Нашата 2022: поглед към изминалата година

В последните дни на 2022-ра обръщаме поглед назад към ключовите събития и проекти, които успяхме да осъществим в сътрудничество с нашите дългогодишни съмишленици, както и с нови партньори от творческия сектор, бизнеса, неправителствения сектор, дипломатическия корпус и публичните институции. Припомнете си заедно с нас кои бяха фокусните точки, през които съпреживяхме дизайна в различните му форми.

На прага сме да изпратим една календарна година, в която съумяхме да продължим дейността си независимо от предизвикателствата. За малка независима организация като нашата изграждането на дългосрочни дейности в културния сектор изисква постоянство, гъвкавост, отвореност и безкомпромисна грижа към детайлите. Но най-вече упование в сътрудничествата, доверието и сплотеността с общността. Признателни сме на всички, които срещнахме и с които работихме. Тази взаимност ни даде възможност за надграждане на разновидните инициативи за дизайн МЕЛБА и за включване в нови смислени проекти.

Ето какво се случи по пътя ни през 2022-ра.

НА ГОСТИ В ПРАГА

Една от значимите стъпки през 2022-ра бе първото пътуване на годишната групова изложба ПРЕГЛЕД НА БЪЛГАРСКИЯ ДИЗАЙН. През март месец нейното четвърто издание Стойността на дизайна – преглед на българския дизайн 2021 гостува в галерията на Българския културен институт в Прага, където показахме работите на 11 български дизайнери и студиа. С това събитие се приближихме по-близо до една от смелите цели на фестивала за дизайн МЕЛБА – да свързва българската с международната дизайн сцена.

УСТОЙЧИВИ ПРАКТИКИ В ДИЗАЙНА И МОДАТА

Друг акцент в програмата ни за изминалата година беше поредицата от събития, посветени на разнообразни практики в дизайна и модата, които формулират важна промяна в индустрията към по-екологично производство и консумация. В серия от пет дискусии и презентации в пет български града – Русе (28 май), Бургас (7 юни), Габрово (25 юни), Варна (24 септември) и Пловдив (22 ноември), заедно с лектори-професионалисти в темата от различни европейски държави поставихме на фокус отговорното отношение и екологичните практики, които са все по-настоятелно необходими в настоящия контекст на сериозни климатични промени. 

Избраните градове бяха домакини на представяния и дискусии, както и на пътуваща изложба с 24 примерa за устойчиви модни и дизайнерски марки от страните на Вишеградската група. Събитията се случиха по инициатива на Институт Лист – Унгарски културен институт в София, а ние имахме удоволствието да бъдем куратори и водещи на програмата.

10 ДНИ КУЛТУРА В ШЕСТИ УЧАСТЪК и КРАЙ НА INTERREG CINEMA

Един от най-важните и формиращи опита ни като организация в контекста на творческия и културен сектор на Европа бе проекта Interreg CINEMA, в който заедно с Община Габрово тествахме подходи и инструменти за обживяване и положителна трансформация на Шести участък в Габрово. След две години и половина активна работа, краят на 2022г. маркира и затварянето (поне документално) на CINEMA. Сред по-важните му фази бе реализирането на десет наситени с културни намеси дни в най-стария квартал на Габрово през юни месец 2022 г. Програмата бе динамична и разнообразна: потопихме се в документалния театър на Vox Populi с автентични истории от жителите на Шести участък, експериментирахме с отпадъчни материали за създаването на нова идентичност на мястото, проведохме занимания с деца, дискусии за устойчиви практики в дизайна, изложби със социални плакати, литературни обиколки. Така успяхме да въвлечем местни и международни институции иултурни оператори, инициирахме творческа промяна, събудихме интереса и привлякохме внимание към потенциала на централния габровски квартал. Вярваме, че по този начин успяхме да акцентираме върху силата на творческия сектор да захранва с идеи и поводи за благотворна промяна и  да разкрием потенциала на квартала да привлича посетители и да бъде средище на разнообразни активности и междусекторни сътрудничества.

