Устойчиви практики в дизайна с João Bruno Videira

Броени дни преди последното събитие от поредицата, посветена на устойчивите практики и ролята на дизайна в преосмислянето на наратива за екологичната криза, ви представяме нашите гост-лектори в две последователни интервюта.

Очакваме с нетърпение да ги видим и чуем техните разкази на живо на събитието в Пловдив, във вторник, 22 ноември, от 18:00 ч. в галерия „Капана“.

João Bruno Videira e самоук занаятчия и дизайнер на мебели от 2006-та година насам. Още същата година той създава своята марка água de prata, с която преосмисля употребата на традиционния за Португалия суров материал – вълна. Оттогава той е представлявал Португалия със свой дизайн на различни международни панаири като London Design Fair и Dutch Design Week.

Жоао, първоначално работите като телевизионен журналист. Разкажете ни за радикалната трансформация от журналистиката към създаването на ръчно изработени обекти.

ЖБ: На пръв поглед тези двата свята нямат никаква връзка помежду си, но според мен това не е точно така, защото в крайна сметка аз продължавам да разказвам истории. Просто смених средата. Това също е вид визуална комуникация, но вместо думи и изображения сега използвам цветове и форми.

Разкажете ни нещо повече за техниката си на работа и как ограничавате отпадъка във вашата ежедневна дейност.

ЖБ: Преди всичко работя с вълна, това е избраният от мен материал, а продуктите ми са 100% ръчна изработка. Използвам някои традиционни техники, които съм адаптирал, като например тъкачния стан – трансформирам рамките, които превръщам в тъкачен стан, като тъка директно в изделията. Има и други техники, като например скулптуриране, чрез добавяне, при което използвам ръчно изработени въжета от вълна, които създавам в зависимост от обекта, който
който правя.

Ограничаването на отпадъците присъства трайно в работата ми. Всъщност така започна всичко преди 16 години, когато създадох първия си обект, вдъхвайки нов живот на един стар стол. Ние сме общество от производители на боклук. Преди години все още нямаше култура, която да насърчава повторната употреба, трансформирането на стари предмети в нови и рециклирането.

Откакто започнах да работя в тази област, не съм спирал да насърчавам рециклирането, защото повечето обекти могат да бъдат трансформирани в нови или да имат различна функция и да издържат по-дълго на времето, вместо да се превърнат просто в отпадък. Не само че продължавам да трансформирам стари предмети винаги, когато това е възможно, но също така стриктно следвам политика за нулеви отпадъци в работата си. Всички отпадъци, които създавам, се използват повторно в моите обекти – вземете например камъните от вълна или скулптурите от дървета. Вътрешността им е запълнена с вълнени остатъчни материали. Освен това използвам повторно например стари гуми, като ги превръщам в скулптури от вълна.

Каква е вашата дефиниция за устойчив/кръгов дизайн и мода?

ЖБ: Устойчивостта е съвкупност от добри практики, които допринасят за намаляване на нашия въглероден отпечатък и насърчават нов модел на мислене и поведение. Модел, който включва конкретни мерки във всички етапи на производството – от намирането на подходящи доставчици, до производството и опаковането. Всички тези стъпки се правят в посока опазване на околната среда.

Какво най-много харесвате в работата си като текстилен скулптор?

ЖБ: Най-много ми допада това, че имам свободата да творя със собствените си ръце, което е вид магия. Истинско удоволствие, което е трудно да се опише.

Вашите продукти са естетични, функционални и минималистични. Кои са основните ценности, ядрото, концепциите или стиловете, които представят вашата работа и вас като личност?

ЖБ: Гордея се, че съм открил своя собствен език. Обикновено не съм склонен да следвам тенденциите, просто се опитвам да чуя вътрешния си глас, да бъда свързан със собствената си същност. Надявам се, че това се отразява на работата ми. Преди всичко вярвам, че автентичността и оригиналността са ключовите думи, които определят мен и моята дейност.

Ако в Томар ви дойдат гости, които се интересуват от етичен дизайн и мода, кои места бихте им показали? Кои са „задължителните“ локации, които трябва да посетят (ателиета, магазини, арт пространства, галерии и т.н.)?

