Марта Серда, която търси вдъхновение в миналото

Графичната дизайнерка, илюстраторка и авторка на шрифтове Марта Серда търси златната среда между илюстрациите и типографията, миналото и посоките, в които се развиват днес дизайн дисциплините.

Родена в Барселона, след като завършва Академията за дизайн и инженерство Elisava (Барселона) и след няколко години натрупан опит в различни рекламни агенции между Испания и Германия, Марта Серда основава собствено дизайн студио през 2008 г. Оттогава до днес се посвещава на множество международни поръчки, като графичен дизайнер, илюстратор, арт директор и типограф. Смелите и колоритни илюстрации са може би първото, което приковава вниманието в нейната работа. Сред клиентите ѝ са брандове и организации като: The Guardian, Vanity Fair, Esquire, Die Zeit, Penguin Books, Coca Cola, Nike, Converse, Spotify, Netflix, Apple, Volkswagen, Vogue, The New York Times и много други. В България тя ще гостува за първи път в рамките на 21-то издание на поредицата за дизайн МЕЛБА СРЕЩИ. Разговаряме с нея седмица преди да пристигне в София.

МЕЛБА СРЕЩИ #21 / Сцена Дерида / 29.06. / 19.00 ч.

Кой или какво оказва най-силно влияние върху работата Ви по отношение на стила, избора на цветове, любовта към илюстрацията и типографията?

Факторите са много и непрекъснато се променят. Вероятно има и такива, за които не си давам сметка. Но най-силно влияние ми оказва всичко, свързано с историята на буквите, графичния дизайн и изкуството. Винаги съм готова да се обърна към миналото за вдъхновение и ще говоря подробно именно за това на МЕЛБА СРЕЩИ #21.

Проектите Ви често говорят визуален език, богат на калиграфски елементи, смели форми и ярки цветове. Разкажете ни повече за творческия процес, в който вдъхвате живот на тези произведения – има ли конкретни инструменти, които предпочитате да използвате? Как успявате да запазите стила си толкова автентичен и запомнящ се, без да се повтаряте?

Amnesty International. Freedom of Expression. 2016

Не бих казала, че имам собствен стил, но работата ми обикновено включва много силна визуална част. Принципно започвам даден проект, като се съсредоточавам върху концепцията, търся референции и идеи. Никога не скицирам, за мен скицирането е като усмирителна риза. Харесва ми да имам концептуална площадка, където да работя и да се изгубя в нея. От гледна точка на времето и ефективността това може би не е най-добрият подход, но за мен това е най-добрият начин за работа. Що се отнася до инструментите – не обичам да се придържам към един инструмент, харесва ми да изследвам възможностите и различните софтуери, за да разбера кой работи най-добре за мен.

Type to Image. 2022

Имате впечатляващо портфолио, което включва уважавани клиенти от цял свят. Как успявате да балансирате между свободата на изразяване и изискваните ограничения?

Обичам творческите ограничения, те са по-голямото предизвикателство и в това се състои същността на графичния дизайн – в решаването на проблеми. Но вероятно най-добрите ми работи, или поне по-популярните, идват от пълната творческа свобода. Парадоксално, но те са били и най-трудни. Определено съм най-лошият си клиент, способността ми да се самокритикувам е огромна, понякога толкова голяма, че може да има парализиращ ефект.

В кое умение искате да се усъвършенствате?

В абсолютно всичко. Искам да стана по-добра и по-бърза в избистрянето на идеи, искам да стана по-добър аниматор, да работя още по-точно с компютърно генерирани изображения, да боравя по-умело с изкуствен интелект, да бъда още по-добър лектор, да бъда все по-добра в калиграфията и в илюстрацията. Постоянно имаме възможност да се усъвършенстваме в това, което правим, и именно това е вълнуващото в живота.

Barcelona Poesia Festival. 2020

Как преодолявате творческия застой и откъде се зареждате с нови идеи?