ДИЗАЙН СЕМИНАР ЗА РУСЕ

Фондация Колективът ни покани да водим работилница за събиране на идеи за дълготрайното развитие на дунавската крайбрежна линия и нейното по-удачно свързване с централната градска тъкан през въвличането на гражданите и дейното им участие в тези важни процеси. Полудневният дизайн маратон събра 30 ученици, студенти и активни представители на общността от България и Румъния. Организирано от Бюрата на Европейския парламент в София и Букурещ, събитието имаше за цел да покаже и подбуди начини за гражданско участие по актуалната тема за „Нов европейски Баухаус“. Това бе ценен опит за нас, а предложените шест концепции като резултат от семинара ни заредиха с вяра в потенциала и успеваемостта на публично-частното партньорство като необходимия начин за положителни промени за средата, която обитаваме.

МЕЛБА УЕБСАЙТ и АРХИВ

Пет години след лансирането на динамичния архив за съвременен български дизайн melba.bg беше крайно време за обновяване на визуалната идентичност на платформата. NEXT-DC, автори на всичко МЕЛБА до този момент, логично се заеха с тази задача още в края на 2021 г., за да видим финализирана и работеща неповторима цветна MELBA страница през лятото на настоящата година. Участниците в архива като съществуващи и нови профили също бяха обновени и сме горди, че успяхме да добавим още 30 имена. Разрастването продължава.

МЕЛБА СРЕЩИ

И през тази година продължихме да осъществяваме вече утвърдилите се като любим формат на много от вас МЕЛБА СРЕЩИ, представящи български дизайнери от различни сфери и техните силни идеи. Тази година ви запознахме с илюстратори, графични дизайнери, типографи, графити артисти, продуктови дизайнери и социални активисти. Вярваме, че миксът от техните истории и креативността като притегателна сила успяха да вдъхновят публиката, че всеки от нас носи потенциала с делата си да променя и развива средата към по-добро.

МЕЛБА УЧИЛИЩЕ

През 2022-а съумяхме да вдъхнем живот на още една МЕЛБА инициатива – образователните класове под шапката МЕЛБА УЧИЛИЩЕ, които целят да насърчат професионалното развитие и творческото мислене чрез придобиване на нови знания и конкретни умения. Водени от професионалисти и насочени към дизайнери и визуални творци, класовете създават устойчиви знания и умели подходи у студенти, млади или утвърдени професионалисти и визуални творци с уклон към придобиването на нови квалификации. Поканените водещи през 2022 бяха български и международни разпознаваеми имена в своята област, с доказан опит и допринасящи не само за развитието на дисциплината си, но и за развитието на обществото като цяло. Темите ситопечат (с водещ Надежда Георгиева, основател на Sito Studio), стари мебели и 3D принтиране (с водещ Делчо Делчев, създател на Smart Fab Lab), (без)личният поглед в графичния дизайн (с водещи Дима Стефанова и Филип Бояджиев от независимата образователна платформа Know-How/Show-How) и включващ дизайн (с водещ Ивелина Гаджева от независимата образователна платформа Know-How-Show-How) обогатиха присъстващите и им дадоха нови хоризонти за професионална изява. Вече подготвяме изданията за следващата година.

ПЕТО  ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА ЗА ДИЗАЙН МЕЛБА

Петото поредно издание на фестивала МЕЛБА предложи десет дни, изпълнени със стойностно и увлекателно съдържание на различни локации в София. Събитието срещна българската публика с интересни чуждестранни лектори, направи преглед на най-интересното и значимото от българския дизайн през изтеклата година, проведе класове и дискусии за професионалисти и предложи шест изложби на различни теми. 

Тази година имахме възможността да чуем историите на седем великолепни европейски лектори, които увлекателно разказаха за своите творчески виждания и професионални пътища пред над 200 души в „Топлоцентрала“ и още много, които се включиха и онлайн.

Традиционният акцент в програмата, поредицата Преглед на българския дизайн, тази година имаше свой външен куратор. Марина Драгомирова, студио Furthermore, разви концепцията за Места красота през специално направените за изложбата интерпретации под формата на бижута, ухания, накити, осветление, текстил, керамика, храна, чешми и рециклирани автомобилни фарове.

За първи път организирахме национален конкурс за авторска илюстрация за тениска с тема ВРЕМЕ в сътрудничество с нашите дългогодишни партньори Fashion Days. Интересът бе огромен, а резултатите – изненадващи. От тях избраният печеливш получи шанс да репликира произведението си върху тениски за продажба по време на фестивала, а други 18 подгласници да видят идеите си в голям формат.