ЖБ: Имам късмета да работя в стара фабрика, превърната в пространство за изкуство, където различни занаятчии и артисти творят и си сътрудничат. Така че първо бих им показал сградата, в която работя, където ще могат да видят и други занаяти като например грънчарство, кошничарство и железарство.
Извън това, Томар определено има какво да предложи, въпреки че е доста малък град, но все пак е един от най-древните и важни по отношение на португалската история. Рицарите тамплиери избират Томар за свое седалище през XII в., така че тамплиерите замък и манастирът на Христос на хълма, който е част от световното наследство на ЮНЕСКО, трябва да се видят, това всъщност е урок по история на изкуството, който можем да слушаме на живо. Имаме също Музей на съвременното изкуство и още един изключителен музей, посветен изцяло на колекция от футболни мачове от цял свят.
Друго нещо, което не можем да пропуснем в Томар и което се случва веднъж на всеки четири години, е фестивалът на подносите. Истинско зрелище е шествието в чест на реколтата и плодородието, по време на което всяка жена носи поднос на главата си.

Устойчиви практики в дизайна с Paulo Sellmayer от Vicara Studio

Броени дни преди последното събитие от поредицата, посветена на устойчивите практики и ролята на дизайна в преосмислянето на наратива за екологичната криза, ви представяме нашите гост-лектори в две последователни интервюта.

Очакваме с нетърпение да ги видим и чуем техните разкази на живо на събитието в Пловдив, във вторник, 22 ноември, от 18:00 ч. в галерия „Капана“.

Paulo Sellmayer е продуктов дизайнер и творчески директор на студио Vicara, базиран в Калдаш да Райна (Португалия). Той има богат опит в ръководеното на процесите на създаване и развиване на марки, колекции и продуктов дизайн. Фокус на неговата дейност е работата с материалите и производствените процеси, свързани с културната история и нейния наратив. Той възприема дизайна като двигател за социално-икономически и културен прогрес.

Паралелно с образованието си по промишлен (2010 г.) и продуктов дизайн (2020 г.), и двете към Висшето училище за изкуства и дизайн в Калдаш да Райна (Португалия), основава брандовете VICARA и Tasco tableware. От 2010 г. насам продукти на Paulo Sellmayer са показвани в изложби в Сао Пауло, Лондон, Милано, Роуд Айлънд, Париж, Мадрид и Лисабон.

Като творчески директор на студио VICARA той работи с клиенти като MAAT – Музеят за изкуство, архитектура и технологии в Лисабон и утвърдени португалски брандове, сред които Sumol + Compal, Sovina и Amorim Cork Flooring.

Поредицата ни от събития, посветени на устойчивите практики в дизайна, се основава на идеята за местни реалности, устойчивост и предимство на качеството пред количеството. Бихте ли ни разказали повече за личната си връзка с тази тема, както и за гледната си точка и мотивацията да участвате в поредицата?

ПС: За мен устойчивостта е равнозначна на това да можем да създаваме проекти в местен контекст, където социалното и икономическото въздействие допринасят за просперитета на общността. Местни дизайнери, местни производители и местни материали. Обектите, с които работим, отговарят на тези критерии, ако са произведени в радиус до 50 км, проектирани са предимно от млади дизайнери, завършващи Висшето училище за изкуства и дизайн в Калдаш да Райна и когато сами по себе си са толкова уникални, че успяваме да продаваме повече качество за сметка на по-малко количество.
С нетърпение очаквам да разкажа в рамките на събитието, организирано от Studio Komplekt, какъв е опитът ни дотук, не само като дизайн бранд, но и като творческа агенция, работеща с местни институции и компании.

Бихте ли ни разказали повече за палитрата от проекти, по които работи VICARA като творческа/културна агенция – как подхождате към един нов проект и има ли такъв, който ви доставя истинско удоволствие?

ПС: Обхватът на дейността ни се простира от проектиране на продукти, чаши за компании за производство на бира и вино или сувенири за музейните магазини, до консултации и менажиране на проекти за големи компании и местни общини. Подходът ни започва с проучване и запознаване с проекта още преди той да започне. Това е много важна стъпка, тъй като обикновено работим като външни посредници. Обичаме да има наративен елемент във всичко, което правим, което означава, че винаги проучваме обстойно процесите, обстановката и всичко останало, което е част от проекта, за да предложим реалистична и въздействаща перспектива. Създаването на продукти, които са трайни и на проекти, които устояват на тежестта на времето, допринася значително за една устойчива практика. А това само може да ни радва.