Не мога да кажа, че съм открила правилната формула. Но знам, че когато съм стресирана с неща, които не са свързани с работата ми, блокирам. Затова съм склонна да прилагам цялостен подход. Ако не решавам проблемите си извън работата, те ме преследват, когато работя. Казано иначе – опитвам се да приема, че понякога творческата енергия е висока, а друг път е ниска, и това също е част от живота – аз не съм машина и не искам да се превръщам в такава.

Какви умения и знания трябва да притежава следващото поколение дизайнери, за да се справи с настоящите предизвикателства – изкуствен интелект, екологична криза, обществени сътресения и т.н.?

Това е добър въпрос, на който честно казано не съм сигурна, че мога да дам отговор. Предполагам, че те ще трябва да бъдат флуидни и гъвкави, но и да останат съвестни в творческия процес.

Има ли нещо конкретно, което искате да откриете или да опитате в България?

Посещението ми ще бъде много кратко, но нямам търпение да опитам храната ви, особено баницата и таратора. Надявам се, че в близко бъдеще ще мога да планирам по-дълъг престой в България и да посетя места като Рилския манастир и/или Пловдив.

Какво Ви харесва най-много в това да сте дизайнер?

Безусловно обичам всички елементи на професията си. Обичам избистрянето на идеята и процеса на проектиране, обичам да се губя и да намирам идеите, с които искам да работя. И обожавам, когато открия красив шрифт или произведение на дизайна и/или изкуството и нямам нищо против то да е на 5000 години или да е създадено в бъдещето от изкуствен интелект.


МЕЛБА СРЕЩИ 21 ще се проведе на 29 юни в 19:00 ч. в независимото пространство за съвременно изкуство и култура Сцена Дерида (ул. „Цар Самуил“ 32). Входът за събитието е свободен благодарение на дългогодишните ни партньори от Fashion Days. Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“. За повече новини — следете събитието във Facebook тук.

МЕЛБА СРЕЩИ 21: специално издание с Марта Серда

В последните дни на юни се зареждаме с допълнителна доза вдъхновение за лятото с едно от бележитите имена на европейската дизайн сцена – Марта Серда. Графичната дизайнерка, авторка на шрифтове и арт директорка гостува на 21-то издание от поредицата МЕЛБА СРЕЩИ, за да разкаже пред българската публика за естетиката на разнообразните си проекти, за подхода „проба-грешка“, съществена част от творческия процес и за свързващата сила между различните дисциплини в дизайна.

Визия: Ⓒ Studio Punkt

През годините Марта Серда (Барселона, 1980) получава международно признание в различни форуми за дизайн по света като Type Director’s Club и Art Director’s Club, където е отличена с наградата ADC Young Gun. Сред клиентите ѝ са брандове и организации като: The Guardian, Vanity Fair, Esquire, Die Zeit, Elle, Cosmopolitan, Penguin Books, Coca Cola, Nike, Converse, Spotify, Netflix, Apple, Volkswagen, Toyota, Victoria’s Secret, Panasonic, Deutsche Bank, Vogue, The New York Times и много други.

Марта Серда основава собствено дизайн студио през 2008 г. след няколко години натрупан опит в различни рекламни агенции между Барселона, Дюселдорф и Мюнхен. Оттогава до днес се посвещава на множество международни поръчки, като графичен дизайнер, илюстратор, арт директор и типограф. През разнообразни форми на дизайна Марта Серда въздействащо синтезира илюстрация, калиграфия и графичен дизайн в многобройните си проекти.

МЕЛБА СРЕЩИ 21 ще се проведе на 29 юни в 19:00 ч. в независимото пространство за съвременно изкуство и култура Сцена Дерида (ул. „Цар Самуил“ 32). Входът за събитието е свободен благодарение на дългогодишните ни партньори от Fashion Days. Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“. За повече новини — следете събитието във Facebook тук.


МЕЛБА СРЕЩИ е част от МЕЛБА ИНИЦИАТИВИ ЗА ДИЗАЙН на Комплект. В МЕЛБА СРЕЩИ представяме актуални и забележителни със своя подход проекти от местни герои на дизайна. Споделя се опит относно реализацията им, а на фокус са идеите, детайлите и процесите, които стоят зад всеки един от тях.