Предложихме пет изложби, специално подредени за фестивала на различни локации: „Местна красота. Преглед на българския дизайн 2022. (с куратор Марина Драгомирова), „ВРЕМЕ: поп-ъп изложба МЕЛБА х Fashion Days“, нова поредица годишни изложби „Дипломен проект“, която започна с изложба на Спас Йорданов (керамика), „Разказът на Ателието по керамика и порцелан на Висшето училище за приложно изкуство в Прага“ и „Smart Hungary. Иновации в индустриалния дизайн през 24 примера“. Осъществихме по два ползотворни дизайн класа и две дискусии, насочени към професионалисти. Заредени с множество впечатления гледаме напред към следващото издание на фестивала, което ще се проведе между 2-ри и 12-ти ноември 2023.

БЛАГОДАРИМ ВИ.

Всичко това нямаше да е възможно без дизайнерите и творците, с които работим, без публиката с интерес към темите дизайн и визуална култура, без нашите партньори и съмишленици. През 2022 г. бяхме финансово подкрепени от Национален фонд „Култура“ и „Едногодишен грант“. Благодарим ви, че сте с нас по пътя. С голяма доза оптимизъм за всички мигове, които ни предстои да споделим с вас и през идната година, ви желаем здраве, заряд, вдъхновение, пълноценна и съдържателна 2023.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ! ?

 

CINEMA 2.5

През последните две години и половина имахме чудесния шанс да работим по европейския проект CINEMA (Interreg Danube Transnational Program). Огромното предизвикателство да генерираме идеи за благотворна трансформация на централен район в Габрово през въвличането на креативните индустрии бе съпроводено от надграждане на знания, дългосрочни партньорства и мрежи от контакти и тестване на възможностите на публично-частното партньорство. В самия край на проекта правим кратък обзор на успешните истории/подходи/резултати и какво завещаваме на Шести участък, Габрово за близкото бъдеще.

РАБОТЕЩА МРЕЖА ОТ ПАРТНЬОРСТВА

Проектът СИНЕМА събра над 50 участници от 22 партньорски организации от 8 държави с различен професионален профил – общини, предприятия, структури за подкрепа на бизнеса, творци и академични среди. Заедно преживяхме много – от появата на Ковид-19 с дистанционните работни срещи и събития онлайн, до интензивните семинари, споделянето на опит и знания на живо в Любляна (Словения), Кошице (Словакия), Тимишоара и Решица (Румъния). Със сигурност ще поддържаме връзка в бъдеще и ще търсим по-нататъшни проекти за финансиране заедно. В национален контекст заздравихме ползотворните и чудесно работещи отношения с Община Габрово, доказвайки, че публично-частният подход при подобни големи инициативи е пътят напред за успешни намеси и устойчиви процеси на развитие на градската среда. 

КОНЦЕПЦИИ И ИНСТРУМЕНТИ

Предизвикателството да се намерят и тестват удачни решения за съживяването на изоставени места в централни градски части с помощта на творческите индустрии разви пакет от 20 инструменти, политики, видеоклипове, насоки и пътни карти и т.н., както и нови контакти в общини и правителствени организации, които допринасят резултатите от проекта да са устойчиви и пренесени във времето. Проектът завърши и със специална публикация-брошура, която може да откриете ТУК или в офиса на Комплект като печатно издание.

РАЗВИТИЕ ЗА ШЕСТИ УЧАСТЪК  

В сътрудничество с екипа на Община Габрово стартирахме серия от процеси за пробуждането на потенциала на квартала. След подробно проучване на места, бизнеси, заинтересовани участници, провеждане на семинар за идеи и въвличане на различни сътрудници, заедно изведохме успешно и тествахме инструменти (ваучер за наем на локации и културна програма), които привлякоха внимание върху Шести участък и доведоха три нови бизнеса. Работата ни бе многократно представяна пред институции и организации с локално и международно влияние. Предизвикателството за бъдещото развитие на Шести участък бе поставено като една от петте задачи в габровския Innovation Camp, а развитата екипна идея бе възприета от кмета на Габрово като реалистична и възможна за приложение в политиката на общината в следващите шест години. 

Благодарим на нашите партньори, всички заинтересовани съмишленици и колеги за участието, подкрепата, интереса и приноса през последните години.