Какво представлява менажирането на културна агенция в Португалия? Какви са специфичните предизвикателства или респективно предимства?

ПС: Нашето студио се намира в Калдаш да Райна, малък португалски град, където аз и повечето членове на екипа сме завършили Висшето училище за изкуства и дизайн. Родом обаче сме от други градове, което ни дава една различна перспектива, а тя е много важна за широкия поглед към света около нас. Освен това в Калдаш да Райна всичко е регионално и на пешеходно разстояние – пазарът за плодове, ателиетата и работилниците на другите колеги, както и великолепният градски парк. В нашия град критичната маса от дизайнери и занаятчии е доста силна и сплотена, с голям опит в областта на керамиката и стъклото, но също и в тъкачеството и кошничарството. Въпреки че пазарът в Португалия е малък, интересът на хората към дизайна също не е висок, а обхватът на дейността ни е много специфичен и няма много други, които да правят това, което правим ние. Основното предизвикателство засега е именно как да достигнем до международната аудитория.

Какъв съвет бихте дали на младо дизайнерско студио, което започва да работи в общност и иска да усъвършенства занаята си?

ПС: Да бъдеш привързан към дадена общност означава да дадеш възможност на нейните представители, независимо дали те са дизайнери, занаятчии или културни и местни политически институции. Да познаваш занаята означава да бъдеш занаятчия. Това са стълбовете за едно ново дизайнерско студио. Да се свързват социално и да имат значителни технически умения, за да развият съответното поле на работа.

Поредицата ни насърчава производствените процеси в областта на дизайна, които хармонично съчетават традиционното занаятчийство със съвременното. Какво е мнението ви за бъдещето на дизайна?


ПС: Смятам, че дизайнът на предмети, мебели и декорации в Европа измества посоката си от масовото индустриално производство към по-специфична перспектива, насочена към местните занаяти. Бъдещето е сега. Като планета ние нямаме никакво време да отлагаме повече тази трансформация. Затова наблюдаваме много промени във веригите за доставки, производствените методи и наратива на много брандове. Да се надяваме, че това е достатъчно.

