет на регионите, протече под мотото Устойчиви градове (Resilient Cities) и събра на живо в залите на Дома на хумора и сатирата над 60 участници от Габрово, България и Европа. Благодарение на подкрепата и включването на представители на Европейския комитет на регионите и Генерална дирекция „Научни изследвания и иновации“ на Европейската комисия, лагерът съчета конференция с няколко лекции и панелни дискусии, последвани от два интензивни дни на работа в групи. Обменът на знания и сътрудничество послужи като гориво за изграждане на силни и мотивирани идеи у участниците. Маратонът на идеите беше структуриран в 4 тематични предизвикателства: Баухаус в повторното/съвместното проектиране на градовете, Базиран на мисия климатично неутрален преход, Младежко предприемачество за дигитално бъдеще и иновации и Приобщаване за изпълнение на Габрово S3.

Наследството на CINEMA намери свое адекватно и важно продължение в първата тема на предизвикателствата –  Bauhaus in re-/co-designing the cities. Различни заинтересовани специалисти бяха провокирани да мислят за Шести участък от гледна точка на бъдещото му развитие и как усилията за трансформирането му да продължат последователно и успешно.

Работната група се състоеше от около 15 души с различен професионален опит от Габрово, София, Холандия и Италия. Двама от активните лидери в групата бяха българските партньори в CINEMA – Милка Кехайова от Община Габрово и Адриана Андреева от Комплект. Те насочваха групата да мисли от гледна точка на местната общност, предприемаческия и творчески дух и сътрудничеството. Постигнатият резултат впечатли с детайлност и правдоподобие на концепцията за възстановяването на Шести участък и превръщането му в оживено градско място, привлекателно за малък и среден бизнес и артистични интервенции.

Групата се обедини около решението да подкрепи и продължи започнато като процес по време на проекта CINEMA в следните 6 стъпки:

  • дългосрочен ангажимент на местната власт
  • насърчаване на частно-публично сътрудничество чрез съществуващи или нови стимули (програми на ЕС, общински програми, международни открити покани и др.);
  • създаване на Център Шести участък, управляван от специално назначен мениджър на общността и подкрепян от експертен екип от общински служители (юрисконсулт, счетоводител, архитект и т.н.) и независими съветници (комуникация, визуална идентичност, създаване на съдържание);
  • подсигуряване на удобно място за Център Шести участък като отправна точка за информация и комуникация от първа ръка с местни жители, заинтересовани страни и посетители;
  • изграждане на силна и устойчива целогодишна програма (поп-ъп събития, работилници, пазари, фестивали, вечери на съседите и т.н.), регулирана от мнението на местното население;
  • осигуряване на комуникационна кампания с цел реклама на потенциала на Шести участък;
  • подобряване на градската среда (улично обзавеждане, добре обмислени артистични интервенции и др.) и пешеходните зони в квартала, без да се възпрепятстват услугите на съществуващите бизнеси и като се вземат предвид техните нужди и нуждите на гражданите;
  • конкретно споразумение между Министерство на културата, Националния институт за културно наследство и Община Габрово за възстановяване на порутените и разрушени частни къщи в Шести участък; последващото им предлагане на нови наематели (МСП);
  • междусекторно, транснационално и международно сътрудничество в по-голям мащаб с цел вдъхновяване и задействане на реципрочни дейности в други квартали и допълнително укрепване на позицията на Шести участък като поле за иновативни експерименти.

След представянето кметът на Габрово г-жа Таня Христова се ангажира да приеме идеята и да я предложи за реализация в бюджета и плановете на общината за следващата година. Ще следим с нетърпение това развитие.

Международен МЕЛБА дизайн симпозиум 2022

За пета поредна година Международният симпозиум с лекции от водещи в своята област дизайнери съставлява ядрото на фестивала за дизайн МЕЛБА!

В събота, на 5 ноември, от 11:00 ч. на живо в „Топлоцентрала“ или онлайн закупилите билети за лекциите, ще могат да научат от първа ръка актуалните тенденции в продуктовия, дигиталния и графичния дизайн, илюстрацията и визуалната комуникация.

Именитите дизайн специалисти, избрани за лектори тази година, са:

Матеуш Махалски (Полша)

Графичен дизайнер, автор на над 40 фамилии шрифтове, множество корпоративни и многопистови шрифтове и повече от 150 визуални идентичности на компании, институции и събития. Дизайнер на годината в Полските награди за графика (2019). Съавтор на TYPOTEKA.PL – полския типографски указател и координиратор на множество изложби и културни събития.

Повече за Матеуш Махалски четете тук.

Холи Перейра (Ирландия)

Умело жонглира между илюстрацията, анимацията и стенописа. Творбите ѝ са пъстри, смели и силно експресивни. Стенописите ѝ често се позовават на народното творчество и типографията, вплитайки конкретни истории чрез внимателен подбор на цветове и мотиви. Холи Перейра води гост-лекции в институции като Националната галерия на Ирландия и галерия „Хю Лейн“ в Дъблин. Участва в The Minaw Collective, изцяло женски колектив за улично изкуство, базиран в Ирландия.

Още за Холи Перейра вижте тук.

Адам Щех (Чехия)

Куратор, журналист и теоретик с дългогодишен опит в областта на дизайна, архитектурата и визуалните изкуства. Съосновател на творческия колектив OKOLO, заедно с който от 2009 г. насам наблюдава и изследва различните проявления на дизайна, като подготвя десетки публикации и изложби в Чехия и по света. Автор е на редица текстове за дизайн и архитектура, както и на книгата Modern Architecture and Interiors за Prestel (2020).

Повече за Адам Щех разгледайте тук.

DUMBAR/DEPT® (Холандия)

Дейността на една от най-награждаваните агенции за дизайн в международен план – от създаването си през 1977 г. от холандския графичен дизайнер Гърт Думбар до днес – ще бъде представена в рамките на симпозиума от Лиза Енебис, творчески директор и Уанвай Шум, графичен дизайнер от Studio Dumbar.

Подробно за Студио Думбар – тук.

GUNIA PROJECT (Украйна)

Творческото дуо GUNIA Project се сформира през 2017 г. от Наташа Каменска и Мария Гаврилюк с мисията да запазят украинските национални ценности, да модернизират украинското изкуство и да покажат на света красотата на Украйна, като акцентират върху местни занаяти като керамика, плетене на ракита, декоративни пана и бродерия. марката създава колекции от изключителни продукти за ежедневна употреба, вдъхновени от украинската култура и наследство. През последната година техни артикули са представяни на папа Франциск, императора на Япония, Бриджит Макрон и много други.

Повече за GUNIA разгледайте тук.


Ели Гутиерес (Испания)

Ели Гутиерес е космополитна дизайнерка от Валенсия. През 2016 г. основава собствено мултидисциплинарно дизайнерско студио с дейност в Париж и Валенсия, което се фокусира върху продуктов и интериорен дизайн, инсталации и създаване на концепции за брандове и компании като Missana, Black Tone by JMM, Cimenterie de La Tour, Chevalier Edition, Geelli, Mad Lab, NT Forest. Signorini Rubinetterie и др. Работата ѝ се откроява с идентичност с акцент върху функцията, материала и детайла.

Още за Ели Гутиерес разгледайте тук.

* Купете билет за събитието на живо тук: https://rebrand.ly/3wdbip2

** За да гледате симпозиума онлайн, купете билет тук: https://rebrand.ly/3wdbip2

Всички лекции са на английски, със симултанен превод на български език.

Други По-стари публикации