Пето издание на фестивала МЕЛБА

Броени дни остават до петото издание на фестивала за дизайн в София МЕЛБА. Между 3 и 13 ноември посрещаме изтъкнати представители на дизайн сцената от Европа в еднодневен симпозиум с лекции, поставяме на фокус постиженията на българския дизайн от последната година и въвличаме публиката в изложби, дискусии и класове. Разгледайте всички подробности около програмата и участниците на фестивалния ни сайт и непременно добавете в календара си посещение на:
Oткриването на изложбата МЕСТНА КРАСОТА. Преглед на българския дизайн 2022 на 3 ноември от 19:00 ч. в КО-ОП (бул. „Янко Сакъзов“ 17). Изложбата  събира на едно място добрите идеи на девет български автори от изминалата година в различни сфери на дизайна. За първи път куратор на годишната изложба е Марина Драгомирова, Studio Furthermore. Вход свободен. Изложбата ще може да бъде разгледана до 13 ноември.
Фокус на фестивала и тази година е Международният симпозиум с изключителни в своята област специалисти, представящ микс от различни дизайн сфери в един ден. Прочетете повече за тазгодишните лектори на нашия уебсайт. Симпозиумът е на 5 ноември в зала 1 на „Топлоцентрала“. Билети за симпозиума можете да закупите тук.
Тази година МЕЛБА предлага и разнообразен микс от ЕКСТРИ: ВРЕМЕ: поп-ъп изложба MELBA x Fashion Days, която представя илюстрациите на 18 артисти, класирани от общо 204 участници в рамките на конкурса за авторско произведение върху тениска с тема ВРЕМЕ, проведен през лятото на 2022 г. В рамките на изложбата ще покажем и тениските с илюстрация от графичната дизайнерка Михаела Ангелова, избрана сред всички 204 визуални предложения като победителка в конкурса. На място посетителите ще имат възможност да закупят тениска с авторското произведение на Михаела. Изложбата ще бъде открита в петък, 4 ноември в галерия Порт А (ул. “Триадица” 5) и ще може да бъде разгледана до 13 ноември всеки ден между 15:00 и 19:00 ч.
За първа година включваме в програмата си изложбата „Дипломен проект“, целяща да презентира дипломните работи на студенти в различни сфери – от скулптура, през илюстрация, до сценография и мода. За първото издание на поредицата погледът се спира на обещаващия млад талант Спас Йорданов, завършил през тази година програма “Керамика и порцелан” към Департамента по визуални изкуства на НБУ. В рамките на изложбата Спас ще представи дипломния си проект. Скулптурната колекция е озаглавена „Керамичните повелители на четирите елемента“ и може да бъде видяна в галерия „Уни Кредит Студио“ (площад „Света Неделя“ 7) от понеделник до петък между 08:00 и 18:00 ч. Откриване във вторник, 8 ноември, от 18:00 ч.
A$AP SANS е интро клас за типографи, воден от полския графичен дизайнер Матеуш Махалски. В 4-часовия уъркшоп той ще представи основните принципи на работа с геометричен безсерифен шрифт – неговата анатомия, правилата за работа с кривите на Безие и личните му дизайнерски решения за подобряване на процеса. Класът ще се проведе в петък, 4 ноември от 14:00 до 18:00 ч. в Полския институт в София (ул. „Веслец“ 12 ). Подробности и билети: тук.
Образователният клас на тема Включващ дизайн: отвъд правенето на продуктите красиви с водещ Ивелина Гаджева, специалист по включващ дизайн от независимата образователна платформа Know-How-Show-How, е подходящ за родуктови и интериорни дизайнери, архитекти, инженери, специалисти, занимаващи се с иновации или такива, работещи в сферата на дизайн мисленето. Участниците ще разберат какво предизвиква изключване в процесите на дизайн и ще изследват своите лични творчески подходи. Класът ще се проведе в петък, 11.11. и събота, 12.11. в Jamba – хъб на възможностите (ул. “Бунтовник” 50, София). Всички подробности и билети: тук.
МОЖЕ ЛИ ДА Е МАЛКО ПО-РАЗЧУПЕНО? е дискусия от Know-How Show-How за общуването между различните групи, обвързани в цялостното развитие на творческия продукт, в която ще чуете различни перспективи от гости и участници и ще обмените опит в търсене на отговор на въпроса: какво означава етика на комуникацията в практиката на графичния дизайнер? Очакваме ви в четвъртък, 10 ноември, от 18:30 до 20:30 ч. в залата на Чешкия център (ул. „Г. С. Раковски“ 100).
СПОДЕЛИ ПРОЕКТА СИ. Ревюта на проекти или портфолио в сферата на графичния дизайн. Екипът на Know-How-Show-How в лицето на Филип Бояджиев и Дима Стефанова предоставя възможността за обсъждане на проекти или портфолио в приятелска среда и с фокус върху вашата работа. На 3 ноември в пространството на галерия Avrtikl от 15:00 до 19:00 часа ще имате възможност да получите този външен поглед или подкрепа, от която вашия проект се нуждае. Подробности и цени – тук.
Изложбата с керамични обекти „Разказът“ представя избрани творби на студенти от Ателието по керамика и порцелан на Висшето училище за приложно изкуство в Прага. Изложбата е част от партньорското ни съдържание и се открива на 9 ноември, сряда от 18:00 ч. в галерията на Чешкия център (ул. „Г. С. Раковски“ 100).
Елемент от партньорското ни съдържание е също изложбата SMART HUNGARY: иновации в индустриалния дизайн през 24 примера, която представя интелектуалния потенциал и възможностите за иновации в Унгария през нови и подходящи за експорт продукти, групирани в седем теми, които съставляват ежедневието. Изложбата може да бъде видяна от 3 до 13 ноември в София Тех Парк (Инкубатор, София Тех Парк бул. „Цариградско шосе“ 111) от 9:00 до 18:00 ч.
Нямаме търпение да споделим с вас това, над което работим през последните месеци! С голяма благодарност към всички наши партньори: